Билкови рецепти при язва на стомаха и дванадесетопръстника
Причини за появата на язва могат да бъдат консумацията на груба или пикантна храна, неправилно и бързо хранене, нервно напрежение, умствена преумора, инфекциозни заболявания, продължителна употреба на лекарства, липса на витамини, употреба на алкохол, тютюнопушене, наследствена предразположеност и други.
Фитотерапията при язви включва билки с болкоуспокояващо, секретопотискащо, спазмолитично и противовъзпалително действие. Подходящи за целта са: цветове от лайка, плодове от копър, корени от бял оман, корени от дилянка, плодове от кориандър и анасон, листа от маточина и мента, липов цвят, стръкове червено подъбиче, стрък бял равнец и други.
Билки, които имат способността да стимулират зарастването на язвата и укрепват епитела са: стръкове жълт кантарион и корени от черен оман. С кръвоспиращо действие са стръковете от водно пипериче и овчарска торбичка, корен от кисел трън, стрък от полски хвощ или бял равнец.
За лечението на язвена болест може да се приложи и сок от бяло зеле. От него е изолиран метилметионинсулфонов бромид, който е наречен витамин U. Той има защитно действие върху увредената лигавица. Приемането на суров зелев сок отслабва и премахва коликите и се използва с успех при терапията на хроничен и язвен колит.
Друго интересно и природосъобразно средство за лечение на язва е сусамовият тахан. Той се приема по 1-2 с.л. час преди ядене в продължение на 2-3 месеца. Лечението с тахан и зелев сок може да се комбинира успешно с билколечение.
При лечението на язвена болест е необходимо да се съобрази състоянието на лигавицата на стомаха и дванадесетопръстника и нейните възпалителни изменения. В зависимост от това се подбират подходящи билкови комбинации.
Язва на стомаха и дванадесетопръстника
Рецепта №1– профилактичен чай
10 гр. стрък от великденче
20 гр. стрък от чубрица
20 гр. стрък от дяволска уста
40 гр. стрък от жълт кантарион
10 гр. корен от дилянка
30 гр. листа от къпини
40 гр. листа от широколист живовляк
40 гр. плодове от шипка
Начин на приготвяне: супена лъжица от билките се вари 3 минути в 200 мл. вода. Чаят се пие след изстиване на 4 пъти през деня.
Рецепта №2– язва на стомаха
50 гр. стрък червено подъбиче
50 гр. стрък жълт кантарион
50 гр. стрък бял равнец
30 гр. корен синя жлъчка
30 гр. листа живовляк
30 гр. листа от смрадлика
25 гр. стрък камшик
25 гр. листа от градински чай
25 гр. грудки салеп на прах
Начин на приготвяне: в 500 мл. вода се варят две супени лъжици от билките за 10 минути. Приема се по 1 винена чаша 4 пъти на ден. Добре е това да е преди ядене.
Рецепта №3
40 гр. стрък пача трева
40 гр. стрък невен
40 гр. кора от синя жлъчка
40 гр. корен черен оман
40 гр. стрък жълт кантарион
40 гр. стрък хвощ
40 гр. стрък живовляк
Начин на приготвяне: 2 с.л. от билковата смес се вари за 5 минути в половин литър вода. Отварата се приема в количество една винена чаша 4 пъти на ден, преди ядене.
Рецепта №4
15 гр. коренище от очеболец
15 гр. корени от ружа
15 гр. корени от черен оман
15 гр. листа от маточина
15 гр. връхчета от бор
15 гр. стрък от пелин
15 гр. стрък от жълт кантарион
Начин на приготвяне: супена лъжица от сместа се запарва в 250 мл. вода за 10 минути. Изпива се една чаена чаша преди хранене.
Рецепта №5 – язвена болест на стомаха и хроничен гастрит, извън острия пристъп
200 гр. цвят от лайка
60 гр. плодове от копър
60 гр. листа от мента
60 гр. стрък от змийско мляко
60 гр. корен черен оман
60 гр. корен от сладък корен
50 гр. цвят невен
50 гр. корен кисел трън
Начин на приготвяне: в около 600 мл. вряща вода добавете 2 супени лъжици от билките и ги оставете за половин час да се запарят. Готовият чай се приема 4 пъти дневно 20 минути преди ядене и вечер преди лягане в количество по 150 мл.
