Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Натурални продукти билки и подправки Полезни свойства и приложения на джинджифила

Полезни свойства и приложения на джинджифила

Полезни свойства и приложения на джинджифила - изображение

Джинджифилът е част от семейство Джинджифилови (Zingiberaceae), заедно с кардамон и куркума. Ароматен, остър и пикантен, той добавя специален вкус и жар на много ястия. Също така е използван като лечебно средство в продължение на векове.

Консумирането на всякакви плодове и зеленчуци отдавна се свързва с намаляване на риска от много здравословни условия свързани с начина на живот. Според редица съвременни изследвания, увеличаване на дела на растителни храни като джинджифил в ежедневното меню, понижава значително риска от наднормено тегло, диабет, заболявания на сърцето и смъртността като цяло, докато насърчават здравето, повишават енергията и имунитета.

През последните години станаха популярни много от полезните качества на джинджифила и начините му на приложение, не само в кулинарията, но и в алтернативната медицина. Това привлича вниманието на все повече хора и те често търсят повече информация за това, при кои състояния можем да се възползваме от джинджифила и защо е толкова полезен?

Какво представлява джинджифилът?

Джинджифилът е подземната част на растението, която е с твърда, набраздена структура. В зависимост от сорта, варира и цветът на вътрешността - може да бъде жълтеникав, бял или червеникав. Тя е покрита с кафеникава обвивка, която може да бъде по-тънка или по-дебела, в зависимост от това дали е добит, когато растението е било зряло или по-младо.

Произход и история

Джинджифил в миналотоДжинджифилът произхожда от югоизточна Азия – регион, който се отличава с пикантната си кухня, в която джинджифилът намира място от хилядолетия. Той се споменава в древните китайски, индийски и близкоизточни писания и отдавна се цени по цял свят с ароматните си, кулинарни и лечебни свойства.

Джинджифилът е внесен от Китай в региона на Средиземно море преди повече от две хиляди години от Древните римляни. Дълго време неговата популярност останала центрирана в този район като по време на Средновековието се разпространява и из други страни и, въпреки че била много скъпа подправка (поради факта, че трябвало да се внася от Азия), тя добивала все по-голямо търсене. В опита си да я направят по-достъпна, испански завоеватели пренесли джинджифила и към Южна Америка, Мексико и Западна Индия, а през 16-ти век тези области започнали да изнасят скъпоценната билка за Европа. Днес сред най-добрите производители на джинджифил се нареждат  Индия, Австралия, Фиджи, Ямайка и Индонезия.

За какво е полезен джинджифилът?

Исторически, джинджифилът е познат като традиционно средство за облекчаване на стомашни неразположения. В билковата медицина, джинджифилът се описва като отлично газогонно средство (вещество, което спомага за премахването на газовете от стомашно-чревния тракт) и спазмолитично (релаксира и успокоява стомашно-чревната мускулатура). Съвременни научни изследвания са разкрили, че джинджифилът притежава множество лечебни свойства, включително антиоксидантно и противовъзпалително действие.

За какво можем да използваме джинджифил?

Облекчаване на стомашно неразположение

джинджифил и гаденеНаличните фенолни съединения в джинджифила обуславят способността му да облекчава стомашно-чревното дразнене, също така стимулират производството на слюнка и жлъчка и потискат усилените контракции на стомашно-чревния тракт.

При пътуване. Джинджифилът е доказано ефективен за предотвратяване на симптоми на морска болест, като ефектът е дори по-добър от този на някои от продуктите отпускани без рецепта. Той е ефективно симптоматично средство срещу болест на пътуването, включително гадене, повръщане, замаяност и студено изпотяване.

По време на бременност. Свойството на джинджифила да облекчава гадене и повръщане по време на бременност е доказано, дори и за по-тежка форма.

В двойно-сляпо проучване, корен от джинджифил доведе до значително намаляване, както на тежестта на гаденето, така и на повръщането при 19 от 27 жени в ранна бременност (по-малко от 20 седмици). За разлика от лекарствата против повръщане, които могат да предизвикат сериозни нежелание ефекти върху плода, джинджифилът е безопасен и е нужна само една малка доза.

