Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Сем. Apiaceae (Umbelliferae, Сенникоцветни) Анасон

Анасон

Сем. Apiaceae (Umbelliferae, Сенникоцветни)

Анасон - изображение

Анасон (Pimpinella anisum) е едногодишно тревисто растение, което принадлежи към семейство Apiaceae (Umbelliferae, Сенникоцветни). Наричано е още Анис и Бедренец. Познато още от древността.

анасонУпотребата му в Египет датира от 4000 години. Доказателството за първото растение е египетски папирус създаден 2000 г.пр.н.е. Той е бил използван от лечителите на фараоните като диуретик и аналгетик. Хипократ е смятал, че билката прочиства дихателната система. В Библейските времена тя е била високо ценена. Служела е като платежно средство в Палестина. Споменава се и в двете евангелия – на Лука и Марк. Растението широко се разпространява в света едва през 16ти век. Тогава Европейците са го използвали като примамка за мишки. То е било оценено и от Плиний, който е открил действието му за премахване на лош дъх. Римляните често са го сервирали в края на вечерите си, за да се предпазят от лошо храносмилане и метеоризъм. Въз основа на дългогодишната му употреба растението е получило прякора - „Утешителят на червата”.

 Устройство на анасон:

листа на анасонАнасонът е едногодишно тревисто растение. Достига височина до 70 сантиметра. Кореновата му система е вретеновидна, слабо разклонена, навлизаща на дълбочина до 60 сантиметра в почвата. От всеки корен излиза само по едно стъбло. Стъблата са изправени, в горната част леко разклонени покрити с дребни власинки. Листата намиращи се в дисталната част на растението са сърцевидно назъбени е дълга дръжка, а в проксималната са разделени на два – три дяла.

плодове на анасон

 

 

Цветовете са бели. Събрани са в съцветия, които образуват 8-12 сенника. Тичинките са 5. Плодовете имат крушовидна форма. Странично са леко сплескани. Имат зеленикаво-сива матова повърхност, покрита от власинки. Растението има приятна миризма и сладникав вкус. Размножава се чрез семена. Анасонът е медоносно растение.

 

 

 

Използваема част на анасон: плодове.

Плодовете на анасон се берат към края на юли, когато придобият зеленикаво-кафяв цвят, преди пълното узряване. След това се изсушават. Съхраняват се в сухи, проветриви и хладни помещения.

Разпространение на анасон

разпространение на анасонПредполага се, че растението произлиза от Мала Азия. Първоначално е култивирано в Египет и пренесено в Европа заради лечебните му свойства. Днес е разпространено в Турция, Испания, Индия, Франция, Гърция, Китай, Египет, Северна и Южна Америка. В България също се отглежда в Бургаско, Чирпанско и Асеновградско. Билката е топлолюбива. Предпочита добре обработена плодородна почва.

Химичен състав на анасон

анасон

  • белтъчини;
  • танини;
  • мазнини – палмитинова, олеинова киселина;
  • холин;
  • захари;
  • липаза;
  • цимен;
  • горчиви и смолисти вещества;
  • кумарини;
  • терпенови въглеводороди;
  • полиацетилени;
  • витамини – витамин А, виманин С, витамин D, витамин Е, витамин К, тиамин, рибофлавин, ниацин, пантотенова киселина;
  • микроелементи – калций, желязо, магнезий, фосфор, цинк, манган, селен и други;
  • гликозиди;
  • флавоноиди;
  • съдържание на етеричното масло – анатол, метилхавикол, естрагил, анисалдехид, анисонов кетон;
  • енергийна стойност на 100 грама – 337 килокалории.

Приложение на анасон

Анасонът е известно и много прилагано растение. Използва се в хранително-вкусовата промишленост и в традиционната медицина. Огромното съдържание на активни метаболити определя многобройните му лечебни свойства и приложението му при различни заболявания.

Свойства на анасон:

анасон

  • противовъзпалителни;
  • пуригативно (очистващо);
  • отхрачващо;
  • спазмолитично действие;
  • повишава лактацията – увеличава количеството отделена кърма;
  • противопаразитно действие;
  • антибактериално и противогъбично действие – съдържанието на метанол, ацетон и петролев етер определя тези ефекти. Изследвания на водни и етанолови екстракти от плодовете на анасон показват бактерицидната му активност срещу Staphylococcus aureus, Streptococcus pyogenes, Escherchia coli и Klebsiella pneumoniae. Други проучвания показват противогъбичната му активност срещу Candida albicans;
  • мускулен релаксант – премахва напрежението, спазмите и болката в мускула;
  • антиконвулсно действие;
  • лаксативно действие;
  • аналгетично действие, подобно на това на морфина и аспирина;
  • облекчава симптомите на менопауза;
  • ефект върху абсорбцията на глюкоза в тънкото черво и бъбречните тубули – анасонът повишава активността на Na+/K+ АТФ-аза, като по този начин улеснява преминаването на глюкоза през лигавиците;
  • антидиабетогенно действие;
  • подобрява храносмилането;
  • подобрява качеството на съня;
  • седативен ефект;
  • мощен афродизиак;
  • стимулира ендокринната и екзокринната функция на панкреаса;
  • антиоксидантно действие;
  • поддържа контрола върху кръвното налягане;
  • подобрява метаболизма – този ефект се дължи на детоксикиращите свойства на анасона, които стимулират обмяната на веществата;
  • забавя кръвосъсирването.

