Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Астериди (Asterids) Разред Asterales Сем. Asteraceae (Compositae, Сложноцветни) Естрагон

Естрагон

Сем. Asteraceae (Compositae, Сложноцветни)

Естрагон - изображение

Естрагон (Artemisia dracunculus) представлява многогодишно растение от семейство Сложноцветни (Asteraceae). Най - разпространени са два подвида - френски и руски, като първият е по-ароматен. Тарос е другото име на естрагон.

Интересно за естрагон:

Името "естрагон" идва от старогръцки и означава "дракон, змия". Предполага се, че названието е дадено поради формата на коренището и вярванията, че тази подправка не само предпазва от змии и дракони, но и лекува ухапването от змии.

Устройство на естрагон:

Стъблото на растението достига височина 2 м и е силно разклонено.

листа на естрагон

 

 

 

Листата на естрагона могат да бъдат на цвят зелени, светлозелени или белезникави.Те са ланцето-линейни, 2-8 см дълги и 2-10 мм широки.

 

 

 

 

Цветовете на тароса са събрани в кошничка с диаметър 2-4 мм, която съдържа до 40 жълти или зеленикавожълти цветчета. Таросът има семена с яйцевидна форма и с кафеникав цвят.

Разпространение на естрагон

Предполага се, че родината на естрагона е Монголия и Южен Сибир. Растението е разпространено в Азия, Европа и Северна Европа.

Използваема част на естрагон

Употребява се надземната част на растението.

Химически състав на естрагон

Ценните качества на растението се дължат на неговите съставки - етерично масло, каротин, кумарин, калий, магнезий, желязо, фосфор, танини, смоли, витамини А, В1, В2, С и други.

Приложение на естрагон

Естрагонът намира място в кулинарията и като лекарствено средство.

Свойства на естрагон:

 • антиоксидантно действие
 • противовъзпалително действие
 • спиращо хълцането действие
 • спомага за настъпване на съня
 • регулиращо менструалния цикъл действие
 • подпомагащо храносмилането действие
 • диуретично действие
 • противосъсирващо действие

Някои състояния и заболявания, при които се използва естрагон:

 • гадене и повръщане
 • проблеми в храносмилането
 • менструални проблеми
 • зъбобол
 • задържане на вода
 • безсъние

Етеричното масло евгенол се използва в стоматологията като локална упойка на венци и зъби. Тази билка се приема от активни спортисти, тъй като засилва абсорбцията на креатина.

Естрагон в кулинарията:

Естрагонът е предпочитана подправка заради своя фин аромат. Той добре се съчетава с всички видове месо, риба и яйца.
сос Беарнез

 

 

 

Тази билка е една от важните съставки за приготвяне на световно известния сос Беарнез.

 

 

Таросът се използва за ароматизиране на популярна в Армения, Азербайджан, Грузия безалкохолна напитка, наречена Тархун. Растението се използва в Словенската, Иранската, Руската и Унгарската кухня.

Други приложения:

Етеричното масло се употребява в козметичната индустрия.

Взаимодействия на естрагон с лекарства:

Таросът има свойство за забавяне на кръвосъсирването и в комбинация с антикоагуланти може да увеличи риска от кръвоизливи и синини. Преди планова операция трябва да се прекъсне употребата му най-малко две седмици преди това.

Важно!

Продължителната употреба на естрагон като лекарство е опасно! Растението съдържа химикал, наречен естрагол, който може да причини рак.

Таросът може да предизвика алергични реакции!

Бременни и кърмещи жени не трябва да използват естрагона като лекарство! Растението може да предизвика прекъсване на бременността.

Още по темата:

5.0, 5 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияЗдравни съветиБотаникаЛеченияФизиологияАлт. медицинаЛюбопитноИсторияСпортРецептиНовиниЛайфстайлХранене при...ПсихологияСнимкиПатологияЗаболявания (МКБ)ИзследванияКлинични пътеки