Начало Медицинска енциклопедия Физиология Физиология и функции на кожата Функционална морфология на кожата Хиподерма

Хиподерма

Хиподерма - изображение

Хиподермата е известна още с названието подкожие. Образувана е от съединителнотъканни повлекла, съставени от колагенови снопчета и еластични влакна, които съединяват дермата с подкожните фасции. Пространствата между тях са изпълнени с мастна тъкан - lobuli adiposi. В повлеклата преминават кръвоносни съдове, лимфни съдове и нерви. Мастните лобули се състоят от липоцити. Липоцитите представляват мезенхимални клетки, които са изпълнени с мастни капки. Те са обвити от фина клетъчна мембрана и ядрото им е разположено периферно.

Хиподермата има различна дебелина в различните части на тялото. Хиподерма липсва в областта на клепачите, под ноктите и скротума. Най-дебела е хиподермата в областта на гърдите, корема, седалището, дланите и ходилата. Хиподермата има защитна и термоизолационна функция и е най-важният енергиен резерв на организма.

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://en.wikipedia.org/wiki/Epidermis

https://www.dermcoll.edu.au/atoz/skin-structure-function/

https://www.msdmanuals.com/home/skin-disorders/biology-of-the-skin/structure-and-function-of-the-skin

Л. Витанова, Р. Гърчев; „Физиология на човека”; издателство АРСО

Arthur C. Guyton, M.D., John E. Hall, Ph.D.; „Text book of Medical Physiology“

Jonh Hunter, Jonh Savin, Mark Dahl; “Clinical dermatology”

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАнатомияФизиологияЛюбопитноСпортСоциални грижиНормативни актовеИсторияБотаникаЗдравни съветиЛайфстайлМикробиологияХранене при...НовиниСнимкиПатологияАлт. медицинаСпециалистиЛеченияИзследванияЗаведенияКлинични пътекиПроизводителиВидео