Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Клас Magnoliopsida (Двусемеделни растения) Група Магнолииди (Magnoliids) Разред Piperales Сем. Piperaceae (Пиперови) Черен и бял пипер

Черен и бял пипер

Сем. Piperaceae (Пиперови)

Черен и бял пипер - изображение

Пиперът е пълзящ храст със светлозелени листа на дълги дръжки, бели цветчета, събрани в класовидни съцветия. Плодовете му се използват като подправка, след като бъдат изсушени. Плодовете се използват в кулинарията като подправки и в зависимост, до каква степен на зрялост са стигнали, се означават като черен и бял пипер.

Черния пипер се полуяава от зелените плодове. Белият пипер се получава от напълно узрелите плодове. Имат характерна миризма и парлив вкус.

Разпостранение:

Произхожда от горите на Югозападна Индия и расте свободно в богата, влажна, покрита с листа почви, в тесни долини, разпространявайки се по земята или чрез разклонени корени. Днес се отглежда също в Индонезия, Бразилия, Малайзия, Шри Ланка и др.

Използваема част:

Плодовете - първоначално зелени, а след узряване - червени.

Химичен състав:

Черният пипер съдържа етерично масло - определящо силния аромат, терпени, алкалоида пиперин - придаващ парливия вкус, хавазин, въглехидрати, мазнини, багрилни, дъбилни и ароматни вещества, смоли, витамин С и др.

Приложение:

Има широк спектър на приложение :

  • апетитовъзбуждащо;
  • пикочогонно;
  • глистогонно;
  • сгрява нервите;
  • при зъбобол;
  • разтваря слузта и спира напълно отделянето и;
  • помага при скрофулоза;
  • кашлица и др.

Действие:

Черният пипер укрепва нервите и паметта. При употреба с мед, прочиства  черния дроб, а със стафиди - отстранява изличните течности.

Начин на употреба:

Приготвя се слаба запарка от черен чай, добавя се лимонов сок, черен пипер и се подслажда. Много е подходящ за простудни заболявания. Но основно се използва като подправка.

Внимание:

При злоупотреба се получават възпаления на отделителната и храносмилателната система.

Още по темата:

3.0, 6 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаЗдравни съветиЛюбопитноХранене при...РецептиОрганизацииЛайфстайлАлтернативна медицинаСпортСнимкиНормативни актовеМедицински изследванияЛеченияСпециалистиНовиниИсторияКлинични пътекиЗаведенияДиетиПсихологияТестовеСъставкиХрани и ястия