Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Астериди (Asterids) Разред Asterales Сем. Asteraceae (Compositae, Сложноцветни) Моминска вратига, Танацетум

Моминска вратига, Танацетум

Сем. Asteraceae (Compositae, Сложноцветни)

Моминска вратига, Танацетум - изображение

Моминска вратига, Танацетум (Tanacetum parthenium) е малко храстовидно растение, с маргарито-подобни цветчета, принадлежащо към семейство Сложноцветни (Asteraceae или Compositae). Моминската вратига изключително много прилича на лайката и често бива бъркана с нея. Дори преди е била причислена към род Matricaria (едно от предишните ботанически названия на моминската вратига е Matricaria parthenium). Причислявана е още и към родовете Chrysanthemum (Хризантеми), Leucanthemum (Маргаритки), Pyrethrum (Пиретрум), което говори за затрудненията при квалифицирането на растението.

Латинското име Tanacetum parthenium произлиза от гръцката дума "parthenium", която означава "момиче", намеквайки за една от употребите на билката, а именно за успокояване на менструалните оплаквания.

Устройство на моминска вратига

Моминската вратига е многогодишно растение, което достига от 0.3 до 1 метър височина. Цялото растение излъчва силен, цитрусо-подобен, остър аромат, който е особено харесван от пчелите.

Листа на моминска вратига

Листата са жълто- до светлозелени и обикновено достигат около 8-11 сантиметра дължина и 3-5 сантиметра ширина. Разположени са срещуположно на стъблото, а краищата им се накланят леко към земята (подобно на папратите). Листата са най-лесния белег за различаване на моминската вратига от лайката.

По долната повърхност листата са снабдени с фини, едва забележими власинки, поради което при консумация в прясно състояние предизвикват раздразнение на устната лигавица и разязвяване.

 

Цвят на моминска вратигаКато типичен представител на семейство Сложноцветни, моминската вратига има два вида цветове - тръбест и езичест цвят. Тръбестите оформят жълта розичка, за която са захванати между 10 до 20 бели езичести цветове. Езичето е триделно.

Обикновено цветът достигат около 2 сантиметра в диаметър. Отделните цветове оформят рацемозно съцветие, под формата на гъст щит (грозд, при който дръжките на отделните цветчета стават все по-къси към върха, така че всички да бъдат разположени в една равнина).

Цветовете на моминска вратига са хермафродитни (имат мъжки и женски органи). Растението е самофертилно, но може да се опрашва още от пчели и мухи.

Цъфтежът се наблюдава между юли и октомври / Тя е в цвете от юли до август, а семената узряват от август до септември.

Разпространение на моминска вратига

Установено е, че моминската вратига произлиза от Стара планина и  Мала Азия. Сега тя е разпространена почти в целия свят, като най-често се среща в цяла Европа, Северна и Южна Америка, Австралия, Китай, Япония и Северна Африка.

Разпространение на моминска вратига

Предпочита гористи местности, планински склонове, скали, поля, крайпътни зони.

Моминската вратига е изключително толерантна към почвата. Подходящи за нея са пясъчни, глинести и тежки почви, които са добре дренирани. Относно рН, се развива добре на киселинни, неутрални и основни (алкални) почви.

Моминската вратига обича слънчевите лъчи и не може да се развива на сянка. Предпочита умерената влага, но е толерантна към засушаване. Не е чувствителна към измръзване, както и към силни ветрове. Не толерира морска експозиция.

Използваема част на моминска вратига

 • листа;
 • цветове;
 • корени.

Химичен състав на моминска вратига

Химичният състав на моминската вратига включва:

 • сескитерпенови лактони - партенолид;
 • флавоноиди;
 • етерични масла, от които основните са камфор (56,9%), камфен (12.7%), р-цимен (5.2%) и борнил ацетат (4.6%).

