Физиологично значение на фолиевата киселина
› Структура на фолиевата киселина
› Храни, богати на фолиева киселина
› Физиологично значение на фолиевата киселина
Въведение
Фолиевата киселина е водоразтворим витамин, известен още под наименованията витамин В9, фолат и фолацин. Едно от най-важните физиологични значения на фолиевата киселина е изключително важната й роля за нормалното протичане на бременността и превенцията на дефекти на плода. Тези дефекти са свързани с малформации на нервната тръба. Друга изключително важна физиологична функция, която изпълнява витамин В9 е участието му в процеса на еритропоезата. Фолиевата киселина е открита между 1931 година и 1943. За първи път витамин В9 е бил извлечен от спанака и е бил кръстен фолацин, което наименование произлиза от латинското folacin (в превод лист, листо).
Структура на фолиевата киселина
Фолиевата киселина има изключително сложна структура. Тя е съставена от три основни компонента, които са птеридин, глутаминова киселина и парааминобензоена киселина (РАВА). Всяка от тези три съставки има специфични изисквания към метаболизма на организма.
Изображение: User:Mysid, Public domain, via Wikimedia Commons
Храни, богати на фолиева киселина
За едни от най-добрите източници на фолиева киселина се смятат зеленолистните зеленчуци. В повечето храни, фолиевата киселина не се съдържа точно под формата описана по-горе. За да е възможна тяхната абсорбция, те биват подложени на действието на чревните ензими, които променят химическите форми на фолатите. Важно е да се отбележи, че дори при максимална активност на организма, се абсорбира само около 50% от приемания хранителен фолат. Отлични растителни естествени източници на фолиевата киселина (със съдържание от над 150 mcg в 100 g продукт) са спанакът, копривата, марулята, лападът, киселецът, магданозът, белият зрял фасул, лещата и соята. Със съдържание на фолиева киселина между 50-150 mcg (микрограма) на 100 g са карфиолът, копърът, бамята, брюкселското зеле, празът, джодженът, зелето. В по-малки количества витамин В9 се съдържа в аспержите, синапените растения, ряпата, броколите, червеното цвекло, зеленият фасул, червеният пипер, морковите, тиквите, папаята, пшеничният зародиш и трици, ръженият и пълнозърнестият хляб, корнфлейксът, мюслито, животинският черен дроб. Фолати се съдържат във всички плодове, като в портокалите и други цитрусови плодове са най-много. Количеството на фолатите в тях възлиза на 50-150 mcg на 100 g плодове
Изображение: freepik.com
Фолатите се откриват и в храните от животински произход. Най-много фолиева киселина се съдържа в сухото мляко, сирене Камамбер, сирене Бри, Тофу. От месото и местните продукти най-добри източници са телешки, свински и пилешки черен дроб.
Характерно за фолиевата киселина получена от продукти с растителен произход е, че при термичната й обработка могат да се загубят до 40% от цялото й налично количество. При кулинарната преработка на зърнените култури и брашна е възможно да се изгубят до 70% от съдържанието й. За фолиевата киселина съдържаща се в животински продукти е характерно, че при термичната й обработка тя остава сравнително стабилна и не се губят толкова големи нейни количества.
Препоръчителна дневна доза
Препоръчителна дневна доза при деца:
- Новородени и кърмачета от 0 до 6-месечна възраст: 65 mcg;
- Кърмачета от 7 до 12-месечна възраст: 80 mcg;
- Деца от 1 до 3-годишна възраст: 150 mcg;
- Деца от 4 до 8-годишна възраст: 200 mcg;
- Деца от 9 до 13-годишна възраст: 300 mcg;
- Момичета от 14 до 18-годишна възраст: 400 mcg;
- Момчета от 14 до 18-годишна възраст: 400 mcg.
Препоръчителна дневна доза при възрастни:
- Мъже на 19-годишна възраст и по-големи: 400 mcg;
- Жени на 19-годишна възраст и по-големи: 400 mcg;
- Бременни жени от 14 до 18-годишна възраст: 600 mcg;
- Бременни жени на и повече от 19-годишна възраст: 600 mcg;
- Кърмещи жени от 14 до 18-годишна възраст: 500 mcg;
- Кърмещи жени на и повече от 19-годишна възраст: 500 mcg.
Физиологичното значение на фолиевата киселина може да се прояви, само ако тя постъпва в достатъчни количества в човешкия организъм. Човешкият организъм не може сам да произвежда витамин В9, поради което той трябва да бъде доставян посредством храната. Единственият витамин, към който нуждите на бременните жени се повишават двойно, е фолиевата киселина. С цел да се избегне дефицитът й, както и за да се предотвратят малформативни изменения на плода, жените планиращи бременност трябва да започнат приема на фолиева киселина под формата на хранителни добавки, поне месец преди да бъдат направени първите опити за забременяване.
