Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Натурални продукти билки и подправки Билки и естествени средства за лечение на полипи на дебелото черво

Билки и естествени средства за лечение на полипи на дебелото черво

Билки и естествени средства за лечение на полипи на дебелото черво - изображение

Полипите на дебелото черво представляват малки струпвания от клетки, образуващи се в лигавицата, покриваща вътрешната повърхност на чревната стена. Могат да бъдат с размери от грахово зърно до топка за голф. Малките рядко причиняват проблеми и могат да останат незабелязани. Други обаче, особено тези с по-голям размер, могат да бъдат причина за ректално кървене, запек, диария или коремна болка. Освен това, въпреки че повечето са безобидни аденоматозни полипи, около 1% с течение на времето се израждат злокачествено, причинявайки рак на дебелото черво.

Дори и в случаите, при които не предизвикват никакви симптоми, мониторингът е важен, тъй като, в ранен стадий могат да бъдат безопасно отстранени.

Съществуват три вида полипи на дебелото черво: аденоматозни, назъбени и възпалителни.

  • Най-често срещаната форма - аденоматозни полипи е малко вероятно да се превърнат в ракови, въпреки че известен риск съществува.
  • Назъбените полипи са по-склонни да бъдат ракови, особено ако са локализирани в долната част на дебелото черво.
  • Възпалителни полипи могат да се образуват и поради друго състояние, като колит или болест на Крон.

полип на дебелото червоПолипи на дебелото черво могат да се развият във всяка възраст, но най-често се срещат при хора над 50 години. Пушачите, хората с наднормено тегло и тези, които имат наследствено предразположение към полипоза или рак на дебелото черво, са изложени на по-висок риск от тяхното развитие.

Добрата новина е, че диетата може да играе голяма роля в образуването на полипи в дебелото черво и някои билки и естествени средства могат да се използват за превенция или за намаляване на риска от усложнения. От чесън и куркума до богати на витамин Д храни, естествените лекарства за предотвратяване на полипи на дебелото черво изобилстват и са на разположение в почти всеки дом.

Билки при полипи на дебелото черво

Един от най-добрите начини за предотвратяване и лечение на полипи на дебелото черво по естествен път е чрез консумиране на билки. Някои от най-добрите билки за предотвратяване и лечение на полипи (и рак) на дебелото черво са чесън, лук, червена детелина, коприва, розмарин, джинджифил, магданоз, риган, куркума и босилек. Всички те естествено помагат за детоксикация, прочистване на организма, облекчаване на възпалението, свиване на полипите и хемороиди. От полза са и в лечението на анални фисури и фистули, блокиране растежа на ракови клетки.

Червена детелина

червена детелинаЧервената детелина се използва в терапията на полипи и рак на дебелото черво, тъй като съдържа генистеин - вещество, което помага за прочистване на кръвта и отстраняване на вредните вещества, повишаващи риска от рак. Наличието на естествени антимикробни съставки в червената детелина помага в борбата с вредните бактерии, които могат да отслабят имунната система и локалната защита на дебелото черво. Розмаринът действа по същия начин, но той съдържа карнасол, който помага за отстраняване на раковите вещества от кръвния поток и тялото.

Коприва

КоприваКопривата е отлично средство за превенция на полипи и рак на дебелото черво, тъй като спомага за облекчаване на стреса и помага да се поддържа силна имунна система, а е добре известно, че стресът е значителен рисков фактор за развитие на рак на дебелото черво или какъвто и да е вид рак.

Куркума и джинджифил

Куркума и джинджифилКуркумата отдавна се използва в традиционната азиатска медицина за лечение на широк кръг от състояния и заболявания. През последните години западната медицина започна да обръща изключително внимание на това кореноплодно растение от семейството на джинджифила, а проучвания сочат, че може да помогне за предотвратяване на полипи на дебелото черво. 

В едно проучване пациентите с пет или повече полипи в долната част на чревния тракт приемали 480 милиграма куркумин (основната активна съставка в куркумата), три пъти дневно, заедно с 20 милиграма от биофлавоноида кверцетин. Средният брой полипи при пациентите е намалял с 60%, а средният размер на полипите е намалял наполовина след средно шест месеца.

Джинджифилът също е сред изключително често прилаганите билки в терапията на различни заболявания.

Джинджифилът и куркумата могат да се използват за лечение на полипи и рак на дебелото черво, поради наличието в тях на съединения, които детоксикират организма, намаляват възпалението, редуцират болката и потискат растежа на ракови клетки. Те са полезни и за намаляване размера на полипите на дебелото черво и хемороидите. И двете билки са ценни, както в терапията, така и в превенцията на полипите на дебелото черво.