Установено е, че аналгетичният ефект на моминската вратига се дължи на биохимикала партенолид. Той е особено показателен при мигрена, тъй като има способността да стеснява разширените кръвоносни съдове, характерни за мигрената. Оказва се, че той може да бъде по-ефективен при болка, в сравнение с нестероидните противовъзпалителни средства (НСПВС), като аспирина например.

Химичен състав на моминска вратига

Важно е да знаем, че партенолид се открива в листата на моминска вратига и липсва в стъблото й и съставлява близо 85% от общото съдържание на сескитерпенови лактони в билката. Определени фактори, като произход на семената (географско разположение), етап от растежа на растенията при прибиране на реколтата, използвани части на растенията, както и начина на съхранение и продължителността му може да повлияят на съдържанието на партенолид в листата на билката.

Също така е установено, че партенолидът е стабилен, когато рН на околната среда е между 5 и 7, но нестабилен при рН 3 или по-малко. Влиянието на температурата върху разграждането на партенолида също е установено: при съхранение в хладилник количеството му остава постоянно дори след 6 месеца; при 25 градуса се разгражда след 3 месеца; при 40 градусови температури това се случва още след 1-2 месеца на съхранение.

Лечебни свойства и приложение на моминска вратига

Свойства и действие на растението:

При прием моминската вратига действа:

Свойства на моминската вратига

 • противовъзпалително;
 • антиревматично;
 • спазмолитично;
 • слабително;   
 • газогонно;   
 • седативно;
 • съдоразширяващо;
 • противоглистно;
 • бактерицидно;
 • стимулира кръвния поток в тазовата област и матката;
 • редуцира възпалението и зачервяването на кожата.

Медицински употреби на растението

Моминската вратига се прилага при: мигрена, менструални болки, ревматоиден артрит, алергии, астма, шум в ушите (тинитус), световъртеж, гадене и повръщане, високо кръвно налягане.

Използва се също така при зъбобол, гингивит, анемия, заболявания на черния дроб и бъбреците, костни заболявания, отоци по краката. Успешно участва в лечението на кашлица и простуда.

Танацетумът оказва благоприятно въздействие върху стомашно-чревния тракт при стомашни болки, колит, храносмилателни нарушения, диария, газове, чревни паразити (глисти).

Външно се прилага за намаляване отока и болката при ухапвания от насекоми, като репелент, инсектицид, както и при псориазис, дерматит и други кожни проблеми. Освен това билката има бактерицидно действие - убива бактериите по кожата.

Показана е още при проблеми с менструацията (нередовна или липсваща) и за стимулиране на контракциите по време на раждане. Много двойки са намерили спасение в билката при трудно забременяване или мъжко безплодие.

Според някои учени, съдържащият се в моминската вратига партенолид има свойството да стопира развитието на раковите клетки, но до този момент липсват ясни доказателства за ефективността й при това заболяване.

В миналото билката е прилагана като температуропонижаващо средство, откъдето идва английското й название - "feverfew".

 • Облекчаване на мигрената

Моминска вратига при мигрена

Изследванията показват, че приемът на моминска вратига намалява честотата на симптомите на мигрена и главоболие, включително болка, гадене, повръщане и чувствителност към светлина и шум.

Ефектът на билката е доказан в хода на няколко проучвания, резултатите от които са изключително впечатляващи. Оказва се, че тя е оказала положителен ефект при повече от 70% от изследваните пациенти с мигрена. Установено е значително редуциране на силата на болката и честотата на мигренозните пристъпи.

Най-важното е, че моминската вратига лекува причината за поява на главоболието, а не само да потиска болката. За целта обаче билката трябва да се приема по-продължително време и редовно.

 • Облекчаване на болките и дискомфорта по време на месечния цикъл

Менструални спазми възникват, когато лигавицата на матката произвежда твърде много простагландин, хормон, който може да причини болка и възпаление. Тъй като моминската вратига ограничава освобождаването на простагландин, тя може значително да облекчи менструалните болки. За целта приемът на билката трябва да започне поне ден-два преди менструацията.