Рецепта №6
200 гр. цвят от лайка
100 гр. стрък водно пипериче
50 гр. стрък червено подъбиче
50 гр. листа от мента
50 гр. стрък от змийско мляко
50 гр. корен черен оман
50 гр. листа от маточина
50 гр. цвят от невен
50 гр. корен от сладък корен
Начин на приготвяне: виж рецепта №5.
Рецепта №7
200 гр. цвят от лайка
100 гр. стрък водно пипериче
50 гр. коренище блатен аир
50 гр. корен от сладък корен
50 гр. листа от мента
50 гр. стрък змийско мляко
50 гр. цвят от невен
50 гр. плодове от копър
Начин на приготвяне: виж рецепта №5.
Рецепта №8– язва на дванадесетопръстника
50 гр. листа от мента
50 гр. корен от черен оман
25 гр. корен от сладник
25 гр. стрък хвощ
25 гр. листа от маточина
25 гр. корен дилянка
Начин на приготвяне: запарват се две супени лъжици от билките в 400 мл. вода и се оставят за час. Приготвената запарка се приема 4 пъти дневно преди хранене по една винена чаша.
Рецепта№9
50 гр. листа от смрадлика
50 гр. стрък жълт кантарион
50 гр. стрък бял равнец
50 гр. стрък синя тинтява
50 гр. цвят от иглика
50 гр. плодове от шипка
Начин на приготвяне: приготвя се отвара от две супени лъжици билкова смес, които се варят 10 минути в 0,5 л. вода. Количеството, което се приема е една винена чаша половин час преди всяко хранне.
Рецепта №10 – язва на стомаха и дванадесетопръстника
20 гр. корени от ружа
20 гр. корени от сладник
20 гр. корени от черен оман
10 гр. стрък от змийско мляко
Начин на приготвяне: в 250 мл. вода се запарва супена лъжица от сместа. Изпиват се 2-3 чаши на ден.
Рецепта №11– язвена болест на стомаха и дванадесетопръстника с предразположение към кървене и болки извън острия пристъп
50 гр. стрък жълт кантарион
50 гр. корен черен оман
50 гр. стрък овчарска торбичка
50 гр. стрък водно пипериче
30 гр. цвят от невен
30 гр. стрък полски хвощ
30 гр. цвят от лайка
30 гр. листа от мента
30 гр. листа от маточина
Начин на приготвяне: 2 с.л от билките се прибавят към 600 мл. вряща вода и се варят 3 минути. След това се оставят във водата за още час да киснат. Отварата се приема 6 пъти на ден по 80 мл., 15 минути преди хранене или 30 минути след хранене.
Рецепта №12– язвена болест придружена с колит
40 гр. цвят от лайка
20 гр. стрък от червен кантарион
20 гр. плодове от ким
10 гр. листа от сена
10 гр. кори от зърнастец
Начин на приготвяне: в 250 мл. вода се запарват 2 чаени лъжички от билковата смес. След 15 минути се прецежда и чаят се изпива вечер преди лягане.
Рецепти при язвена болест, които могат да се използват и при проблеми като хроничен колит и хроничен гастрит
При хроничните възпалителни заболявания на стомашния тракт и язвена болест в периода на лечение не бива да се консумират прясно и кисело мляко, газирани напитки и други дразнещи храни.
Рецепта №13
200 гр. цвят от лайка
50 гр. листа от мента
30 гр. ленено семе
Начин на приготвяне: в 400 мл. вряща вода се поставят 2 супени лъжици от билките и се запарват за половин час. Приготвеният чай се приема по 150 мл. сутрин и вечер преди лягане.
