Начало Медицинска енциклопедия Физиология Физиология и функции на кожата

Физиология и функции на кожата

Физиология и функции на кожата - изображение

Кожата се разглежда като най-големият „орган“ в човешкия организъм. При възрастен човек кожаповърхността и заема около 1,5 - 2 м2. Дебелината на кожата обичайно е 1-2 мм, но може да варира от 0,5 в клепачите до 5,0 мм на гърба. Кожата е изградена от два слоя: епидермис и дерма. Под тях се намира хиподермата (подкожие).

Физиологията и функциите на кожата, както естествено и начинът, по който тя е устроена имат съществено значение за предпазването на подлежащите тъкани от увреждане, бактериална инвазия, дехидратация и действието на ултравиолетовите лъчи.

Кожата служи не само като механична бариера между външната среда и подлежащите тъкани, но и участва в обмяната на веществата и екскрецията на техните крайни продукти, играе съществена роля при регулирането на телесната температура, депо е на кръв и масти, играе важна роля в имунната защита на организма. В кожата се намират различни рецептори, чрез които се възприемат усещанията за допир, натиск, температура и болка.

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK144027/

https://journals.lww.com/jdnaonline/Fulltext/2011/07000/Anatomy_and_Physiology_of_the_Skin.3.aspx

https://www.nuskin.com/en_ZA/corporate/company/science/skin_care_science/skin_anatomy_andphysiology.html

Л. Витанова, Р. Гърчев; „Физиология на човека”; издателство АРСО

Arthur C. Guyton, M.D., John E. Hall, Ph.D.; „Text book of Medical Physiology“

ПОДРАЗДЕЛИ НА Физиология и функции на кожата

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ФизиологияЛюбопитноНовиниБотаникаХранене при...Здравни съветиЛайфстайлМикробиологияСнимкиПатологияСпортЛеченияАлт. медицинаСпециалистиИсторияНормативни актовеИзследванияЗаведенияКлинични пътекиВидеоПроизводители