Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Астериди (Asterids) Разред Asterales Сем. Asteraceae (Compositae, Сложноцветни) Вратига, Оборчлива билка, Вратика

Вратига, Оборчлива билка, Вратика

Сем. Asteraceae (Compositae, Сложноцветни)

Вратига, Оборчлива билка, Вратика - изображение

Вратига (Tanacetum vulgare) е многогодишно тревисто, ароматно растение. Принадлежи към семейство Сложноцветни (Compositae, Asteraceae). Вратигата може да се срещне още с имената оборчлива билка и вратика.

Устройство на вратига

Има груб, многогодишен корен, често под формата на гъста колония. Стъблата са изправени, разклонени на върха и без мъх.

Листата са удължени, назъбени по краищата (наподобяващи папрат), безстъблени и последователно разположени.

Съцветията представляват многобройни (20 до 200) жълти, дисковидни кошнички, около 5-10 мм широки и са разположени на върха на стъблата. Цветовете са с характерна неприятна миризма и вкус на камфор. Цъфтежът настъпва в периода от юли до октомври.

Разпространение на вратига

Може да се открие в по-голямата част от Европа, включително Великобритания, Кавказ, Армения и Сибир. Вирее в крайречни и крайпътни райони, тревисти и каменисти места, запустели места и храсталаци. Може да се отглежда и в градински условия. Расте на пясъчни и глинести, добре дренирани почви. 

Използваема част на вратига

Използват се листата и цветовете, като растението се отсича близо до корена по време на цъфтеж. Цветовете се изсушават при 30ºС и се съхраняват на сухо и проветриво място, без пряка слънчева светлина.

Химически състав на вратига

 • етерично масло, в чийто състав влизат туйон, туйол, терпени, борнеол;
 • танацетин (горчиво вещество);
 • алкалоиди;
 • флавоноиди;
 • дъбилни вещества;
 • смоли;
 • галова киселина;
 • витамин С.

Лечебни свойства и приложение на вратига

 • спазмолитично;
 • тонизиращо;
 • противоглистно;
 • дезинфекционно;
 • повишава кръвното налягане;
 • стимулира растежа на нокти и косми;
 • успокоява нервната система.

Хранителна употреба

Младите листа на вратигата са годни за консумация в суров вид или варени. Може да се добавят в малки количества към салати. Може да се употребява и под формата на подправка, като заместител на канела и индийско орехче. Чаят от вратига има аромат, наподобяващ лимон и има горчив вкус. Приготвя се от листата и стъблата в цъфтеж.

Приложение в медицината 

Вътрешно приложение

Вратигата може да бъде полезна при широк спектър от оплаквания, въпреки че употребата й в съвременното билколечение е ограничено. Основното действие на вратигата е противоглистно. Притежава още свойства да стимулира менструалното кървене. Листата и цъфтящите върхове притежават спазмолитично действие и подпомагат освобождаването на газовете от стомашно-чревния канал.

Под формата на настойка може да се използват за менструални нарушения и чревно опаразитяване. Прилага се при запек, колики, газове, ставни болки, ревматизъм, против косопад и пърхот, хистерия, бъбречни проблеми, треска, заболявания на черния дроб и жлъчката, уролитиаза, нефролитиаза, главоболие. Една до четири капки етерично масло може да има благоприятен ефект при епилепсия, но прекомерните дози може да предизвикат припадъци.

Външно приложение

Външно, под формата на лапа, вратигата се употребява при еруптивни кожни заболявания и отоци. Смачкани зелени листа може да се приложат и при навяхване. Други форми на външно приложение включват намазване на косата при пърхот с извлек от билката и правене на бани с нея при ревматизъм.

 

Други приложения

Листата и цветовете може да се използват за получаване на зелена и жълта боя. Както отглежданото, така и сухото растение има отблъскващо действие срещу мухи, мравки, дървеници и бълхи (инсектицидно действие).

Начин на употреба:

Към 400 мл. вряла вода се добавя 1 супена лъжица вратига. Оставя се да кисне в продължение на 2 часа. Приема се в доза 1 кафена чашка преди хранене, 3 пъти на ден.

При глисти - 1 супена лъжица смляна вратига се смесва със 100 грама мед и се взема в доза по една супена лъжица през период от 2 часа 3 пъти на ден, на гладно, след което се приема рициново масло. При тения към показаната смес се добавя 1 супена лъжица млени корени от мъжка папрат.

Внимание!

Приета във високи дози билката е отровна. Да не се приема по време на бременност и кърмене!

Още по темата:

2.3, 7 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаЛайфстайлСпортЛюбопитноАлт. медицинаЗдравни съветиПроизводителиЛеченияНовиниИсторияВидеоПатологияКлинични пътекиПсихологияХранене при...СнимкиРецептиОрганизацииИзследванияФизиологияДиетиЕ-тата в храните