Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Клас Magnoliopsida (Двусемеделни растения) Група Магнолииди (Magnoliids) Разред Piperales Сем. Piperaceae (Пиперови) Черен и бял пипер

Черен и бял пипер

Сем. Piperaceae (Пиперови)

Черен и бял пипер - изображение

Черен пипер (Piper nigrum) е растение принадлежащо семейство Piperaceae (Пипирови). Нарича се още "Царят на поправките". От него се приготвя подправка наречена черен пипер. Произхожда от Северна Индия. Белият пипер не е различно растение, той също е подправка, която се приготвя от зрели плодове на Piper nigrum.

История на черния пипер

история на черен пипер"Царят на подправките" се е доказал като един от най-забележителните фактори, влияещи върху човешката култура в историята. Археологически данни за хората, употребяващи черен пипер датират от 2000 години преди новата ера в Индия. Съществуват данни и за използването му в Египет. При мумифицирането на Рамзес Велики, ноздрите му са били напълнени с подправката. Разпространението му в другите държави до някаква степен е загадка. 40 години след Христа римляните са били най-големите търговци на поправки. Те са използвали пипер в широка гама от ястия. Той е бил незаменима част от гозбите, приготвяни за императора. С падането на императорската власт в Рим, други народи поемат търговията с Piper nigrum. Търсенето му нараства и до 10ти веки той става важен за цяла Европа. Особено значение е имал и в Англия, защото английския крал е искал 10 килограма от него, преди да разреши всякакъв вид бизнес. Поради високите разходи за търговия между Европа и Индия, черният пипер се превръща в търсен лукс и символ на статута на елита през периода на Римската империя и продължава през целия период на Средновековието.

Историческа употреба на черен пипер

историческа употреба на черен пиперКато всички източни подправки, черният пипер е билка и лекарство. Лечебните му свойства са записани в Аюрведата, Сидха и Унани медицината в Индия. Сирийската книга за лекарствата от 5-ти век го предписва за заболявания като запек, диария, отит, гангрена, сърдечни заболявания, безсъние, слънчево изгаряне и зъбобол. Различни източници след 5ти век го препоръчват за лечение на затруднено зрение и други. Още тогава хората са осъзнали, че пиперът дразни ноздрите и предизвиква кихане. Днес има данни, че растението подпомага изцелението на част от горепосочените заболявания.

Устройство на черен пипер:

листа и плодове на черен пиперПипереното растение е многогодишна дървесна лоза, която расте на височина до 4 метра. Стъблата се разделят на три групи- главни с вегетативен растеж, стъбла с възли и с хоризонтален растеж. Някои от тях развиват корени и могат да се превърнат в ново растение, ако намерят дърво, за което да се захванат. Листата са с яйцевидна форма, цели, с дължина 5-10 сантиметра и 3-4см ширина. Горната им част е тъмно зелена, а долната бледозелена. Дръжката им е с дължина 1,5см. Разделени са на 3-5 дяла.

 

цветове на черен пиперЦветовете са зеленикаво-жълти или бели. Събрани са в съцветия от 70-100 цвята, разположени спираловидно. Цъфтежът започва от основата и достига до върха за 7-8 дни. Дивият черен пипер е с еднополови цветове- мъжки и женски, докато култивираният е с двуполови цветове. Женският орган е изграден от яйчник, който е разположен е център и 3-5 близалца. Мъжкият орган на цвета е изграден от 2-4 тичинки с дължина 1милиметър, разположен от двете страни на яйчника.

зрели и незрели плодове

 

Опрашването се осъществява от съседни растения и от насекоми.Плодовете се развиват 9 месеца след цъфтежа. Те са с овална форма и с дръжки с дължина около 4милиметра. В процеса на зреене те променят цвета си от зелен, през жълт, червен и накрая черен. Когато узреят те падат с цялото си клонче. Във вътрешността си имат семе, което заема по-голяма част от обема на плода. Те се използват като подправка, след като бъдат изсушени.

 

Използваема част на черен пипер

Употребяват се плодовете на растението.

Видове подправки, получаващи се от Piper nigrum:

видове пипер

  • черен пипер. Този вид пипер се произвежда от незрелите плодове на Piper nigrum. Плодовете се варят за кратко, за да се почистят и да се подготвят за сушене. По време на сушенето те потъмняват и се сбръчкват. След като се изсуши се получава подправката черен пипер.;
  • бял пипер. Този вид пипер се произвежда от семената на зрелите плодове на растението. Има различен вкус от черния пипер, защото липсват някой съединения, намиращи се в плода.;
  • зелен пипер. Този вид пипер също се произвежда от незрелите плодове на растението, само че се подлага на различна обработка. Те се третират по начин, който запазва зеления им цвят- обработват се със серен диоксид, консервират се или се сушат чрез замразяване. Има пикантен вкус.;
  • оранжев пипер. Оранжевият обикновено се получава от зрели плодове, които се съхраняват в саламура и оцет. Те могат да бъдат изсушени, като се използват същите техники за запазване на цвета, използвани за производството на зелен пипер.