Магданоз, риган и босилек

МагданозМагданоз, риган и босилек са билки, които съдържат фитохимикали като керцерин, който помага за предотвратяването на растежа на полипи и ракови клетки. Освен това, тези билки пречистват организма и укрепват имунната система.

За да бъдат извлечени максимално полезните действия на тези билки, най-добре е те да се консумират пресни, поръсени върху ястия или приготвени под формата на билкови чайове. Продължително готвене на тези билки допринася за загуба на силата им.

Зелен чай

Зелен чайЗеленият чай оказва потискащ ефект върху човешки клетъчни линии на рак на дебелото черво. Необходими са обаче още клинични проучвания за определяне на реалната му ефикасност при хора.

Проучванията показват, че епигалокатехин-3-галат, който е активен компонент на зеления чай, действа като неутрализира ензимите, подпомагащи растежа на полипи на дебелото черво. За да се възползвате от това предимство, трябва да пиете най-малко 5 чаши зелен чай всеки ден.

Билките могат да помогнат за намаляване на размера на полипите на дебелото черво, но те не са предназначени да заменят конвенционалните терапии на рак. В допълнение, билките могат да намалят ефективността на някои противоракови лекарства. Ако имате рак, не трябва да използвате билки, преди да говорите с Вашия лекар!

Диета при полипи на дебелото черво

Важна роля в превенцията на полипите има и диетата. Ето някои хранителни съвети и насоки, които ще Ви помогнат:

Яжте храни, които съдържат куркумин или кверцетин: куркуминът дава силния жълт цвят на някои подправки (куркума) и се използва в Китайската и Аюрведическата медицина в продължение на векове. Кверцетинът е биофлавоноид, открит в лука. В проучвания включващи прием на куркумин и кверцетин е установено намаляване на размера на полипите.

Намалете приема на мазнини, особено такива от животински източници: изследвания показват, че диета с високи нива на животински мазнини повишава риска от чревни полипи заедно с рак на дебелото черво. От друга страна, е доказано, че диета с високо съдържание на мастни риби и здравословни мазнини от ядки и масла, предотвратява появата на полипи и намалява риска от рак на дебелото черво. Премахването на животинските протеини като основен протеинов източник и замяната им с по-здравословни алтернативи също може да помогне за намаляване на риска от полипи.

Набавете си достатъчно витамин Д: Получаването на достатъчно количество витамин Д може да помогне за предотвратяване на развитието на полипи. Основен източник на витамин Д е слънчевата светлина, но има и някои храни, като обогатени зърнени храни и яйца, които също са добри източници.

Поддържане на здравословно съотношение калций към магнезий: установено е, че калцият в присъствие на магнезий оказва защитен ефект срещу развитие на полипи. Поддържането на двата минерала в оптимално съотношение може да намали риска. Препоръчителното съотношение калций към магнезий е 2:1.

Яжте храни, които съдържат сулфорафан: сулфорафанът се съдържа в броколи и други кръстоцветни зеленчуци. В проучвания при животни е установено, че има известен защитен ефект върху червата и предотвратява образуването на полипи.

Яжте много плодове и зеленчуци: важно за превенцията и лечението на полипи на дебелото черво е консумацията на много плодове и зеленчуци, увеличаване на нивата на фолиева киселина, намаляване приема на месо и наситени мазнини, увеличаване приема на фибри и калций. Специфични храни, които могат да помогнат за това са броколи, червени чушки, лук, чесън, спанак, рукола и други видове кръстоцветни зеленчуци, включително карфиол, брюкселско зеле и боб.

Броколи

броколиАко търсите храна, която да намалява риска от чревни полипи, обезателно вземете броколи. Те са най-добрият естествен източник на сулфорафан - изключително съединение, за което е доказано, че предпазва червата от развитие на полипи при животни. Сулфорафанът, не само забавя растежа на полипите, но е в състояние да предизвика самоунищожаване на вредните полипни клетки (процес, известен като "апоптоза"или "програмирана клетъчна смърт"). За да се възползвате максимално от полезните им свойства, трябва да ги консумирате сурови или леко варени. Според едно проучване, готвенето може да унищожи до 90% от сулфорафана в тях.

Още за полезните свойства на броклите прочетете в статията БРОКОЛИТЕ ПРЕДПАЗВАТ ОТ ОСТЕОАРТРИТ.

