Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Астериди (Asterids) Разред Lamiales Сем. Lamiaceae (Устноцветни) Джоджен, Гьозум, Мятва

Джоджен, Гьозум, Мятва

Сем. Lamiaceae (Устноцветни)

Джоджен, Гьозум, Мятва - изображение

Джожен (Mentha spicata, Mentha viridis) представлява многогодишно тревисто растение, вид мента. Принадлежи към семейство Устноцветни (Lamiaceae). Растението е познато още с имената: гьозум, мятва, юзум, гюзум, менталария. На латиница е известна с названията garden mint, menthol mint, mint, sage of Bethlehem, silver mint, spearmint.

Устройство на джоджен

 

Гьозумът достига на височина 30-100 см. Стъблата на билката при напречно сечение имат четириъгълна форма. Листата са с назъбени краища, дълги от 5 до 9 см и широки от 1,5 до 3 см, оцветени в тъмно зелено. Стъблата и листната маса са в различна степен покрити с власинки, като в повечето случаи такива липсват по тях.

 

 

 

Цветчетата са с големина от 2,5 до 3 мм. Оцветени са в розов, лилав или бял цвят и са събрани в класовидни съцветия. Цъфтят от края на юни до август месец.

 

 

 

Разпространение на джоджен

Джодженът е широко разпространен по света. Вирее на влажни почви.

Използваема част на джоджен

Употребяват се надземните части на растението. Те се отрязват преди или в самото начало на цъфтежа на билката.

Химичен състав на джоджен

Мятвата съдържа етерично масло, ментол, пинен, ментофуран, неоментол, лимонен, пиперитон, изоментол, пулегон, цинеол, танини, горчиви вещества, никотинова киселина, флавоноиди, каротеноиди.

Лечебни свойства и приложение на джоджен

Свойства на гьозума:

  • спазмолитично, местно обезболяващо, антисептично;
  • освежаващо, стимулиращо, ободряващо;
  • апетитовъзбуждащо;
  • подобрява храносмилането;
  • увеличава секрецията в стомаха и червата;

Джодженът е изследван за противогъбично действие, като е установено минимално такова. Притежава антиоксидантна активност.

храстче джодженДжодженът намира приложение в главно в кулинарията и по-малко в медицината. В кулинарно отношение е подправка на множество супи, яхнии, месни ястия. Не е удачно да се съчетава с други подправки, поради силният й и специфичен аромат, който може да подтисне аромата на останалите овкусители.

Листата от мятва могат да се използват пресни, сушени или замразени. Те могат да бъдат консервирани в сол, захар, захарен сироп, алкохол или масло. Листата губят своята ароматност, след като билката разцъфти.

В медицината намира приложение при:

  • гадене и повръщане;
  • стомашно-чревни разстройства;
  • стомашни спазми;
  • газове;
  • повишена киселинност на стомашния сок;
  • с цел разширяване на коронарните кръвоносни съдове;
  • физическа и умствена преумора;
  • главоболие, мигрена, стрес;
  • гинекологични болести;
  • белодробни инфекции;
  • сърдечно-съдови заболявания;
  • повлиява хемороиди.

Начин на употреба:

цъфтящ джоджен

  • "тинктура" - листа от билката се накисват в червено вино в съотношение 1:10 за 8 дни. Получената течност се използва за пиене и жабурене. При лош дъх се приема от нея доза от 2 супени лъжици след хранене.
  • запарка - към половин литър вряла вода се добавят 2 супени лъжици билка. Оставя се да киснат в продължение на 1 час. Пие се в доза по 100 милилитра, 4 пъти на ден, преди хранене, подсладена с мед.
  • запарка - към 200 милилитра вода се добавя 1 супена лъжица суха билка. Оставя се да кисне отново в продължение на 1 час. Прецежда се и се изпива на глътки 1 час след хранене.

Чаят от джоджен помага при болки в стомаха и различни други храносмилателни проблеми. Препоръчва се жабурене и гаргара с гьозум при гингивит, зъбобол, ларингит, фарингит. Локално, под формата на компреси, билката се прилага и действа добре при натъртвания, циреи, обриви. Чай от гьозум може да се използва и за лечение на стомашни разстройства при деца.

Учени са открили, че отвара от джоджен помага при жени с лека форма на хирзутизъм. Намаля и премахва лекото окосмяване на нежелани места като лице, корем, гърди.

Масло от джоджен

масло от джодженМасажи с масло от джоджен облекчават състояния на стрес, главоболие и мигрена. Маслото притежава газогонни свойства, има специфична миризма и съдържа значителни количества лимонендихидрокарвон и 1,8-цинеол. За разлика от ментовото масло, то съдържа минимални количества ментол и ментон. Маслото от джоджен се влага в пасти за зъби, захарни изделия, а понякога и в сапуни и шампоани.

 

Приложение на маслото от мятва:

  • болки в стомаха;
  • неразположения в сърдечната област;
  • простуда;
  • заболявания на черния дроб;
  • заболявания на жлъчката;
  • умора;
  • стомашни неразположения;
  • повръщане;
  • гадене;
  • главоболие и мигрена;

Още по темата:

3.0, 7 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияЗдравни съветиФизиологияАлт. медицинаЛеченияЛюбопитноБотаникаХранене при...ИсторияНовиниРецептиДиетиСпортЛайфстайлОрганизацииИзследванияКлинични пътекиСнимкиСпециалистиПсихологияСоциални грижиТестове