Разпространение на черен пипер

разпространение на черен пипер

Произхожда от горите на Югозападна Индия и расте свободно в богата, влажна, покрита с листа почва, в тесни долини, разпространявайки се по земята или чрез разклонени корени. Разпространено е във всички тропически райони. Днес се отглежда също в Индонезия, Бразилия, Малайзия, Шри Ланка и др.

Химичен състав на черен пипер

  • пиперитон;
  • пиперин- активното съединение на растението;
  • манган;
  • желязо;
  • цинк;
  • фосфор;
  • магнезий;
  • калций;
  • бета каротин;
  • витамин К;
  • витамин С;
  • диетични фибри;
  • смоли;
  • ароматни вещества;
  • дъбилни вещества;
  • етерично масло -съдържащо се в листата;
  • съдържание на етеричното масло от черен пипер- монотерпенови въглеводороди, сабинен, бета-пинен, алфа-пинен, лимонен, хумулен, катиофилен оксид, кетони и други.

Приложение на черен пипер

Черният пипер, добавен към всяка рецепта, е нещо повече от обикновена подправка. „Царят на подправките” предлага редица ползи за здравето, като същевременно прибавя дълбочина на вкуса към всяко ястие. Той е едно изключително популярно растение използвано от всички.

Свойства на черен пипер:

черен пипер

  • апетитовъзбуждащо;
  • газогонен. Пиперът има силен стимулиращ и газогонен ефект. Той подтиква секрецията на слюнка и стомашен сок, като по този начин повишава апетита. Газогонният ефект е свързан е подсилена стомашно-чревна моторика.
  • глистогонно;
  • антиоксидантно;
  • противотуморно действие. Черният пипер се включва в списъка на противотуморните подправки. Той противодейства на развитието на рака. Това негово действие се дължи на пиперина, който инхибира някои от провъзпалителните цитокини, които се произвеждат от туморните клетки. По този начин се променят механизмите за междуклетъчна сигнализация на раковите клетки и се намаляват шансовете за прогресия на заболяването. Растението предотвратява химическата кацирогенеза чрез стимулиране на ксенобиотични трансформираци ензими. Защитна роля в туморогенезата играят и наличните амиди, които са мощни антиоксиданти. Те предпазват от различни мутагенни фактори и евентуални грешки в ДНК.
  • сгрява нервите;
  • диуретично действие;
  • подобрява храносмилането;
  • широспектърно антимикробно действие;
  • стимулира микроцикрулацията;
  • подобрява имунитета. Растението показва имуномодулиращ ефект върху човешкото тяло. То е в състояние да увеличи броя и ефективността на белите кръвни клетки (лимфоцити) и да помогне да тялото бързо да се пребори с вирусни и бактериални инфекции.
  • хепатопротетивен ефект;
  • подобрява паметта;
  • аналгетично действие;
  • ускорява метаболизма;
  • повишава потоотделянето;
  • антидепресант;
  • стимулира синтезата на меланин от меланоцитите;
  • антипирептик. Употребата на подправката предизвиква вазодилатация на кожните съдове. Това е основен механизъм за загуба на топлина и понижаване на телесната температура.;
  • противовъзпалително действие. Възпалението е сложен биологичен отговор на тъканите вследствие увреждане на клетките. Противовъзпалителният ефект на черният пипер се обуславя от съдържащият се в него пиперин. Той инхибира производството на два ключови проинфламаторни цитокини- IL6 и PGE2.;
  • намалява нивата на холестерола. Черният пипер не съдържа холестерол. Той подобрява храносмилането, подпомагайки по бързото емулгиране на мазнините.

Заболявания, при които се прилага черен пипер:

видове пипер

  • при зъбобол;
  • помага при скрофулоза;
  • кашлица;
  • депресия;
  • треска;
  • затлъстяване;
  • колики;
  • дизентерия;
  • възпалено гърло;
  • чернодробни заболявания;
  • бактериални инфекции;
  • висок холестерол;
  • метеоризъм;
  • рак;
  • витилиго;
  • пърхут;
  • артрит;
  • диабет;
  • ревматизъм.

