Начало Медицинска енциклопедия Лечения Сулфасалазин

Сулфасалазин

Сулфасалазин - изображение

Сулфасалазин: синтетичен дериват на салициловата киселина с афинитет към съединителната тъкан. Сулфасалазин има противовъзпалително действие в червата чрез активните метаболити сулфамид 5-аминосалицилова киселина и салицилова киселина по неизвестен механизъм. 

Сулфасалазин се използва основно за лечение на улцеративен колит. Той не лекува заболяването, но намалява симптоми като повишена температура, стомашни болки, кървава диария. След преминаване на пристъпа, медикаментът се използва за увеличаване на междупристъпния период.

В дебелото черво под влияние на бактериите, сулфасалазинът се разпада на 5-аминосалицилова киселина и сулфапиридин. Възпалението при улцеративен колит се причинява от прекомерната продукция на простагландини - вещества, продуцирани с участието на два ензима: циклооксигеназа и липоксигеназа. 5-аминосалициловата киселина намалява възпалението чрез блокиране активността на двата ензима и невъзможността за образуване на простагландини.

Сулфасалазин се използва също така за лечение на ревматоиден артрит. Медикаментът намалява болката, подуването и сковаността на ставите. Намира приложение също при болест на Крон и анкилозиращ спондилит.

Дозата за възрастни варира между 1000 - 4000 mg/дневно. Той се приема с пълна чаша вода след хранене или при хранене, за да се намали дразненето на стомаха. При пациенти с бъбречни заболявания трябва да се прилагат по - ниски дози сулфасалазин.

Лекарствени взаимодействия - сулфасалазинът намалява резорбцията на фолиева киселина, което води до фолиев дефицит с последваща анемия. Сулфапиридинът е сулфонамид, който може да повиши токсичността на някои лекарства - methotrexate. Комбинирането на 5-аминосалициловата киселина с НСПВС повишава вероятността за бъбречно увреждане, а съчетаното използване с 6-меркаптопурин или азатиоприн повишава вероятността от хематологични нарушения. При бременни жени с улцеративен колит или болест на Крон на лечение със сулфасалазин, не е установено повишаване на риска от образуване на малформации. При мъжете употребата на медикамента води до намален брой на сперматозоидите. Ефектът е обратим след спиране на лекарството.

Странични ефекти:

При пациенти, вземащи сулфасалазин често възникват:

  • стомашно-чревни нарушения - гадене, повръщане, безапетитие;
  • може да се наблюдава промяна в цвета на урината или кожата;
  • други ефекти са главоболие, алергични реакции, фоточувствителност, чернодробна и бъбречна недостатъчност, панкреатит.
4.3, 8 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Сулфасалазин

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Здравни съветиБотаникаЛеченияАлтернативна медицинаЛюбопитноНовиниХранене при...ИсторияДиетиКлинични пътекиОрганизацииСпортПрезентацииСимптомиСнимкиЗаболявания (МКБ)Медицински изследванияЗдравни проблемиЛайфстайлФизиологияНаправления в медицинатаНормативни актовеСпециалистиЗаведенияПсихологияВидео