Билката се приема също и при нередовен или липсващ цикъл. В този случай е необходим по-продължителен и редовен прием (както при мигрената).

 • Подобряване състоянието на кожата при различни форми на дерматит

Дерматит е общ термин, който описва редица възпаления на кожата, често включващи наличието на сърбящ обрив и подута, зачервена кожа.

Моминската вратига притежава мощни противовъзпалителни свойства и е особено ефективна при успокояване на зачервяването. Проучванията показват, че тя може да спомогне за намаляване увреждането на кожни клетки и редуциране на възпалението.

В допълнение, приложена локално моминската вратига оказва защитна роля на кожата от опасните ултравиолетови лъчи.

 • Успокояване на възпалението при ревматоиден артрит

Моминска вратига при ревматоиден артрит

Ревматоидният артрит е хронично възпалително заболяване, което обикновено засяга малките стави на ръцете и краката. Като автоимунно заболяване, ревматоидният артрит се появява, когато имунната система погрешно атакува тъканите на собственото си тяло.

Установено е, че моминската вратига контролира производството на простагландини - хормоноподобни вещества, които са отговорни за болката и възпалението.

 

 • Предотвратяване образуването на кръвни съсиреци

Наличието на съсиреци и тромби възпрепятства гладкото преминаване на кръвта през вените и артериите. Заболяването, означено като тромбоза, може да доведе до изключително сериозни проблеми, включително инфаркт и инсулт, а при по-тежки форми и до летален край.

Проучванията показват, че моминската вратига има антитромботичен потенциал. Това означава, че при редовен прием билката може да предотврати образуването на кръвни съсиреци и тромби. По този начин моминската вратига играе роля в превенцията на инфаркт и инсулт.

Други употреби на моминска вратига

Изсушени цветове от моминска вратига

Изсушените цветчета на моминската вратига са източник на пиретрум - биологичен инсектицид , който парализира насекомите и предизвиква смъртта им. Пиретрумът е особено ефективен срещу въшки.

Ето как да извлечете този инсектицид в домашни условия и да си направите средство за борба с досадните насекоми:

 • Накиснете 1 чаша изсушени цветове от моминска вратига в 1 литър топла сапунена вода (може да използвате домашен сапун, ако имате такъв). След един час прецедете и изчакайте да се охлади преди употреба.

Поставете получения инсектицид в шише с пулверизатор. Пръскайте директно върху насекомите, ъглите на стаята, в шкафове, под плотовете и други..

Начина на употреба на моминска вратига

В зависимост от състоянието/заболяването, моминската вратига се прилага под формата на запарка, отвара, мехлем, тинктура и други. Препоръчва се билката да се използва след изсушаване за приготвянето на чай и запарка.

Подготвяне за сушене на моминска вратигаНай-подходящото време за събиране на листата и цветовете на моминската вратига е по време на активния цъфтеж, т.е. към средата на юли. Изсушават се на снопове (връзки) провесени надолу, закачени в сенчести, проветриви и сухи помещения. Може също така да се изсушат във фурна при 40 градуса.

А ако не можете да се сдобиете с билката, затруднявате се в приготвянето на запарки и извлеци или просто търсите улеснение в забързаното ежедневие, в аптечната мрежа се предлага екстракт от моминска вратига като хранителни добавки, под формата на таблети, капсули и течни екстракти.

Запарка от листата при нередовна или липсваща менструация, нервност, алкохолна зависимост

запарка от изсушени листа

За приготвянето на запарка 30 грама листа от моминска вратига се заливат със 700 мл вряща вода. Оставя се да престои 10-15 минути, след което се прецежда.

Приема се по половин чаена чаша три пъти дневно.

Запарка от моминска вратига се прилага и при оток на краката. За целта те се потапят в леген със запарка от листа на моминска вратига.