Рецепта №14
20 гр. цвят от лайка
50 гр. листа от мента
Начин на приготвяне: супена лъжица от билките се добавя към 400 мл. вряща вода и се запарва за 15 минути. Течността се прецежда в термос и към нея се добавят 4 ч.л. млечна захар. Приема се топла на глътки – сутрин, вечер преди лягане и при събуждане през нощта.
Рецепта №15
100 гр. цвят от лайка
50 гр. листа от мента
50 гр. шишарки от хмел
50 гр. стрък босилек
50 гр. листа от маточина
50 гр. корен от дилянка
50 гр. плодове от анасон
Начин на приготвяне: 2 супени лъжици от сместа се варят в продължение на минута в 600 мл. вода. След това билките се оставят за 60 минути да киснат. Отварата се прецежда и приема 6 пъти на ден по 80 мл. Най-добре е това да става 15 минути преди хранене или 30 минути след това.
Рецепта №16
200 мл. цвят от лайка
50 гр. плодове от копър
50 гр. листа от мента
Начин на приготвяне: виж рецепта №14.
Рецепта №17
150 гр. стрък водно пипериче
50 гр. стрък полски хвощ
50 гр. корен черен оман
50 гр. кора от зърнастец
50 гр. цвят от лайка
50 гр. стрък живовляк
Начин на приготвяне: виж рецепта №15.
След като отварата бъде прецедена към нея може да се прибави и тинктура от беладона (20-25 капки дневна доза). При значително кървене полският хвощ може да се увеличи до 3-4 супени лъжици. Освен това може да се правят клизми и бани с отвара от дъбови кори и листа от смрадлика.
Рецепта №18
50 гр. листа от смрадлика
50 гр. кори от дъб
50 гр. стрък от водно пипериче
30 гр. цвят от лайка
30 гр. цвят от невен
30 гр. корен бял оман
Начин на приготвяне: 2-3 супени лъжици от билките се прибавят към литър вряща вода. Оставят се на огъня за 5-10 минути и след това отварата се прецежда. С така приготвената течност се правят бани.
Заглавно изображение: framar.bg ©
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СЪВРЕМЕННА ФИТОТЕРАПИЯ (СПРАВОЧНИК). СЪКРОВИЩНИЦА НА БЪЛГАРСКАТА НАРОДНА МЕДИЦИНА - ТОМ 2 - ВАСИЛ КАНИСКОВ - ИЗТОК - ЗАПАД
БИОДОКТОР ГАСТРО - ЗА ХРАНОСМИЛАТЕЛНА СИСТЕМА солуцио 50 мл
АЛИН ГРАДИНСКИ ЧАЙ ЛИСТА 50 г
МАЩЕРКА СТРЪК
НЕВЕН ЦВЯТ
ЖИВОВЛЕК ЕДРОЛИСТЕН ЛИСТА
Библиография
Книга „Билките в България и използването им“ – издателство ЗЕМИЗДАТ/ София 1973, автори проф. Иван Исаев Иванов, маг.фарм. Илия Иванов Ланджев, д-р мед. Гео Кирилон Нешев – кандидат на медицинските науки
Книга „Природна аптека“ – издателство ЗЕМИЗДАТ/ София 1989, автори Димитър Памуков и Христо Ахтарджиев
Книга „Билките във всеки дом“ – медицина и физкултура, София 1982; автори Проф. Душка Станева, к.м.н., доц.Диана Панова, к.ф.н., н.с.I ст. д-р Лиляна Райнова, Иван Асенов, к.ф.н.
СТАТИЯТА е свързана към
- Натурални продукти
- билки и подправки
- Язва
- Диета №1 – при язви на стомаха и дванадесетопръстника
- Инфекция с Хеликобактер пилори (Helicobacter pylori)
- Лечебните билки в България по азбучен ред
- д-р Румен Вълчев Тенев
- Древни билкови средства за предизвикване на аборт
- Рентгеново изследване (рентгенография) на стомах
- И билките имат странични ефекти
- д-р Едриана Неделчева Едрева
- Отглеждане на авокадо
Коментари към Билкови рецепти при язва на стомаха и дванадесетопръстника