Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Розиди (Rosids) Разред Myrtales Сем. Myrtaceae (Миртови) Карамфилово дърво, Карамфил подправка

Карамфилово дърво, Карамфил подправка

Сем. Myrtaceae (Миртови)

Карамфилово дърво, Карамфил подправка - изображение

Карамфилово дърво, Карамфил подправка (Syzygium aromaticum, Eugenia aromaticum) е вечнозелен вид, принадлежащ към семейство Миртови (Myrtaceae). Подправката карамфил представлява сушените пъпки на растението.

Устройство на карамфилово дърво

пъпки карамфилКарамфиловото дърво достига на височина от 10 до 25 метра. Листата му имат овална форма. Цветовете са събрани много на брой в съцветия, които са разположени по върховете на клоните. Цветните пъпки първоначално имат светло оцветяване, след това стават зелени, като постепенно придобиват ярко червен цвят. Цветовете на карамфила се събират тогава, когато достигнат 1,5-2 см дължина на чашката и имат ярко червено оцветяване. В този момент от развитието си те имат издължена форма, 4 разперени чашелистчета и неразтворени, образуващи топче венчелистчета.

Разпространение на карамфилово дърво

Родината на карамфиловото дърво е Индонезия (островите Банда и Мадагаскар). Отглежда се в Индия, Шри Ланка, Занзибар.

Използваема част на карамфилово дърво

сухи пъпки карамфил

 

Употребяват се недоразвити цветни пъпки. В изсушено състояние те имат тъмнокафяв цвят, силен приятен аромат и парлив вкус. Доброкачествените цветни пъпки, потопени във вода, трябва да плуват изправени или да потъват. Тези, които имат ниско съдържание на етерично масло, остават полегнали по повърхността на водата. 


Химичен състав на карамфилово дърво

  • етерично масло;
  • ацетил евгенол;
  • бета-кариофилен и ванилин;
  • танини;
  • метил салицилат;
  • флавоноиди;
  • терпеноиди.

Лечебни свойства и приложение на карамфилово дърво

Kарамфилът и маслото му се прилага като анитисептично и болкоуспокояващо средство.

Намира приложение като:

  • в медицината и стоматологията;
  • като подправка - заедно с канелата пъпките на карамфила служат за подобряване мириса на медени сладки и някои видове напитки. Прилагат се в тестени изделия, ликьори, компоти, вина, къри.
  • декорации в кулинарията.
3.3, 12 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияЗдравни съветиБотаникаЛюбопитноСъставкиХрани и ястияЕ-тата в хранитеИсторияРецептиАлт. медицинаСнимкиЛайфстайлХранене при...ДиетиЛеченияПсихологияВидеоНовиниФизиологияСпортКлинични пътекиСпециалисти