Рукола, ерука, рокет, арагула
Рукола (Eruca sativa) представлява едногодишно растение от семейство Кръстоцветни. Има родство с горчицата. Растението е наричано още: Ерука, Рокет, Арагула.
В миналото много често се е използвала при скорбут и бронхит. Римляните са употребявали руколата като подправка. Считали са я за афродизиак и са я смесвали с кедрови ядки, шам-фъстък, настъргани луковици от орхидеи и пащърнак.
Устройство на рукола
Изображение: Stefan.lefnaer, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons
Достига на височина до 60 см. Листата са сравнително месести, с власинки (срещат се и "безкосмести" варианти), със специфичен аромат. Долните листа са лировидно-пересто насечени. Цветовете на руколата са жълти или бели, събрани по няколко в съцветие на върха на стъблата. Цъфти от май до юли месец. Плодовете се образуват в периода юли-август месец.
Разпространение на рукола
Разпространено е в Централна и Източна Европа; Северна, Средна, Югозападна, Източна и Централна Азия; Северна Африка; Австралия (внесено от заселници).
Среща се като плевел в житните посеви и край железопътни линии. В култивирана форма се отглежда от около 20 години по света. У нас се внася от чужбина, въпреки че има много добри условия за отглеждането й тук.
Използваема част на рукола
Употребяемата част на растението са неговите млади, крехки, зелени листа. Събират се такива и се съхраняват в хладилник за няколко дни.
Химичен състав на рукола
Съдържа големи количества витамин C, бета-каротин, сулфорафан, витамините В2, В5, В6, фибри, фолиева киселина, витамините А и К, калций, желязо, калий, натрий, фосфор и магнезий, органични киселини, етерични масла, голямо количество омега-3 мастни киселини, пантотенова киселина, серен гликозид гликонастурцин.
Лечебни свойства и приложение на рукола
Свойства на растението
- противораково;
- детоксикиращо;
- действие на афродизиак;
- понижава кръвната захар;
- антиоксидантно;
- диуретично;
- стимулура обмяната на веществата;
- диетично
- забавящо стареененто;
- отхрачващо;
- повишава нивото на хемоглобин;
- имуностимулиращо.
Как действа руколата?
- подобрява апетита;
- стимулира храносмилането и усвояването на веществата в организма;
- укрепва нервната система и стабилизира кръвното налягане;
- минералните соли, съдържащи се в растението, активизират дейността на отделителната система и имат антиоксидантен ефект.
Изображение: Alvesgaspar, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons; CostaPPPR, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons
Някои от заболяванията, при които се препоръчва консумацията на рукола, и при които тя влияе благотворно
- умора;
- анемия;
- стрес;
- възпалителни процеси, включително и такива на кожата;
- скрофулоза;
- заболявания на щитовидната жлеза.
Руколата в кулинарията
Много добре се комбинира със зелени зеленчуци в салати, пасти, пици и множество други ястия по Ваш избор и кулинарна преценка. Може да се консумира сурова или термично обработена. Притежава свеж аромат и слабо горчив вкус, с привкус на орехови ядки. По-старите листа са леко лютиви. Много често се включва в диети. Чудесно се комбинира с каперси, пиньоли, кедрови ядки и шам-фъстък. Листата рукола трябва да са свежи, като се съхраняват за 4-5 дни в хладилник. Повехналите листенца могат да се освежат в ледена вода.
Заглавно изображение: Micha?, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons
Продукти свързани с РАСТЕНИЕТО
РАСТЕНИЕТО е свързано към
- Група Еудикоти (Eudicots)
- Клон Розиди (Rosids)
- Разред Brassicales
- Сем. Brassicaceae (Кръстоцветни)
- Хранителни добавки и витамини за напълняване и апетит
- Натурални средства срещу газове и подут корем
- Гарциния камбоджа, Индийска ягодка
- Алтернативно лечение на забавена чревна перисталтика
- Билки и храни за потискане на апетита
- Рукола - полезни свойства и противопоказания
- Дюля
- Методи за лечение на анорексия
- Драконов плод
- E385 Калциево динатриев етилен диамин тетраацетат
Коментари към Рукола, ерука, рокет, арагула