Начало Медицинска енциклопедия Лечения Илеостома Хирургично лечение

Илеостома

Илеостома - изображение

Илеостомата представлява създаден оперативно изкуствен отвор между част от тънкото черво и повърхността на кожата. С помощта на тази илеостома се отстраняват отпадните метаболитни продукти след храносмилането, които се събират в специална торбичка покриваща този отвор. Илеостомата обикновено е разположена в долната част на корема, над слабинната гънка, от дясната страна на корема.

Индикации за извършване на илеостомии са:

  • при наранявания на дебелото черво,
  • болест на Крон,
  • улцерозен колит,
  • фамилна аденоматозна полипоза на дебелото черво,
  • болест на Хиршпрунг,
  • при лечение на рак на дебелото черво.

Илеостомата може да бъде временна или постоянна. Временната илеостома се поставя, когато е правена операция на дебелото по случай раково заболяване като е запазена голяма част от дебелото черво и не е нарушена структурата на сфинктера на ануса (сфинктер е циркулярен мускул). Целта на временната стома е да не преминават фекални маси в дебелото черво, а те да се отделят в торбичката.

Торбичката на илеостомата трябва да се сменя, когато се напълни. За да се прикрие тази торбичка се използва специален широк колан, които прибира торбичката плътно до тялото и по този начин торбичката не се забелязва, освен ако не е твърде напълнена.

Обикновено на хора с илеостома се препоръчва да променят диетичния си режим на хранене. На тези пациенти се препоръчва избягването на храни, които са богати на фибри. Препоръчва се да се белят корите на зеленчуците и плодовете като също е препоръчително да се консумират варени и пасирани. Фибрите трябва да бъдат избягвани, защото поради непълното си усвояване могат да запушат отвора на илеостомата и по този начин да причинят упорит запек, подуване на стомаха и червата. Тези симптоми са в резултат на образувалите се газове, следствие ферментативни процеси в червата и стомаха. Пациентите се съветват да сдъвчат много добре храната преди да я погълнат за да се предпазят от тези неприятни усещания.

Диетата, която се препоръчва за тези пациенти е бедна на наситени мазнини, бедна на фибри, избягване на пикантна и кисела храна. Трудно усвоимите храни като гъби, пълнозърнести храни и твърди и сухи харни са забранени. Препоръчва се храна, която е лесно смилаема и мека. Много препоръчителна е полутечната диета особено при по-възрастните пациенти. Препоръчителен е повишен прием на вода.

Две седмици преди операцията:

Две седмици преди операцията може да се наложи да спрете приема на лекарства, които пречат на кръвта да се съсирва нормално. Те включват аспирин, ибупрофен др. Посъветвайте се с Вашия лекар кои лекарства можете да се вземате в деня на операцията.

Ако сте пушач, опитайте се да спрете пушенето.

Винаги съобщавайте на вашия лекар за всяка настинка, грип, треска, херпес, или друго заболяване, явило се преди операцията.

В деня преди операцията:

Яжте лека закуска и обяд. Може да бъдете помолени да пиете само бульон, бистър сок и вода след обяд. Не пийте нищо след полунощ, включително вода. Вашият лекар или медицинска сестра може да ви помолят да използвате клизми или лаксативи за изчистване на червата.

В деня на операцията: Вземете лекарства, които Вашия лекар ви е казал да изпиете.
   

Още по темата:

3.6, 10 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Илеостома

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияКлинични пътекиЛеченияПатологияХранене при...ИсторияНовиниАлт. медицинаОрганизацииЗдравни съветиЛюбопитноИзследванияБотаникаЛайфстайлСнимкиДиетиФизиологияСпортАнкетиНормативни актове