Начало Медицинска енциклопедия Физиология Физиологично значение на витамини и минерали Физиологично значение на водоразтворимите витамини Физиологично значение на биотина

Физиологично значение на биотина

Физиологично значение на биотина - изображение

Витамин В7  (биотин) е водноразтворим витамин. Той влиза в състава на витамините от витамин В комплекс. Той е известен под наименованията биотин, но може да се срещне и като „коензим R” и витамин Н. Витамин В7 е открит през 1924 година и е изолиран през 1932 година. Биотинът е важен компонент на ензимите, участващи в метаболизирането на мазнини и въглехидрати. Той е кофактор на карбоксилазите. Този витамин има основна роля в поддържането на здравето на кожата и косата. структура на витамин В7Наименованието витамин Н произлиза от немски думи “haar” и “haut”, които означават коса и кожа.

Структура на витамин В7 (биотин)

Витамин В7 (биотин) има необичайна структура. Изграден е от два пръстена, свързани по между си с една страна. Той представлява хетероциклена сяро-съдържаща монокарбоксилна киселина.

Храни, богати на витамин В7 (биотин)

храни, богати на витамин В7Отлични източници на биотин са яйчен жълтък, домати, моркови и маруля. Други храни, които са богати на витамин В7, са яйца, пилешко и свинско месо, риба тон, сьомга, бадеми, фъстъци, зеле, лук, карфиол, манголд, краставици, краве и козе мляко, авокадо, ягоди, банани, малини, орехи и овес.

Малки количества биотин се произвеждат от някои от бактериите на чревната микрофлора. Синтезираният по този начин биотин, ако бъде добре усвоен се включва в метаболитните реакции.

Поставен в силно кисела среда биотинът може да промени свойствата си, но той е относително стабилен при излагане на светлина, топлина и кислород.

Препоръчителна дневна доза

Физиологичното значение на биотина може да се изяви само при постъпването му в организма в оптимални дневни дози. Американски специалисти препоръчват дневният прием на биотин да е в рамките между 30 и 100 mcg (микрограма), но според повечето източници средната дневна доза биотин варира между 10 и 30 mcg. Европейският съвет за данни на храните (EUFIC) е приел за максимално допустима горна граница дозата от 150 mcg биотин дневно. Препоръчителната дневна доза на биотина е различна за отделните възрасти и физиологични състояния.

Препоръчителна дневна доза:

витамин В7

 • Деца и кърмачета от 0 до 12-месечна възраст: 7 mcg;
 • Деца от 1 до 3-годишна възраст: 8 mcg;
 • Деца от 4 до 8-годишна възраст: 12 mcg;
 • Деца от 9 до 13-годишна възраст: 20  mcg;
 • Юноши от 14 до 18-годишна възраст: 25 mcg;
 • Възрастни над 18-годишна възраст и бременни жени 30 mcg;
 • Кърмещи жени: 35 mcg.

Тъй като болните от диабет тип 2 имат много ниски нива на запасни количества биотин, а той има свойството да намалява кръвната захар, в техните терапевтични схеми се включват 100 пъти по-високи дози биотин от препоръчителните такива. Тези дози са в размер на 5 до 15 mg дневно. На хора, които имат оплаквания от лесно чупещи се нокти и слаба, лесно късаща се коса, дозите биотин които се предписват са между 1 и 3 mg дневно.

Физиологично значение на витамин В7 (биотин)

физиологично значение на витамин В7Витамин В7 има важна роля в поддържането на физиологичното равновесие на организма. Той участва в производството на енергия, в синтеза на мазнини, в поддържането на дейността на нервната система, на здравето на косата и кожата. Биотинът заема централно място в метаболизма на въглехидратите и мазнините. Той играе ролята на кофактор на няколко ензима – карбоксилази. В обмяната на въглехидратите витамин В7 подпомага преобразуването на глюкозата от първоначалната и форма до превръщането и в използваема химическа енергия. При дефицит на биотин се наблюдават нарушения в този процес. Характеризира се с мускулни болки и спазми по време на физическо усилие, поради неспособността на организма да използва ефективно глюкозата като енергиен източник. Витамин В7 благоприятства за повишена енергичност на организма чрез увеличаване активността на ключови ензими за освобождаване на енергия в клетките.