Бременни жени могат да се възползват от джинджифила за облекчаване на проявите на гадене и повръщане, като най-често предпочитаната форма са таблетки за смучене или джинджифилови бонбони.

В хода на терапия на рак. Дъвченето на суров джинджифил или пиенето на джинджифилов чай се прилага като домашен лек за гадене и по време на лъчетерапия или химиотерапия.

Срещу гадене, чай от джинджифил се приготвя като накиснете 1-2 см парче пресен джинджифил в чаша топла вода. Това обикновено е достатъчно за облекчение на стомаха.

Противовъзпалително средство

Джинджифил и възпаление на ставитеДжинджифилът е бил използван в продължение на векове, с цел намаляване на възпалението и подпомагане лечението на възпалителни заболявания. Той съдържа мощни противовъзпалителни съединения, наречени джинджероли. Тези вещества се смятат за „отговорни“ за намаляването на болката и подобряване на мобилността на ставите при голяма част от хората с остеоартрит или ревматоиден артрит, които са консумирали джинджифил редовно. Според съобщения от пациенти с артрит, облекчение може да се очаква от 0.5 до 1 см парче пресен джинджифил добавен към храната, въпреки че в проучвания е отбелязвано, че тези, които са консумирали малко по-големи количества съобщават за по-бързо и по-ефективно действие.

Изследване публикувано в списание за алтернативна и комплементарна медицина (Journal of Alternative and Complementary Medicine) от февруари 2005 година хвърля допълнителна светлина върху механизмите на действие, които са в основата на противовъзпалителната ефективност на джинджифила. В това изследване, джинджифилът е показал способност да потиска синтеза на провъзпалителни съединения (цитокини и хемокини), произведени от синовиоцити (клетки, съдържащи се в синовиалната обвивка на ставите), хондроцити (клетки, съдържащи се в ставния хрущял) и левкоцити (имунни клетки).

Друго изследване, публикувано в изданието „Life Sciences“ през 2003 година, показва, че най-малко една от причините за благоприятния ефект на джинджифила се дължи на способността му да предпазва клетките от вредното действие на свободните радикали, която се дължи на активното фенолно съчинение 6-джинджерол. В in vitro проучване, 6-джинджерол е показал значителна способност да инхибира производството на пероксинитрит - цитотоксичен продукт на азотния оксид.

Проучване при мишки показало, че пет дни лечение с джинджифил (10 мг на килограм телесно тегло) преди излагане на радиация, не само предотвратява увреждането на липидите (мазнини, открити в множество телесни компоненти от клетъчни мембрани до холестерол), но също така значително намалява изчерпването на запасите на глутатион – един от най-важните произвеждани в тялото антиоксиданти.

Според публикация в изданието "Cancer Prevention Research" добавка корен от джинджифил, приемана в рамките на месец, може да доведе до намаляване на възпалителните маркери в дебелото черво. Водещите на изследването обясняват, че с намаляване на възпалението, вероятно намалява и рискът от рак на дебелото черво.

Намаляване на болката

Болка в коремаВ две клинични изследвания, включващи пациенти, които се повлияват от конвенционалните лекарствени средства и тези, които не, лекарите установили, че при 75 % от пациентите с артрит и 100 % от тези с дискомфорт в мускулите е настъпило облекчение на болката и/или отока след прием на добавки на джинджифил.

Проучване, проведено в Университета на Джорждия, включващо 74 доброволци установи, че ежедневният прием на добавки джинджифил намалява с 25 % болката в мускулите предизвикана от физическо натоварване.

Джинджифилът намира приложение и като средство срещу симптомите на дисменорея (силно болезнен цикъл). В едно проучване, 83 % от жените, приемащи капсули джинджифил съобщават за облекчение на болката спрямо 47 % от тези приемащи плацебо.

Защита срещу рак

Джинджифил и ракНа дебелото черво. Според изследване на Cancer Prevention Research, проведено през 2003 година, джинджеролите (основните активни компоненти в джинджифила и тези, които отговарят за неговия характерен вкус), също могат да бъдат ефективен превантивен и/или химиотерапевтичен агент при колоректален карцином.