Физиологично значение на фолиевата киселина
Фолиевата киселина е важен витамин за поддържане на здравето на организма. Основните и физиологични функции са:
- Превенция на spina bifida – вродена аномалия в развитието на гръбначния мозъки гръбначния стълб, при която е наличен канал в гръбначния канал, през който е възможно да излезе част от гръбначния мозък. Физиологичното значение на фолиевата киселина се свързва с нормалното протичане на бременността, тъй като тя предпазва от дегенеративни промени в гръбначния мозък;
Изображение: songkhoe.vn
- Съдейства за подобряване качеството на спермата при мъжете, а именно като спомага за пренасянето на неувредена ДНК от сперматозоидите;
- Подпомага еритропоезата – участието на фолиевата киселина в процеса на образуване на еритроцитите е една от основните функции на този витамин. По този начин фолиевата киселина предотвратява развитието на анемия;
- Съдейства за преноса на кислород в организма – при недостиг на фолати в организма, еритроцитите не се диференцират правилно и продължават да нарастват без да се делят. Това патологично състояние се нарича мегалобластна макроцитна анемия;
- Благоприятства кръвообращението – като пречи на натрупването на хомоцистеин, чиито високи нива допринасят за развитието на остеопороза и сърдечно-съдови заболявания;
- Способства производството на епителни клетки – това са клетки, които изграждат най-външния слой на кожата, също чревни клетки, както и такива, които покриват повърхностите на телесните кухини. Всички тези клетки са с много кратък живот и производството им силно зависи от съдържанието на фолати в организма;
- Подпомагане на нервната система – основното физиологично значение на фолиевата киселина за нервната система е предотвратяване развитието на дефекти на нервната тръба при новородени, но тя взема активно участие при предотвратяването и/или лечението и на други заболявания свързани с нервната система. При дефицит на фолати се наблюдава широк спектър от неврологични проблеми, по-важните от които са изброени по-долу.
Физиологичното значение на витамин В9 е свързано с предотвратяването и/или лечението на следните заболявания:
- spina bifida;
- анемия;
- себорея;
- алкохолизъм;
- атеросклероза;
- чревни възпаления;
- болест на Крон;
Изображение: pinkstorksolutions.com
- диария;
- гингивит;
- напукване на небцето и устните;
- цервикална дисплазия;
- маточни, цервикални и овариални тумори;
- рак на хранопровода, на белите дробове, на червата (преимуществено на дебелото черво);
- дефекти на нервната тръба при новородени;
- шизофрения;
- депресия, безсъние, разсеяност, раздразнителност, обща умствена умора, обърканост, синдром на неспокойните крака и други.
Дефицит на фолиева киселина
Дефицитни на фолиева киселина състояния се наблюдават рядко, но някои вредни навици като тютюнопушенето и злоупотребата с алкохол например, както и при престой на продуктите на пряка слънчева светлина или термичната им обработка могат да разрушат, или да попречат усвояването на фолиевата киселина. Някои медикаменти могат да възпрепятстват снабдяването на организма с фолиева киселина. Към тях се отнасят: холестирамин, метотрексат, сулфасалазин, буформин, метформин, фенформин, контрацептивни препарати, както и други.
Изображение: freepik.com
Дефицитът на витамин В9 води до възникването на здравословни проблеми свързани с епителната тъкан. Недостигът на фолиева киселина може да доведе до проблеми свързани със заболявания на околозъбните тъкани, като възпаления на венците, напукване на небцето и други. Най-често срещаното заболяване от този вид е себореята. Витилигото (загубата на кожен пигмент) също може да бъде свързано с недостиг на фолати. Недостигът на витамин В9 води до настъпване на нарушения в процеса на клетъчното делене, които се изразяват най-силно във възстановяващите се тъкани. Дефицитът на витамин В12, заедно с дефицита на фолиева киселина водят до смущения на еритропоезата и до мегалобластна анемия. Могат също така да се засегнат обвивките на периферните нерви и да се появят дегенеративни изменения в гръбначния мозък.
Излишък от фолиева киселина
Приета в много високи дози, по-високи от 1000–2000 mcg, фолиевата киселина може да предизвика появата на същите симптоми от страна на нервната система, за които обикновено тя се използва превантивно. Националната академия на науките в САЩ е определила горната граница на максимално допустимата дневна доза фолиева киселина, за възрастни над 19-годишна възраст от 1000 mcg, като уточняват, че тя се отнася само за приложението на синтетично получените форми на фолат.
Заглавно изображение: salute.uncome.it
Продукти свързани със СТАТИЯТА
МАГНАЛАБС КИСТОП ПЛЮС капсули * 30
ТОП ФОЛАТ капсули 0.400 мг * 60
ФОЛИЕВА КИСЕЛИНА таблетки 400 мкг * 120 НИКСЕН
ПРОФЕКУНД ЗА ЖЕНИ капсули * 30
Безплатна доставка за България!ФАРМАСИ ЛАБОРАТЪРИС АЛЕРИН таблетки * 15
ФОЛИЕВА КИСЕЛИНА капсули * 60 НУТРИГОЛД
ФЕРОГЕР капсули 202.8 мг / 0.8 мг / 100 мг * 50
СОЛГАР ФОЛАТ таблетки 400 мкг * 50
МЕГАФОЛАТ таблeтки 400 мг * 30 ХЕРБАМЕДИКА
МИО - ИНОЗИТОЛ + ФОЛИЕВА КИСЕЛИНА 120 г VIRIDIAN
МАКСИ ВИТА ДРЕНА ФОРТЕ ПЛЮС капсули * 60
УРИМИЛ капсули * 15 НАТУРФАРМА
Библиография
https://www.selfhacked.com/blog/16-proven-benefits-vitamin-b9-folate-folic-acid/
https://draxe.com/folic-acid-foods/
https://www.curejoy.com/content/folic-acid-rich-foods-for-pregnancy/
Л. Витанова, Р. Гърчев; „Физиология на човека”; издателство АРСО
Arthur C. Guyton, M.D., John E. Hall, Ph.D.; „Text book of Medical Physiology“
СТАТИЯТА е свързана към
- Физиологично значение на витамини и минерали
- Физиологично значение на водоразтворимите витамини
- Бременност
- Защо възрастта на майката има значение за забременяването
- Средства против гадене и повръщане при бременност
- Антибиотици по време на бременност
- Установяване на бременност с домашни средства
- Лечение на настинка и грип при бременни
- Лечение при токсоплазмоза
- Кои билки може да предотвратят нежеланата бременност
- Лечение на хемороиди при бременност
- Билки по време на бременност
Коментари към Физиологично значение на фолиевата киселина