Начало Медицинска енциклопедия Физиология Физиологично значение на витамини и минерали Физиологично значение на водноразтворимите витамини Физиологично значение на биотина

Физиологично значение на биотина

Физиологично значение на биотина - изображение

Биотинът е водноразтворим витамин. Той влиза в състава на витамините от витамин В комплекс. Той е известен под наименованията биотин и витамин В7, но може да се срещне и като „коензим R” и витамин Н.

Поставен в силно кисела среда биотинът може да промени свойствата си, но той е относително стабилен при излагане на светлина, топлина и кислород.

биотинОтлични източници на биотин са яйчният жълтък, доматите, морковите и марулята. Други негови много добри източници са яйцата, пилешкото и свинското месо, риба тон, сьомгата, бадемите, фъстъците, зелето, лука, карфиолът, манголдът, краставиците, кравето и козето мляко, авокадото, ягодите, бананите, малините, орехите и овеса.

Малки количества биотин се произвеждат от някои от бактериите на чревната микрофлора. Синтезираният по този начин биотин, ако бъде добре усвоен се включва в метаболитните реакции.

Физиологичното значение на биотина може да се изяви само при постъпването му в организма в оптимални дневни дози. Американски специалисти препоръчват дневният прием на биотин да е в рамките между 30 и 100 mcg (микрограма), но според повечето източници средната дневна доза биотин варира между 10 и 30 mcg.

Европейският съвет за данни на храните (EUFIC) е приел за максимално допустима горна граница дозата от 150 mcg биотин дневно. Препоръчителната дневна доза на биотина е различна за отделните възрасти и физиологични състояния.

Препоръчителна дневна доза:

 • Деца и кърмачета от 0 до 12-месечна възраст: 7 mcg;
 • Деца от 1 до 3-годишна възраст: 8 mcg;
 • Деца от 4 до 8-годишна възраст: 12 mcg;
 • Деца от 9 до 13-годишна възраст: 20  mcg;
 • Юноши от 14 до 18-годишна възраст: 25 mcg;
 • Възрастни над 18-годишна възраст и бременни жени 30 mcg;
 • Кърмещи жени: 35 mcg.

витамин В7Тъй като болните от диабет тип 2 имат много ниски нива на запасни количества биотин, а той има свойството да намалява кръвната захар, в техните терапевтични схеми се включват 100 пъти по-високи дози биотин от препоръчителните такива. Тези дози са в размер на 5 до 15 mg дневно. На хора, които имат оплаквания от лесно чупещи се нокти и слаба, лесно късаща се коса, дозите биотин които се предписват са между 1 и 3 mg дневно.

Когато бива прилагана диета, в която храните са дефицитни едновременно на биотин и витамин В5, настъпва функционален дефицит на биотин, поради това че двата витамина участват съвместно в много метаболитни процеси. Недостиг на биотин се наблюдава и при персистиращи чревни проблеми.

Дефицит на биотин може да се наблюдава и в случаи, в които биват консумирани сурови яйца - редовно и в големи количества. Това се дължи на факта, че в яйчния белтък се съдържа гликопротеинът авидин, който когато е в сурово състояние може да се свърже с биотина и да образува с него биологично активен комплекс. Така образуваният комплекс не се усвоява от организма.

Кулинарната обработка на яйчния белтък предотвратява свързването на авидина с биотина. Бременните жени страдат с около 50% повече от дефицит на биотин, което увеличава възможността от появата на усложнения по време на раждане. Друг рисков фактор е приемът на антиконвулсивни медикаменти (например карбамазепинът), които могат да възпрепятстват абсорбцията на биотин.

Дефицитът на биотин може да се изяви с появата на симптоми като червен обрив около устата, очите и гениталиите. Поява също на косопад и неврологични симптоми като летаргия, депресия, халюцинации, сковаване на крайниците. Подобно на останалите витамини от В-групата, предозираните количества биотин се отстраняват от организма посредством урината без сериозен токсичен ефект.

Физиологични свойства на биотина:

 • Производство на енергия;
 • Синтез на мазнини (мастни киселини);
 • Поддържа дейността на нервната система.

физиологични свойства на биотинБиотинът взема активно участие в метаболизма на въглехидратите и мазнините. В обмяната на въглехидратите, биотинът подпомага преобразуването на глюкозата от първоначалната й форма до превръщането й в използваема химическа енергия. Нарушения в този процес могат да бъдат причината за мускулни болки и спазми по време на физическо усилие, поради неспособността на организма да използва ефективно глюкозата като енергиен източник. Тези симптоми могат да сигнализират за дефицит на биотин. Витамин В7 благоприятства за повишена енергичност на организма чрез увеличаване активността на ключови ензими за освобождаване на енергия в клетките.

Биотинът участва в синтеза на мастни киселини. Често, при дефицитни на биотин състояния, възникват кожни проблеми. Това се обяснява с обстоятелството, че биотинът е необходим за оптималното функциониране на ацетил-Ко-А карбоксилазата – ензим, който подпомага процесите свързани с производство на мазнини в тялото. Дерматитът е най-често срещаният симптом на недостиг на биотин при малките деца. Той е състояние, при което се появява кора от белезникави до жълтеникави петна около скалпа, веждите и кожата зад ушите на новороденото. Това състояние при възрастните се нарича себорея.

Биотинът поддържа дейността на нервната система, като заедно с мазнините и глюкозата участва в процесите на производство на енергия необходима за функционирането на нервната система. С дефицита на биотин могат да са свързани някои нервни разстройства. Такива са атаксия, при която се наблюдава нарушение в координацията на волевите мускулни движения в различна степен; хипотония, която се характеризира с липса на мускулен тонус; както и гърчове.

Други физиологични значения на биотина (витамин В7), са представени от участието му като катализатор и кофактор на жизненоважни метаболитни реакции. Като коензим влиза в състава на редица ензими, които участват в:

 • Процеса на глюконеогенезата, който представлява метаболитен път за синтезиране на глюкоза от невъглехидратни въглеродни субстрати като глицерол, лактат и гликогенни аминокиселини;
 • Цикъла на Кребс (цикъла на трикарбоновите киселини), като част от ензима пируват карбоксилаза;
 • Метаболизма на левцина – една от незаменимите (есенциални) аминокиселини;
 • Преобразуването на фолиевата киселина (витамин В9) в използваема от тялото форма.

Физиологичното значение на биотина проличава чрез участието му в превенцията и/или лечението на някои състояния и заболявания:

биотин В7

 • Чревна дисбактериоза;
 • Чревни възпаления;
 • Чревни раздразнения;
 • Болест на Крон;
 • Хронична диария;
 • Улцерозен колит;
 • Кожни заболявания;
 • Подсилване на ноктите;
 • Благоприятства поддържане количеството на триглицеридите в кръвта в норма.
5.0, 3 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

Л. Витанова, Р. Гърчев; „Физиология на човека”; издателство АРСО

Arthur C. Guyton, M.D., John E. Hall, Ph.D.; „Text book of Medical Physiology“

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЛеченияИсторияСъставкиЗдравни съветиЛюбопитноСнимкиФизиологияАлтернативна медицинаРецептиХранене при...СпортБотаникаНормативни актовеХрани и ястия