Заболявания и състояния, при които се прилага анасон:

семена на анасон

  • използва се при бъбречни заболявания;
  • намира приложение при високо кръвно налягане;
  • срещу бронхити и простудни заболявания;
  • повлиява намалената кърма;
  • стомашни язви – изследвания показват, че употребата на анасон инхибира увреждането на стомашната лигавица;
  • гадене и повръщане;
  • запек;
  • болка;
  • менопауза;
  • дисменорея;
  • диабет;
  • храносмилателни проблеми;
  • катаракта;
  • безсъние;
  • бронхит, синузит, грип, пневмония;
  • болки в стомаха и хълцане при кърмачета;
  • понижено либидо;
  • хипофункция на панкреаса;
  • болки в ставите;
  • тромбоза;
  • кожни заболявания.

Начин на приложение:

запарка от анасон

  • 1 чаена лъжичка плод се запарва в 400 мл вода и престоява 30 минути;
  • за повишаване на количеството отделена кърма – запарете 1 чаена лъжичка ситно счукани плодове в 200 милилитра вода;
  • тинктура от анасон – за лечение на паразитози;
  • за лечение на инфекциозни заболявания – комбинация на анасон с черен пипер, дафинови листа и кориандър;
  • за лечение на катаракта – 6 грама изсушени плодове се приемат всяка сутрин;
  • етерично масло от анасон – в ароматерапията, инхалация с дифузер. Може да се приема и вътрешно. Смесва се една капка от маслото с мед.

Етерично масло от анасон

етерично масло от анасонЕтеричното масло от анасон се получава от плодовете чрез дестилация на пара. То намира широко приложение в кулинарията, в козметиката, в медицината. Здравословните му предимства се определят от неговите антисептични, антиревматични, ускоителни и отхрачващи свойства. Тъй като ароматното етерично масло има наркотичен и седативен ефект, то се използва за успокояване на епилептични и истерични атаки, като забавя кръвообращението, предаването на нервните импулси и дихателната честота при високи дози. При по-ниски количества стимулира сърдечно-съдовата система. Аналгетичното му действие обуславя приложението му за облекчаване на ревматични и артритни болки. Друго свойство, което обуславя приложението му, е антиспазматичното. етерично масло от анасонЗаболяванията, причинени от спазми, могат да доведат до тежки симптоми като кашлица, конвулсии, запушване на кръвоносни съдове, болки в стомаха и гръдния кош. Релаксиращият ефект на етеричното масло от анасон облекчава тези оплаквания. Освен това то притежава изключителни ефекти върху храносмилателната система, като насърчава отделянето на газове и подобрява храносмилането.

Употреба на анасон в кулинарията

бисквити с анасонАнасонът има сладък вкус и приятен аромат. Плодовете му се използват за приготвяне на различни напитки свързани с религиозни и етнически обичаи. Древните римляни са сервирали подправени с анасон торти в края на всеки празник с цел подобряване на храносмилането. Освен това той се добавя и в изключително много напитки днес, например в мастиката и узо. Семената и етеричното масло се използват при готвене. Вкусът на семената се засилва когато се изсушат. Използва се в сладкиши, супи, сосове, хляб, торти.

Анасон и животински цвят

Анасонът унищожава въшките и други хапещи, причиняващи сърбеж насекоми. Етеричното масло от анасон използвано в комбинация със сирене е отлична стръв за мишки. Освен това растението е най-бързият начин за привличане на пчели, когато наоколо няма цветя. В областта на ветеринарната медицина се използва за лечение на разнообразни чревни проблеми при животни.

Внимание!

Да не се използва по време на бременност! Билката може да предизвика алергични реакции. Тя взаимодейства с медикаменти като:

  • контрацептиви – тези хапчета съдържат естроген. Анасонът наподобява ефектите на този хормон. Приемът им заедно може да намали ефективността на контрацептивите. Ако ги комбинирате, използвайте допълнителна форма за контрол на раждаемостта като например презерватив;
  • с нолвадекс – естроген чувствителните ракови заболявания се засягат от нивата на този хормон в организма. Нолвадексът се използва за лечение и профилактика не тези видове тумори. Употребата му в комбинация с анасон, може да намали ефективността му.

Прекомерната употреба на анасон може да доведе до понижаване на дихателната честота и кръвообращението. Консултирайте се с вашия лекар или фармацевт преди да започнете консумацията му!

Още по темата:

3.4, 13 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.ourherbgarden.com

https://en.wikipedia.org

http://nutritiondata.self.com/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/

http://www.homeremediess.com

https://www.healthbenefitstimes.com/

http://www.webmd.com

https://www.organicfacts.net/

http://www.home-remedies-for-you.com

https://www.herbal-supplement-resource.com

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаЛюбопитноЗдравни съветиАлтернативна медицинаЛайфстайлПроизводителиЛеченияСпортРецептиИсторияХранене при...НовиниСнимкиОрганизацииФизиологияНормативни актовеХрани и ястияПсихологияДиетиСоциални грижиИнтервютаКлинични пътекиСпециалистиАнкетиЗаведенияМедицински изследванияНаправления в медицинатаТестовеЕ-тата в храните