Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Астериди (Asterids) Разред Asterales Сем. Asteraceae (Compositae, Сложноцветни) Хризантема

Хризантема

Сем. Asteraceae (Compositae, Сложноцветни)

Хризантема - изображение

Хризантема (Chrysanthemum) представлява широко разпространено и култивирано по света цвете, притежаващо лечебни свойства. Тя е член на семейство Сложноцветни (Asteraceae / Compositae).

Хризантемни растения са били използвани за намаляване замърсяването на въздуха в помещения на NASA.

Устройство на хризантема

 

Растението достига на височина около 1 метър, в зависимост от сорта му, но най-честата му форма на развитие е храст. Стъблата са с изправен растеж, гладки или с ръбове, оцветени в различни нюанси на зеленото, със сив отенък. Обикновено са покрити с белезникави власинки. Дават множество разклонения, най-вече във връхната си част.

 

Листата са разположени по единично на къси дръжки, оцветени в тъмно сиво-зелено, покрити с фини власинки. Листният ръб е дълбоко нарязан.

 

 

Цветният диск се състои от множество отделни цветчета, като всяко едно от тях е с възможност за производство на семе. В периферията на диска цветчетата са с лъчиста форма, а в средата с топчеста. Лъчевите се считат за несъвършени цветове, защото те притежават само женски репродуктивни органи, а цветчетата от центъра на диска за съвършени, притежаващи и женски и мъжки репродуктивни органи.

 

 

Някои сортове хризантема имат големи впечатляващи цветни глави, развиващи се на изправено стъбло, чийто цвят варира от чисто бели, през всеки нюанс на розово, бордо, бронз и лилаво до светло зеленикаво.

 

 

Разпространение на хризантема

Цветето води произхода си от Североизточна Европа и Азия. Култивирани са в различни сортове и цветове и по различни места на света. Огромна е декоративната й стойност, поради което много често се включва във флорални решения. Култивираните хризантеми са с по-ярки цветове, отколкото дивите им представители.

В продължение на повече от 2500 години в Китай се развиват различни сортове хризантема. Там се използва с медицинска цел, в ароматерапията и декорацията. В Япония цветето е много символично, и свързано с кралското семейство. Това е тяхното национално цвете за последните 100 години и е символ на щастие и дълголетие.

В края на 18-ти век, растението е било внесено и хибридизирано в Европа. Това е довело до невероятно разнообразие в цвят и форма.

Използваема част на хризантема

Употребяемата част на хризантемата е нейният цвят.

Химичен състав на хризантема

Хризантемата съдържа летливи вещества около 63 на брой, като някои от тях са: 2,6,6-триметил-бицикло [3.1.1] хепт-2-ен-4-ол, 2- (2,4-hexadiynylidene) -1,6-диоксаспиро [4.4] нон-3-ен, гермакрен D, A-неокловен, евкалиптол, а-пинен; 10 флавоноида като лутеолин-7-глюкозид, кверцетин, мирицетин; гликозиди, алкалоиди.

Лечебни свойства и приложение на хризантема

Доказани са и лечебните и антибактериални свойства на хризантемата. Тя действа и като естествен инсектицид, като атакува нервната система на всички насекоми. По този начин предпазва от ухапвания от комари. Установени са антибиотични свойства на растението при лабораторни условия, при което водещи учени смятат, че тази билка може да бъде ефективна при лечение на стафилококови и стрептококови инфекции.

Чай от хризантема:

В Азия от бели и жълти хризантеми се приготвя хризантемов чай - сладка напитка. Тя се използва при грипни заболявания, акне, за понижаване на температурата, болки в гърлото, като разхлаждащо и релаксиращо средство. В традиционната китайска медицина се прилага с цел прочистване на черния дроб и очите. Смята се, че е ефективен при лечение на болки в очите и предпаза от развитие на катаракта. Използва се и за лечение на замъглено зрение, сухота в очите, петна пред очите, умора на очите, намалена видимост и виене на свят. Можете да пиете чай или да се прилагат горещи компреси за облекчаване на болки и умора на очите. Ако имате хризантемови цветове, ги накиснете в топла вода за няколко минути и ги поставете между две парчета марля - получава се лапа от цветове. Поставете лапа на всеки един от клепачите и се отпуснете в продължение на 10 минути за успокояване на болките в очите. Говорете с Вашия лекар или билкар преди да използвате хризантема за очни процедури. Ако се появят някакви необичайни симптоми, спрете да използвате билката и потърсете медицинска помощ. Лапи от цветове на растението се прилагат и върху възпалителни лезии като акне и циреи.

