Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Розиди (Rosids) Разред Brassicales Сем. Brassicaceae (Кръстоцветни) Карфиол, Цветно зеле

Карфиол, Цветно зеле

от 13 май 2010г., обновено на 03 апр 2024г.
Редактор: д-р Биляна Петрова
Карфиол, Цветно зеле - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Библиография
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Библиография
Коментари
Свързаност

Карфиолът (Brassica cauliflora), наричан също и цветно зеле, е едногодишно тревисто растение от род Зеле на семейство Kръстоцветни.

Производство на карфиол за 2016 година в милиона тона:

  • Китайска народна република - 10,2;
  • Индия - 8,2;
  • Съединени щати - 1,3;
  • Испания - 0,6;
  • Мексико - 0,6;
  • Италия - 0,4.

Устройство на карфиол

карфиол

Изображение: DelwarHossain, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Карфиолът представлява компактна глава с бял цвят, със среден размер 20 см в диаметър, която се състои от неразвити цветни пъпки. Тези пъпки са прикрепени към стъбло. Около цветните пъпки са разположени дръжкови, груби, зелени листа, които ги защитават от слънчевата светлина и така пречат на развитието на хлорофила. Този процес допринася за белия цвят на повечето от сортовете карфиол, но могат да се намерят и такива в светлозелен, оранжев и лилав цвят.

Разпространение на карфиол

Карфиолът и неговият предшественик дивото зеле, водят своя произход от древна Мала Азия. Карфиолът преминава през много трансформации и се появява отново в средиземноморския регион, където става популярен зеленчук в Турция и Италия, 600 г. пр.н.е. Той натрупва популярност и във Франция в средата на 16-ти век и в последствие започва да се обработва в Северна Европа и Британските острови. Съединените щати, Франция, Италия, Индия и Китай са най-големите производители на карфиол.

Химичен състав на карфиол

Много ценен e витаминният състав на карфиола

  • провитамин А;
  • витамини от групата В;
  • никотинова киселина;
  • витамин С (средно 70 мг%);
  • пантотенова киселина;
  • витамин К;
  • фолиева киселина;

Разнообразен е и минералният състав

  • натрий;
  • калий;
  • калций;
  • магнезий;
  • желязо;
  • мед;
  • фосфор;
  • сяра;
  • хлор;
  • съдържат се още пектинови вещества, ябълчна и лимонена киселина.

Карфиолът съдържа няколко нехранителни фитохимикали, обичайни за семейството на зелето, които са подложени на предварителни изследвания за техните потенциални свойства, като изотиоцианати и глюкозинолати. Кипенето намалява нивата на глюкозинолатите, докато други методи за готвене, като задушаване, микровълни и пържене, нямат значителен ефект върху нивата на глюкозинолата.

карфиол

Изображение: Forest & Kim Starr, CC BY 3.0, via Wikimedia Commons

Лечебни свойства и приложение на карфиол

Свойства на цветното зеле

  • насърчава чернодробната детоксификация;
  • осигурява защита срещу ревматоиден артрит;
  • приемът на карфиол води до ползи за сърдечно-съдовата система;
  • оптимизира детоксификацията на клетките и спомага за прочистване;
  • карфиолът помага за предотвратяване на ракови заболявания.

Карфиолът в кулинарията

карфиол

Изображение: Davidmadelena, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Главите от карфиола могат да бъдат печени, приготвени на скара, варени, пържени, варени на пара, мариновани или сушени. При готвене, външните листа и дебелите стъбла обикновено се отстраняват, оставяйки само цветовете. Листата също са годни за консумация, но най-често се изхвърлят. Цветовете трябва да се счупят на парчета с еднакъв размер, така че да се сварят равномерно. След осем минути на пара или пет минути кипене, цветовете трябва да са омекнали. Разбъркването по време на готвене може да разкъса цветовете на по-малки, неравни части.

Суровият карфиол се състои от 92% вода, 5% въглехидрати, 2% протеин и съдържа незначително количество мазнини. 100 грама референтно количество суров карфиол осигурява 25 калории, високо съдържание на витамин С и умерени нива на няколко витамина B и витамин К. Съдържанието на минерали в зеленчука е ниско.

Заглавно изображение: Salil Kumar Mukherjee, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

3.4/5 12 оценки

Продукти свързани с РАСТЕНИЕТО

АЛАЙВ МУЛТИВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ таблетки 1 г * 30 NATURE`S WAY
34.50лв.

