Малина

Малина (Rubus idaeus) представлява полухрастовидно, едногодишно или многогодишно растение, което принадлежи към семейство Розоцветни (Rosaceae). Известни са около 320 представителя на род Малина. Плододаването на един декар малинови насаждения е до около 800-900 кг, като максимумът е до 1500. На английски език се нарича Raspberries.
Устройство на малина
Малината има многогодишна коренова система. Стъблата й се развиват като едногодишни или многогодишни, като достигат височина до 2 метра. Покрити са с шипове оцветени в тъмно червено.
Цъфти в малки бели цветчета, събрани в гроздовидни съцветия по клончетата. Интересното е, че първо се разтварят най-високо разположените цветя, а после по-ниско стоящите и така до основата на храста. Малината цъфти в продължение на един месец, през май-юни. През това време е много добър източник на нектар и предпочитано медоносно растение.
Плодът й е сборен, състоящ се от много на брой малки червени плодчета. Във всяко едно плодче има ядлива, много фина семка. Когато и последното цветче прецъфти, на върха на растението започва зреенето на първите плодове. То се наблюдава през юли-август месец. Вече узрели те имат различно оцветяване от бледо жълто, през нюанси на розовото и червеното, до тъмно червено.
Изображение: mako from Kangasala, Suomi (Finland), CC BY 2.0, via Wikimedia Commons
Разпространение на малина
Тя вирее най-добре на богати на хумус и с по-лек механичен състав почви, каквито са алувиално-ливадните, делувиално-ливадните и ливадно-канелените. Подходящи са и черноземните, сиви горски и канелените горски почви, с техните разновидности, с пропусклив плодорен хоризонт.
Континентите на които се отглежда и е значително разпространена са Европа, Азия, Южна Америка. Климатът, който предпочита за своето развитие е умерен, тропичен, субтропичен.
Използваема част на малина
Употребяват се плодът и листата на малината.
Химичен състав на малина
От растението са изолирани следните вещества
- вит. C;
- витамини от група B, вит. P и A;
- минерални соли - калиеви, натриеви, калциеви, фосфорни;
- лимонена киселина;
- ябълчна киселина;
- каротин;
- пектин;
- малината съдържа 9-10 % захар.
Лечебни свойства и приложение на малина
- спомага за нормалното функциониране на мускулите и нервите;
- укрепва костите и зъбите (високо съдържание на калциеви и фосфорни соли);
- утолява жаждата и подобрява храносмилането;
- противовъзпалително, антисептично, противовиремично, апетитовъзбуждащо, бактерицидно действие;
- предпазва черния дроб от вирусни и инфекциозни заболявания;
- повлиява стомашни болки, киселини в стомаха;
- ревматизъм и простуда;
- диетично хранене.
Изображение: freepik.com
Пектинът в плода повлиява запек, а малинов сок и пресни малини - повръщане по време на бременност. Укрепват сърдечно-съдовата система. Малините са подходяща храна за диабетици и спортисти и хора, целящи понижаване на теглото си, поради ниският й гликемичен товар.
- вътрешно - директна консумация на плода или като настойка;
- външно - запарка, компреси.
- в кулинарията - като подправка и в състава на сладка, сокове, тестени изделия и др.
Начин на употреба
- настойка - 20 грама изсушен плод (пресен - 200 гр) се накисват в 300 мл студена вода за няколко часа. След това се консумира по една чашка, след затопляне на течността.
- запарка - 2 с.л. нарязани листа се заливат с 300 мл вряла вода. За гаргара или компреси.
Внимание!
Малината не трябва да се консумира от хора страдащи от подагра и нефрит, поради високото съдържание на пурини в нея.
Заглавно изображение: freepik.com
Продукти свързани с РАСТЕНИЕТО
НАТУРАЛАКС 3 капсули 410 мг * 100 NATURE'S WAY
ПРОМОМАЛИНА ЛИСТ капсули 450 мг * 100 NATURE'S WAY
ПРОМОФЛУОРИН таблетки * 100
СУПЕР ФОРМУЛА ЗА СЪРЦЕ И КРЪВОНОСНИ СЪДОВЕ 500 мл ДР. БИОМАСТЕР
НЕЙЧЪРС ПЛЮС ЖЕЛЯЗО таблетки 40 мг * 90
L - КАРНИТИН + МАЛИНОВИ КЕТОНИ сироп 400 мл
ХАЯ ЛАБС МАЛИНОВИ КЕТОНИ капсули 500 мг * 100
ПРОМОХЕРБИТУСИН БЛИЗАЛКИ ЗА БРОНХИ И ГЪРЛО С ВКУС НА МАЛИНА * 4
АПРОВИТ сироп 150 мл
СУОНСЪН НАТУРАЛЕН ЕКСТРАКТ ОТ БЪЗ сироп 237 мл
БИОХЕРБА КАФЕ ЗА ОТСЛАБВАНЕ 3 В 1 С МЛЯКО И СТЕВИЯ 100 г
ФИМЕЙЛ АКТИВ КОМПЛЕКС сироп 250 мл
РАСТЕНИЕТО е свързано към
- Група Еудикоти (Eudicots)
- Клон Розиди (Rosids)
- Разред Rosales
- Сем. Rosaceae (Розоцветни)
- По кое време на деня се пият витамините и добавките
- Натурални средства срещу газове и подут корем
- Хранителни добавки и витамини за напълняване и апетит
- Лечение на синузит
- Кои витамини и минерали е добре да се приемат заедно
- Лечение при ларингит
- Лапад, Обикновен лапад, Лопуш
- Домашни средства срещу цистит при деца
- Хлорамфеникол
- Лечение на бактериална вагиноза
Коментари към Малина
Ягода содержит большое количество витамина С и не утрачивает целебные свойства после термической обработки, поэтому она незаменима при простудных заболеваниях. Кроме того, в малине содержится салициловая кислота, которая обладает жаропонижающим действием. Поэтому малина по праву считается «натуральным аспирином». Но в отличие от лекарства, ягоды не раздражают слизистую желудка. В состав малины входит эллаговая кислота, которая предотвращает возникновение воспалений и снижает риск развития рака. Ягода содержит калий, магний, а также медь — главный компонент большинства антидепрессантов. Чем еще полезна малина? Употребление ягод способно укрепить иммунитет и улучшить цвет лица. Малина помогает в лечении болезней желудочно-кишечного тракта, благодаря противовоспалительным и обезболивающим свойствам.