Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Астериди (Asterids) Разред Ericales Сем. Ericaceae (Пиренови) Гаултерия

Гаултерия

Сем. Ericaceae (Пиренови)

Гаултерия - изображение

Гаултерия (Gaultheria fragrantissima) представлява вечнозелен, ароматен полухраст, принадлежащ към семейство Ericaceae. Индийското име на растението е Gandapura. Други негови синоними са Indian Winter Green, Gaultheria ovalifolia, Fragrant Wintergreen, Indian Wintergreen.

Устройство на гаултерия

листа на гаултерияРастението достига на височина от 1 до 2,5 метра. Силно разклонено, със стелещи се стъбла и изправени клонки, с многобройни шипове по тях.

Листната маса е с тъмно зелено оцветяване. Листата са заострени, дълги 5-10 см, с гладка горна повърхност, осеян с четинкоподобни власинки по долната, с назъбени листни ръбове.цветове на гаултерияЦветовете са хермафродитни (имат едновременно мъжки и женски органи), опрашващи се от насекоми, събрани в съцветия дълги от 2,5 до 8 см, по-къси от листата. Те са малки, ароматни, с кълбовидна форма, оцветени в бяло или розово, разположени на къси дръжки (4 х 3 мм). Цъфти през месеците април, май, юни. Плодовете са оцветени в лилаво-синьо, с кръгла форма и големина около 6-8 мм в диаметър.

Разпространение на гаултерия

храст гаултерияГаултерия е широко разпространена в много части на Индия. Заема умерено топлите и високопланински области на тропиците. Местно растение е за Азия, Северна и Южна Америка, Австралия. Вирее в гори и храсталаци, най-добре на торфени почви, които никога не изсъхват напълно. В Хималаите обитава места с надморска височина от 1200 до 2700 метра.

Използваема част на гаултерия

 • цветове;
 • плодове;
 • листа.

Химичен състав на гаултерия

Растението съдържа ароматно масло, което има в състава си метил салицилат и желязо. В състава на билката влизат още борнеол, флавоноиди, гаултерин, други салицилати, танини. 

Лечебни свойства и приложение на гаултерия

Притежава стимулиращи, газогонни, противовъзпалителни, противоглистни, ароматични, спазмолитични и антисептични свойства. Сред индианците в североизточните райони на САЩ и Канада растението се е използвало като средство за лечение. Те дъвчели свежи листа от гаултерия при поява на треска или приготвяли от тях освежаващо питие.

етерично масло от гаултерияЕтеричното масло се извлича от листата на гаултерия, чрез парна дестилация и се използва като ароматизатор в парфюмерията, като масло за коса и като лекарство. То се употребява за лечение при:

 • болки в ставите
 • ревматизъм
 • болки в мускулите 
 • ревматизъм
 •  тендинит 
 •  навяхвания 
 • контузии
 •  краста
 • менструални болки и спазми
 •  възпаление на ишиадикуса и невралгия 
 • чернодробни заболявания
 • заболявания на сърцето
 • кожни възпаления
 • екземи
 • акне и пъпки
 • заболявания на венците
 •  болести на костната система 

Понижава кръвното налягане. Вътрешно маслото се приема още като обезпаразитяващо средство срещу чревни нематоди. Сокът от листата на гаултерия се използва при лечение на кашлица. Той, както и консумацията на цели листа, също имат противоглистно действие и са ефективни срещу анкилостоми.Неузрели плодове се дъвчат или се прави сок от тях, предназначени за лечение на стомашни проблеми.

Билката се прилага външно под формата на унгвенти, които се намират в аптечната мрежа.

Като цяло намира приложение в:

плодове на гаултерия

 • в козметиката и ароматерапията;
 • във фармацията и парфюмерията;
 • като декоративно градинско цвете.

Гаултерия може да се консумира като подправка и под формата на чай, който се приготвя от листната й маса. Ароматът й притежава стимулиращо, освежаващо и възбуждащо сетивата действие, изчиства зрението и слуха.


Внимание!

Избягвайте употребата на гаултерия по време на бременност, лактация и при малкидеца. Може да предизвика дразнене на кожата или изостряне на нейната чувствителност.

Използвайте маслото от билката с други масла, добре разредено и в малки количества.

Отглеждане на вид декоративна гаултерия - Gaultheria adenothrix

 

Gaultheria adenothrix представлява вечнозелен храст, достигащ на височина до 0.3 метра. Принадлежи към семейство Ericaceae. Растението се явява почвопокривно. Расте в основата на дървета и храсти, в местата на естественото си разпространение. На ширина може да се разстели до половин метър. Има красиви, бели, ароматни цветове. Листата са яркозелени, а в краищата с червен отенък. 

 

 

Плодовете са червени на цвят, с ягодовидна форма и не са ядливи за човека, но притежават приятен аромат.

Предпочита влажна, но не блатиста, богата на хумус почва. Вирее на сянка или полусянка, при по-мек климат. Подходящи за нейното развитие са кисели и неутрални почви, като може да расте и на много кисели такива. Този вид е много променлив относно размера си и формата на листата в зависимост от местообитанието му. Ако расте в горските ареали, се развива като голям храст с големи листа. Ако обитава слънчеви склонове или гъсталаци, гаултерията често се развива като малък храст с тесни листа.

Семената изискват период на охлаждане за 4-10 седмици. След това се засаждат в безварова почва, на сянка и влага. Обикновено покълват в рамките на 1 - 2 месеца при температура от 20°С. Важно е да се поливат постоянно и да им се осигурява достатъчна аерация на въздуха в оранжерията. Когато достигнат около 25 мм височина се разсаждат в отделни саксии и се поставят на по-светло място в оранжерията. Там прекарват първата си зима. Развиват кореновата си система в края на пролетта началото на лятото. Навън се засаждат по същото време, на отстояние едно от друго 45 см. Фиданките са чувствителни на пролетни студове, което налага да бъдат защитени по удачен начин. Докато се вкоренят добре трябва да се отглеждат на по-хладно и сенчесто място.                                         

Още по темата:

3.7, 14 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаЛюбопитноИнтервютаЗдравни съветиСпециалистиКлинични пътекиСнимкиНовиниСоциални грижиЛеченияХранене при...Алт. медицинаИсторияЛайфстайлРецептиВидеоИзследванияТестовеАнкетиНормативни актовеПроизводителиПсихологияСпортЗаведенияОрганизацииДиетиПатологияНаправления в медицинатаФизиологияЕ-тата в храните