Китайците използват чая за детоксикация на организма, осигуряване спокойствието на ума и тялото, справяне с безсънието. Цветята от хризантема често се комбинират с билки като орлови нокти, канела, женско биле и жен-шен за направата на тоник, който балансира на принципа на охлаждане и затопляне на тялото (според проучвания в китайската медицина).

Чаят често се използва за облекчаване на лека треска и главоболие, които биха могли да възникнат от излишните токсини в кръвта. В западната билкова медицина, чаят от хризантема се пие или се използва като компрес за лечение на циркулаторни нарушения, разширени вени и атеросклероза.

Малки хризантеми се използват в Япония като сашими гарнитура. В китайската и азиатската кухня, листната маса на цветето се използва като зеленчук. То влиза в състава на така наречената "змийска супа", като подобрява аромата й. В Корея, оризово вино, ароматизирано с цветове на хризантема се нарича "gukhwaju", а чаят от нея се прилага като стимулант.

Влияние на хризантемата върху кръвното налягане и сърдечните заболявания:

Билкови лекарства от хризантема влияят на кръвното налягане и сърдечните заболявания. Те се използват за облекчаване състояние на хипертония и признаците съпътстващи промените в кръвното налягане - световъртеж, прималяване, шум в ушите, главоболие. В допълнение, хризантемите могат да бъдат полезни за намаляване на пристъпите на стенокардия, атеросклероза и свързаните с тях кардиологични проблеми. Въпреки че няма научни изследвания за тези твърдения, доказателства от стотици години употреба в Китай показват, че хризантемите могат да бъдат полезни при тези състояния.

Заболявания и състояния, при които се използва хризантемата:

 • болки в гърдите (стенокардия);
 • високо кръвно налягане;
 • диабет тип 2;
 • треска;
 • настинка;
 • главоболие;
 • замаяност;
 • отоци;
 • заболявания на очите.

В комбинация с други билки, хризантемата се използва също за лечение на рак на простата. Растението може да увеличи притока на кръв към сърцето. Също така може да повиши чувствителността към инсулин.

Начин на употреба:

 • чай - цветове от хризантема (обикновено сухи) се заливат с гореща вода, добавя се захар, може и плодове годжи-бери. Получената напитка е прозрачна или цветът й варира от бледо до ярко жълт, с цветен аромат.
 • лапа - цветове от растението се накисват в топла вода, като впоследствие се слагат между марли и се налагат върху патологичното място.

Внимание!

Няма достатъчно информация, дали употребата на хризантема е безопасна. Хризантемата може да повиши чувствителността на кожата към слънчевите лъчи. Не е достатъчно уточнена безопасната употреба на хризантемата по време на бременност и кърмене. Затова при тези две състояния приемът й трябва да се избягва.

Ако имате алергия към растения от семейство Сложноцветни, като амброзия, невен, маргаритки и други, не употребявайте хризантема или се консултирайте с Вашия лекар.

Съдържанието на алкалоиди и летливи масла в хризантемата, могат да предизвикат странични ефекти или алергични реакции при някои хора. Работа с цветята или пиене на чай може да предизвика кожни обриви или стомашно разстройство. Въпреки това, повечето хора не реагират на хризантема. Консултирайте се с Вашия лекар преди да използвате който и да е продукт с хризантеми.

Още по темата:

5.0, 5 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаОрганизацииЛайфстайлЛюбопитноНовиниИзследванияКлинични пътекиХранене при...Здравни съветиАлт. медицинаФизиологияЛеченияИсторияЗаведенияСнимкиРецептиВидеоТестовеНормативни актовеПроизводителиДиетиПсихологияСоциални грижиИнтервютаСпециалистиАнкетиНаправления в медицинатаСпортПатологияХрани и ястияЗдравни проблемиАптеки