 

Отвара при кашлица и хрипове

Моминската вратига е ефективно средство при кашлица, хрипове и затруднено дишане при възрастни. За целта се приготвя отвара, към която се добавя захар или мед.

Запарка от цветовете за облекчаване болката при диспепсия и ревматизъм

Запарка от моминска вратига

Запарката се приготвя от 30 грама цветчета на моминска вратига, които се заливат с 1 литър вряща вода. Съдът се покрива с капак и оставя за 10 минути.

След като указаното време изтече, прецедете запарката и съхранявайте при стайна температура. Разделете полученото количество на 4 равни части и го изпийте в рамките на деня.

 Не забравяйте да използвате изсушени цветчета от билката!

Мехлем при стомашни колики

При стомашни колики прясната билка се нарязва и се пържи в малко вино и масло. Получената смес се намазва върху памучна кърпа и се поставя върху корема. Отгоре се слага затоплена хавлия или одеяло.

Тинктура при ухапване от насекоми

Тинктура от моминска вратигаТинктура от моминска вратига се прилага локално за незабавно облекчаване на болка и подуване, причинени от ухапване от насекоми и вредители.

Тинктура може да си направите в домашни условия по следния начин:

 • залейте 30 грама нарязани пресни листа от моминска вратига със 150 грама чист спирт или силна домашна ракия.
 • Затворете плътно и оставете на тъмно за 7 дни.
 • Прецедете, като изстискате напоените със спирт листа.
 • Затворете в тъмно шише.

Разредена тинктура като биорепелент

Тинктурата може да се използва и като биорепелент (средство за отблъскване на насекомите). За целта смесете 2 чаени лъжички тинктура от моминска вратига с половин литър студена вода. С помощта на гъба намажете всички части на тялото, които са изложени на риск от ухапване от насекоми.

Други начини на употреба

Моминската вратига се използва дори в кулинарията

В някои страни се използват изсушените цветове на моминска вратига като подправка при приготвянето на някои сладкиши.

Растението се използва при готвене, за да се придаде по-приятен аромат и лек горчив вкус към определени храни.

Смята се, че засадена в двора или на терасата, билката има способността да пречиства въздуха и да предпазва от боледуване.

 

Интересно за моминска вратига

Моминската вратига е позната още от времето на древните гърци и египтяни, които са я използвали при безброй здравословни оплаквания. Тези ранни общества са събирали семена и листа от моминска вратигата и са ги използвали за лечение на всичко - възпаление, мигрена, ухапвания от насекоми, стомашни болки, зъбобол, бронхиални заболявания, треска, менструални смущения, безплодие, улесняване на раждането и прочее.

Историческите данни сочат за приложението на моминска вратига още през първи век от новата ера, от гръцкият лекар Диоскорид, който я използвал за намаляване на високата температура.

Днес човечеството отново търси изцеление в тази специална билка, като сега тя е по-добре опозната и към ползите й са установени още много заболявания и състояния.

Отглеждане

Отглеждане на моминска вратига

Моминската вратига е изключително лесна за отглеждане и е невероятно украшение на градината. Като многогодишно растение, веднъж засадена тя ще цъфти всяка година, срещу съвсем малко грижи.

Най-доброто време за засаждане е около края на април, въпреки че е възможно да се извърши и през есента. Всяка една почва е подходяща, но "любима" на растението е добре дренираната, твърда, глинеста почва, обогатена с тор.

Когато растенията са малки, са много крехки и плевенето трябва да се извършва на ръка. След като се закрепят, спокойно може да прекопавате почвата около тях.

Има три начина на размножаване: чрез семена, чрез разделяне на корените и чрез коренови резници. Ако искате да отгледате моминска вратига от семена, те трябва да се засеят през февруари или март. Поставете семенцата на 5-8 сантиметра едно от друго. Готовите разсади се засаждат през юни, на разстояние 30 сантиметра между растенията и 60 сантиметра между редовете.