Биотинът участва в синтеза на мастни киселини. Това се обяснява с обстоятелството, че биотинът е необходим за оптималното функциониране на ацетил-Ко-А карбоксилазата – ензим, който подпомага процесите свързани с производство на мазнини в тялото.

Биотинът поддържа дейността на нервната система, като заедно с мазнините и глюкозата участва в процесите на производство на енергия необходима за функционирането на нервната система.

Други физиологични значения на биотина (витамин В7), са представени от участието му като катализатор и кофактор на жизненоважни метаболитни реакции. Като коензим влиза в състава на редица ензими, които участват в:

 • Процеса на глюконеогенезата, който представлява метаболитен път за синтезиране на глюкоза от невъглехидратни въглеродни субстрати като глицерол, лактат и гликогенни аминокиселини;
 • Цикъла на Кребс (цикъла на трикарбоновите киселини), като част от ензима пируват карбоксилаза;
 • Метаболизма на левцина – една от незаменимите (есенциални) аминокиселини;
 • Преобразуването на фолиевата киселина (витамин В9) в използваема от тялото форма.

Биотинът е необходим за поддържане на здравето на косата и ноктите. Смята се, че той стимулира растежа на здрава коса. По време на бременност и кърмени нуждата на организма от биотин се увеличава. При около 50% от бременните жени се наблюдава слаб дефицит на биотин. Витамин В7 понижава нивата на кръвната захар.

Витамин В7 участва е превенцията и лечението на някои състояния и заболявания:

 • Чревна дисбактериоза;
 • Чревни възпаления;
 • Чревни раздразнения;
 • Болест на Крон;
 • Хронична диария;
 • Улцерозен колит;
 • Кожни заболявания.

Дефицит на витамин В7 (биотин)

витамин В7Дефицит на витамин В7 може да се наблюдава при прилагането на диета, бедна на В7 и В5, тъй като двата витамина участват съвместно в много метаболитни процеси. Недостиг на биотин може да се наблюдава и при персистиращи чревни заболявания. Консумацията на сурови яйца също може да доведе до това състояние. Това се дължи на факта, че в яйчния белтък се съдържа гликопротеинът авидин, който когато е в сурово състояние може да се свърже с биотина и да образува с него биологично активен комплекс. Така образуваният комплекс не се усвоява от организма. Кулинарната обработка на яйчния белтък предотвратява свързването на авидина с биотина. Бременните жени страдат с около 50% повече от дефицит на биотин, което увеличава възможността от появата на усложнения по време на раждане. Друг рисков фактор е приемът на антиконвулсивни медикаменти (например карбамазепинът), които могат да възпрепятстват абсорбцията на биотин.

Дефицитът на биотин може да се изяви с появата на симптоми като червен обрив около устата, очите и гениталиите. Поява също на косопад и неврологични симптоми като летаргия, депресия, халюцинации, сковаване на крайниците. Дефицитът може да се съпровожда от атаксия (нарушение в координацията на волевите движения), хипотония (липса на мускулен тонус) и болки, гърчове. Дерматитът е най-често срещаният симптом на недостиг на биотин при малките деца. Той е състояние, при което се появява кора от белезникави до жълтеникави петна около скалпа, веждите и кожата зад ушите на новороденото. Това състояние при възрастните се нарича себорея.

Подобно на останалите витамини от В-групата, предозираните количества биотин се отстраняват от организма посредством урината без сериозен токсичен ефект.

5.0, 4 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.world-foodhistory.com/2013/08/history-of-biotin-vitamin-b7.html

https://draxe.com/biotin-benefits/

https://www.medicalnewstoday.com/articles/318724.php

Л. Витанова, Р. Гърчев; „Физиология на човека”; издателство АРСО

Arthur C. Guyton, M.D., John E. Hall, Ph.D.; „Text book of Medical Physiology“

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛеченияЛайфстайлЛюбопитноЗдравни съветиСъставкиИсторияБотаникаХранене при...СнимкиФизиологияАлт. медицинаДиетиРецептиСпортНормативни актовеХрани и ястияМикробиологияНовиниПатологияСпециалистиКлинични пътекиИзследванияЗаведенияВидеоПроизводители