Червени пиперки

червени пиперкиЧервените пиперки са богати на каротеноиди, включително бета-каротин и ликопен, които може да помогнат за намаляване на риска от рак на дебелото черво. Освен това, са добър източник на N-ацетилцистеин (NAC) - естествено съединение, за което е установено, че има известни противоракови свойства. Друга полезна съставки в червените пиперки са някои фолати. При закупуването на червени пиперки е важно да се избират биологично отглеждани, тъй като конвенционално отглежданите са на челните места в списъка на зеленчуците, които съдържат най-високите нива на пестициди и други вредни химикали (включително канцерогенни вещества).

Чесън и лук

чесън и лукЧесънът и лукът са невероятни билки, които могат да се използват за лечение на полипи на дебелото черво, защото и двете съдържат алицин и други фитохимикали, които помагат за намаляване на възпалението, детоксикация на дебелото черво, отстраняване на вредни химикали, бактерии и паразити, свиване на тумори и полипи. Те съдържат и голямо количество фибри, които винаги са от полза, за да се поддържа здраво дебелото черво.

Още от древни времена, чесънът е бил използван като лекарство за широк кръг от заболявания. Антиоксидантните му свойства го правят полезно средство за допълнителна терапия при пациенти с полипи на дебелото черво. Установени са фитохимикали в чесъна, които включват алицин и алицин-производни органични серни съединения, като диалилдисулфид, които имат добре изразено действие при намаляване на полипи на дебелото черво чрез блокиране на хранителни вещества като глюкоза и кислород. За да се насладите напълно на здравословното въздействие на чесъна, оставете счукания чесън да стои 10 минути преди хранене или готвене - това осигурява достатъчно време за натрупване на алицина.

Лукът е универсално кулинарно растение, което може да осигури истински тласък за здравето на всеки и значително да намали риска от развитие на полипи на дебелото черво. Тойт е един от най-добрите естествени източници на кверцетин - биофлавоноид с обещаващ потенциал за предотвратяване и контрол на образуването на чревни полипи. Като допълнителен бонус, лукът е в списъка на зеленчуците с най-малка вероятност да съдържат значителни количества пестициди и други потенциално канцерогенни химикали.

Спанак

СпанакСпанакът се смята за един от най-полезните за храносмилателния тракт зеленчуци и много ефективно естествено средство за почистване и регенериране на чревния тракт. Една от съставките в спанака, която е отговорна за стимулирането на здравето на червата е магнезият, който е необходим за правилната перисталтика. Лекият недостиг на магнезий е доста често срещано състояние в западните страни, където консумацията на обработени храни е обичайна, а преработката на храната значително намалява съдържанието на магнезий в нея. Също така, интензивното земеделие, практикувано в много западни страни, изчерпва магнезият в почвата, като по този начин намалява съдържанието на магнезий и в растенията, които се отглеждат в нея.

Рукола

РуколаМакар че се използва по същия начин както зелените салати, руколата всъщност се класифицира като кръстоцветен зеленчук, наред с други известни с полезното си действие храни, като броколи, карфиол и зеле.

Подобно на другите кръстоцветни зеленчуци, този малък зеленчук е наситен със здравословни фитохимикали, витамини и минерали. Руколите са богат източник на глюкозинолати, които при сдъвкване на растението, се превръщат в изотиоцианати, за които е известно, че имат превантивно действие относно полипи на дебелото черво. Освен това, руколата е богата на калций в лесна за усвояване от организма форма. Това е така, защото руколата, за разлика от много други богати на калций растения, е с ниско съдържание на оксалова киселина, която може да повлияе на абсорбцията на калций.

За да намалите риска от развитие на полипи на дебелото черво:

  • Ограничете консумацията на алкохол
  • Не пушете
  • Поддържайте добра физическа активност
  • Поддържайте здравословно телесно тегло

Много хора избират билки за лечение на полипи на дебелото черво вместо конвенционална терапия. Безопасността и ефективността на билките обаче не са научно доказани. Затова, обезателно се консултирайте с Вашия лекар, преди да предприемете терапия с билки!

3.7, 3 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.belmarrahealth.com/colon-polyps-diet-natural-home-remedies/
https://www.livestrong.com/article/528174-herbs-to-shrink-colon-polyps/
http://www.healwithfood.org/colonpolyps/
http://www.healwithfood.org/colonpolyps/foods.php
http://elisemarie.expertscolumn.com/article/herbs-treating-and-preventing-colon-cancer-naturally

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИзследванияНовиниЗдравни съветиЛюбопитноПатологияАлт. медицинаЛеченияБотаникаСнимкиХранене при...ФизиологияИсторияКлинични пътекиЛайфстайл