За размножаване чрез разделяне, корените се вадят през март-април и се разрязват на 3 или 5 големи парчета.

Кореновите резниците трябва да бъдат направени от млади филизи, които започват от основата и съдържат част от корена на старото растение. Листата се скъсяват до около 7 сантиметра. Кореновите резници се засаждат в сандъчета с чимово-песъчлива почва. Поливат се редовно и се държат се на сянка докато растенията се вкоренят.

Внимавайте да не се завъдят охлюви и плужеци, които могат да съсипят ценната зеленина на моминската вратига. За предпазване може да поръсите земята около растенията с пепел или вар. Жабите могат да бъдат безплатни стражи срещу нашествието на голи охлюви.

Важно

Ако сте приемали моминска вратигата за повече от една седмица, не е удачно да я спирате внезапно. Спирането й твърде бързо може да доведе до възобновяване на главоболието, безпокойството, умората, мускулната скованост и/или болките в ставите.

Моминската вратига е показана при краткосрочен прием - до 4 месеца. Употребата след този период не е препоръчителна.

Внимание!

Противопоказания за прием

Моминска вратига е противопоказна по време на бременност

Билката е противопоказна по време на бременност, защото това може да предизвика контракции на матката, което повишава риска от спонтанен аборт или преждевременно раждане. Противопоказанието за прием важи и по време на кърмене.

Моминската вратига никога не трябва да се дава на деца под 2-годишна възраст.

За по-големи деца трябва да се направи консултация с лекуващия педиатър, който ще установи дали билката е безопасна, както и ще определи правилната доза.

 

Възможни странични ефекти

Не се съобщава за сериозни странични ефекти при прием на моминска вратига. Много рядко, в началото на лечението някои пациенти са се оплаквали от: коремна болка, лошо храносмилане, газове, диария, гадене, повръщане и нервност.

При дъвчене на сурови листа от моминска вратига могат да се наблюдават: рани в устата, загуба на вкуса, подуване на устните, езика и устата.

Макар и рядко, възможна е появата на алергична реакция. Да бъдат особено внимателни хора, които вече са проявили някаква форма на алергия, особено към представителите на семейство Сложноцветни - маргаритки, амброзия, хризантеми и други.

Неблагоприятни комбинации с медикаменти и други билки

Нежелани взаимодействия на моминска вратига с други билки и медикаменти

Не приемайте моминска вратига заедно с аспирин, ибупрофен, хепарин, варфарин, гинко билоба или други разреждащи кръвта средства. Това може да стане причина за поява на кръвоизливи.

Направете консултация с Вашия лекуващ лекар преди да предприемете курс на лечение с билката, ако имате някакви хронични здравословни проблеми или приемате специфични лекарства. Моминската вратига може да повлияе на това колко бързо черният дроб разгражда някои медикаменти. Вследствие на това може да се засили действието или страничните ефекти на определени лекарства, като например: амитриптилин, халоперидол, пропранолол, теофилин, верапамил, омепразол, диазепам, диклофенак, мелоксикам, пироксикам, амитриптилин, ловастатин, кетоконазол, триазолам и други.

Ако Ви предстои планирана операция, информирайте Вашия лекар, тъй като съществува вероятност хранителните добавки с моминска вратига да взаимодействат с анестезията и/или да възпрепятстват съсирването на кръвта.

Още по темата:

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияЛюбопитноБотаникаЗдравни съветиЛеченияНовиниВидеоХранене при...ИнтервютаОрганизацииАнкетиСпециалистиИсторияАлт. медицинаЛайфстайлИзследванияСоциални грижиЗдравни проблемиСпортСнимкиЗаведенияФизиологияНаучни публикацииПсихологияПрезентацииНормативни актовеКлинични пътекиТестовеПатологияМикробиологияЗаболявания (МКБ)