АЛАЙВ МУЛТИВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ таблетки 1 г * 30 NATURE`S WAY

АЛАЙВ B-КОМПЛЕКС желирани таблетки * 60 NATURE'S WAY
68.90лв.

АЛАЙВ B-КОМПЛЕКС желирани таблетки * 60 NATURE'S WAY

АЛАЙВ КАЛЦИЙ + ВИТАМИН D3 таблетки * 60 NATURE'S WAY
72.20лв.

АЛАЙВ КАЛЦИЙ + ВИТАМИН D3 таблетки * 60 NATURE'S WAY

ХИП РАЗЛИЧНИ ЗЕЛЕНЧУЦИ 125 г
3.30лв.

ХИП РАЗЛИЧНИ ЗЕЛЕНЧУЦИ 125 г

АНТИОКСИДАНТ ЗЕЛЕНЧУКОВ капсули * 60 NATURE'S WAY
55.40лв.

АНТИОКСИДАНТ ЗЕЛЕНЧУКОВ капсули * 60 NATURE'S WAY

ХИП ОРИЗ И МОРКОВИ С ТЕЛЕШКО МЕСО 125 г
4.50лв.

ХИП ОРИЗ И МОРКОВИ С ТЕЛЕШКО МЕСО 125 г

Библиография

https://en.wikipedia.org/wiki/Cauliflower

Коментари към Карфиол, Цветно зеле

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Карфиол, Цветно зеле
    www.framar.bg 
    на 30 June 2025 в 03:43
    Коментирайте "Карфиол, Цветно зеле"

РАСТЕНИЕТО е свързано към

  • Група Еудикоти (Eudicots)
  • Клон Розиди (Rosids)
  • Разред Brassicales
  • Сем. Brassicaceae (Кръстоцветни)
  • Рецепти за туршия със зелен боб
  • Вижте 5 ползи от консумацията на карфиол по време на бременност
  • Задушени броколи и цветно зеле с моркови и грах в сметанов сос
  • Супа с карфиол, домати и джинджифил
  • Паниран карфиол със сладко-лютив сос
  • Пюре от карфиол с мащерка и масло
  • Карфиолени филийки за сандвичи
  • Паниран карфиол с къри
  • Печени зеленчуци - картофи, карфиол, нахут с къри паста
  • Домашен ориз от карфиол
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Леко горчив вкус на брюкселско зеле

преди 853 дни, 7 часа и 53 мин.

Ползвате ли за нещо сока на купешкото кисело зеле?

преди 2023 дни, 12 часа и 1 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Защо не трябва да пием кафе преди кръвни изследвания - всичко което трябва да знаете

преди 2 дни, 11 часа и 54 мин.

Безплатна консултация за деца с витилиго - Габрово, юли, 2025 година

преди 4 дни, 4 часа и 35 мин.

Прием в болница - какво заплаща НЗОК, какви документи са необходими и колко продължава болничният престой

преди 16 дни, 11 часа и 27 мин.

Психотест за оръжие в България: Какво представлява и формалност ли е?

преди 16 дни, 18 часа и 28 мин.
Всички

АНКЕТА

Пушите ли?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ХРИСТИНА ЛОСИОН ПРИ АКНЕ 150 мл

ФЕРТИЛРЕЛАКС ЗА МЪЖЕ саше * 15 НАТСТИМ

БИОХЕРБА РАСТИТЕЛНА БОЯ ЗА КОСА HENNA ТЪМНО КАФЯВА 100 г

МАЛТИТОЛ 500 г ЯЖ ПОЛЕЗНО

ГЕВОЛ MED КРЕМ-ДЕЗОДОРАНТ ЗА КРАКА 125 мл

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

АРИЛИН РАПИД песари 1000 мг * 2 DR. WOLF

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 27 юни 2025г. в 18:10:41

ТРИТИКО XR таблетки с удължено освобождаване 150 мг * 30

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 27 юни 2025г. в 16:12:36

БЕНАЛГИН таблетки * 20 ТЕВА

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 27 юни 2025г. в 16:07:25

ТРИТИКО XR таблетки с удължено освобождаване 150 мг * 30

Коментар на: Жан от 27 юни 2025г. в 16:04:52

БЕНАЛГИН таблетки * 20 ТЕВА

Коментар на: Габи от 27 юни 2025г. в 15:47:33
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на интернет портал от Valival