Начин на употреба:

черен пипер

  • запарка. Приготвя се слаба запарка от черен чай, добавя се лимонов сок, черен пипер и се подслажда. Много е подходящ за простудни заболявания.;
  • вода за уста при зъбобол. Заварете 2-3 зърна черен пипер в 300 милилитра вода и използвайте за почистване на устната кухина всяка сутрин.;
  • възстановяване на косата. Смесете чаена лъжичка настъргана лимонова кора, кисело мляко и смлени семена от черен пипер и нанесете върху скалпа. Оставете да подейства в продължение на 10 до 15 минути и се измийте със студена вода. Това ще съживи косата ви, правейки я лъскава, блестяща и мека.;
  • понижаване на нивата на кръвна захар. Добавете 2 грама бял пипер към една чаша мляко.;
  • етерично масло от черен пипер- в ароматерапията, в козметиката.

Употреба на черен пипер в кулинарията.

черен пипер в кулинарията

 

Черният пипер е една от най-използваните подправки в широка гама ястия готвени ястия- месо, зеленчуци, супи, дори десерти. За да запази аромата си и вкуса си, той обикновено се смила непосредствено преди приготвянето на гозбата и се добавя в края на готвенето.

 

 

Етерично масло от черен пипер

етерично масло от черен пиперЕтеричното масло от черен пипер притежава редица ползи за здравето. На първо място то е отлично аналгетично средство. Поради затоплящото си действие, противовъзпалителните и антиспазматичните си свойства, то е отлично за намаляване на симптомите на мускулни наранявания, тендинити, артрит и ревматизъм. Проучване от 2014 г., публикувано в списание за алтернативна и допълваща медицина, оценява ефикасността на маслото при болки в шията. Когато пациентите прилагат крем, съставен от черен пипер, лавандула и ментово етерично масло ежедневно за период от 4 седмици болката в шията намалява. Есенциалното масло от черен пипер понижава нивата на липиди. Изследване от 2002 г., показва, че употребата му повишава концентрацията на HDL и намалява на LDL и VLDL. То притежава антивирусни и противотуморни свойства.

отказ от тютюнопушенето с масло от черен пиперТова масло може да бъде перфектен съюзник в отказването на цигарите. Анализ от 1994 г., публикуван в "Наркотични и алкохолни зависимости", установява, че маслото от черен пипер може да потисне някои симптоми на отказа от тютюнопушене. В допълнение това масло може да се използва и като хранителен консервант и в парфюмерията като добавка на мъжките парфюми. Етеричното масло от черен пипер се комбинира добре с други етерични масла като бергамот, градински чай, кориандър, копър, рапица, грейпфрут, лавандула, лимон. Начин на употреба:

  • Когато използвате маслото от черен пипер вътрешно, не забравяйте да закупите висококачествен 100% чист продукт. Когато се прилага локално, маслото от черен пипер създава усещане за затопляне, затова използвайте малки дози и го разреждайте с базово масло, като кокосово масло, масло от жожоба или бадемово масло. Използвайте разреждане от 1:1, особено ако го нанасяте върху чувствителна кожа.
  • за подобряване на кръвообращението в определени зони. Нанесете 3-5 капки масло разредено с базово такова върху зоните, в които искате да подобрите микроцикркулацията.
  • за облекчаване на мускулни наранявания и тендинити. Нанесете маслото върху мястото на болката.
  • за подпомагане на дишането- направете инхалация с маслото.
  • за намаляване на желанието за пушене, вдишвайте маслото от шишенцето, когато ви се допуши.
  • За да добавите вкус към супи, яхнии, печени зеленчуци, салати и предястия, добавете 1-2 капки от него.

Внимание!

Прекомерната употреба на черен пипер води възпаление на отделителната и храносмилателната система. Консумирането на черен пипер по време на бременност е позволено, но трябва да бъде в минимални количества, защото има вероятност да създаде проблеми с плода.

Взаимодействие на черен пипер с различни медикаменти:

  • лекарства съдържащи литий;
  • медикаменти, които се метаболизират в черния дроб;
  • фенитоин;
  • пропранол;
  • рифампицин;
  • теофилин.
3.7, 9 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.todayifoundout.com

http://bioweb.uwlax.edu

https://www.mdidea.com

http://www.botanical-online.com

https://en.wikipedia.org

http://powo.science.kew.org

http://eol.org/

https://www.omicsonline.org

http://www.webmd.com

http://www.stylecraze.com/

http://botanical.com

https://draxe.com/

https://www.organicfacts.net/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияЛюбопитноБотаникаЗдравни съветиРецептиНовиниИсторияЛеченияСоциални грижиЛайфстайлАлтернативна медицинаПроизводителиАнкетиСпортПсихологияХранене при...Снимки