На яйчниците. Лабораторни изпитвания, представени на 97-та годишна среща на Американската асоциация за рак (97th Annual Meeting of the American Association for Cancer) от д-р Ребека Луи (Dr. Rebecca Lui) и нейни колеги от университета в Мичиган, показали, че активните фитонутриенти в джинджифила убиват раковите клетки в яйчниците пио пътя на апоптоза (програмирана клетъчна смърт) и автофагоцитоза (самостоятелно разграждане). Д-р Лиу и колегите й смятат, че джинджифилът може да бъде особено полезен за пациенти с рак на яйчниците, тъй като раковите клетки изложени на джинджифил не изграждат резистентност към противораковото му действие.

В тази връзка, честата употреба на джинджифил е особено добра идея като средство за превенция на рак на яйчниците.

Подобряване на имунната дейност

Джинджифил, лимон и медПо време на студената част от годината, пиенето на чай с джинджифил е добър начин да се предпазите от настинки. Освен противовъзпалителната активност, която притежава, той насърчава изпотяването, което често е полезно при настинка и грип.

За да направите чай у дома, нарежете или настържете 20-40 грама пресен джинджифил и го накиснете в чаша гореща вода. Добавете парче лимон или малко мед, за да увеличите полезните свойства.

Какво трябва да знаете, когато избирате джинджифил?

Точно, както с други изсушени подправки и билки, при закупуване на джинджифил на прах се опитайте да изберете биологично чист продукт от доверен източник, тъй като това ще ви даде повече сигурност относно качеството и безопасността му.

Млад и зрял джинджифилВинаги, когато е възможно, избирайте пресен джинджифил, а не изсушен под формата на подправка, тъй като пресният е, не само с превъзходен вкус, но съдържа и по-високи нива на джинджерол, както и други противовъзпалителни съставки. Пресен корен от джинджифил може вече лесно да се открие на почти всеки плод-зеленчук у нас.

При закупуване на пресен джинджифил се уверете, че е твърд, гладък и без мухъл. Обикновено джинджифилът може да се открие в две форми – млад и зрял. Колкото по-стар е джинджифилът, толкова по-плътна и дебела е външната му обвивка, която трябва да се отстрани, докато младият джинджифил, обикновено достъпен само на азиатските пазари, не е необходимо да се бели.

Джинджифилът е достъпен и в няколко други форми, включително кристализиран, захаросан и маринован.

Как да съхраняваме джинджифил?

Пресен джинджифил може да се съхранява в хладилник до три седмици, ако се остави необелен. Във фризер, необелен може да се запази за период до шест месеца.

Сух джинджифил на прах трябва да се съхранява в плътно затворен контейнер на хладно, тъмно и сухо място. Алтернативно, може да го съхранявате в хладилник, където може да го запазите за около една година.

Съвети за подготовка и готвене на джинджифила

За да премахнете обвивката на пресен, зрял джинджифил, използвайте нож. След това, джинджифилът може да бъде нарязан, смлян или настърган на ренде. Вкусът, който ще продаде на ястието зависи от това, по кое време на готвенето е добавен. Добавен в началото, той ще придаде по-фин аромат, докато добавете в края на готвенето, вкусът ще е по-пикантен.

Как да използвате джинджифила?

Може да си направите джинджифилова лимонада като просто комбинирате прясно настърган джинджифил, лимонов сок, мед и вода.

Добавете допълнително вдъхновение за Вашите оризови ястия чрез добавяне в тях на настърган джинджифил, сусам и ивици листа Нори.

Комбинирайте джинджифил с чесън, соев сос и зехтин, за да получите един прекрасен дресинг за салата.

Добавете джинджифил и портокалов сок, за добавка към пюре от сладки картофи.

Добавете настърган джинджифил към любимата си плънка за печени ябълки.

Разнообразете сотираните зеленчуци като добавите към тях прясно настърган джинджифил.

Още рецепти и идеи, включващи джинджифил може да откриете в раздел Рецепти

Източници:
http://www.whfoods.com
http://www.medicalnewstoday.com

Още по темата:

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАлт. медицинаЛюбопитноБотаникаЗдравни съветиРецептиЛайфстайлСнимкиХранене при...ИсторияДиетиЛечения