Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Натурални продукти храни и пробиотици Алтернативното лечение на язвената болест

Алтернативното лечение на язвената болест

Алтернативното лечение на язвената болест - изображение

Язвената болест известна още като пептична язва се характеризира с наличие на деструктивни изменения в лигавицата на стомаха и началната част на дванадесетопръстника.

Язвата на стомаха настъпва основно в резултат на дисбаланс между факторите, които имат защитно действие  върху стомашната лигавица и тези, които имат уреждащо действие върху нея.

Към защитните фактори на лигавицата на стомаха и дуоденума принадлежат:

 • стомашната слуз,
 • добро кръвоснабдяване на лигавицата на стомаха,
 • бикарбонатна секреция,
 • простагландини от групата (Е,А,I2).

Увреждащите фактори са:

 • усилена киселинна секреция,
 • пепсин.

Заболяването по-често протича хронично като се наблюдават периоди на затишие, по време на които симптомите на стомашната язва са временно преустановени и периоди на обостряне със силна проява на симптомите.

Има много фактори, които могат да провокират развитие на стомашна язва:

 • тютюнопушене,
 • злоупотреба с кофеин,
 • алкохол,
 • консумация на храни повишаващи киселинната секреция,
 • стрес,
 • бактерията Helicobacter pylori.

Един от основните симптоми на стомашна и дуоденална язва е болка, локализирана в областта на епигастриума, която се явява на гладно, тоест след 2-3 часа след приема на храна. Характерна е и болката през нощта, в часовете между 23 и 2 часа. Приемът на храна обикновено води до облекчаване на болката. Гаденето и повръщането съпровождат и дуоденалната и стомашната язва. За стомашната язва е характерна болка, която настъпва малко след нахранване.

Още информация относно същността и особеностите на заболяването може да прочетете тук:

Алтернативно лечение на язвената болест

Алтернативното лечение на язвената болест може да се осъществи със следните методи:

 • спазване на подходящ хранителен режим;
 • билколечение;
 • намаляване на стреса.

По-долу изложените домашно приготвени „рецепти” за лечение на язвена болест са след едни от най-препоръчваните от натуропати.

Чай от лютив червен пипер

Чаша чай, люти пчушки и червен пипер на прахБлагоприятното действие на лютата чушка се дължи на активната субстанция в тях известна по света като капсаицин. Тази активна субстанция подобрява храносмилателния процес и намалява подуването на стомаха след нахранване и чувството за тежест. Проучвания в Унгария, доказват, че консумацията на капсаицин намалява секрецията на солна киселина в стомаха и в същото време активира пристенните клетки на стомаха да продуцират простагландини с протективно действие. С прости думи, чушките действат като антиацид. Чаят се приготвя като една супена лъжица от чая се постави в топла вода. Този чай се пие 3 пъти дневно преди храна. Наистина тази домашна рецепта звучи неразумно. Първоначално употребяващите този чай съобщават, че първоначално се усещат болки при първоначалната му употреба, затова се препоръчва постепенното му увеличаване до достигане на препоръчаната доза. Приемането на чая може да бъде преди или след храна, но повече се препоръчва приема след хранене. Може да опитате и двата варианта и да прецените кой е подходящия за вас.

Друг прилаган метод е: Ябълков оцет (2 супени лъжици) в 2 чаши вода с 1/4 чаена лъжица сода за хляб, три пъти на ден в началото. Може да се добави 500 mg лют червен пипер в капсула 3 ден 500 mg глутамин отново на капсули 3 пъти на ден.

Примерна диета с лютив червен пипер: Лютите чушки в борбата с килограмите

Сок от зеле

прясно зеле и сокЗелето съдържа аминокиселина, която има основна роля в предпазването и обновяването на лигавицата на стомаха. Освен това съдържа и млечна киселина, която има важно значение за поддържане на оптимална концентрация на полезните бактерии. Поради факта, че учените не могат да установят коя е конкретната субстанция, която има лечебно действие те приемат названието на този лечебен фактор като витамин U. Освен това зелето съдържа и витамин С, които е в намалени количества при боледуващи от стомашна язва.

Поради това, че зелето расте в близост до почвата то е естествено богато на полезни млечнокисели бактерии. Ето защо "закваски" при приготвянето на туршии не са необходими, за да ферментира зелето трябва да се добави само сол и вода. Изцеден сок от зеле да се приема по 50 милилитра 2 пъти дневно в продължение на 3 седмици. Има данни, че приемането на сока от зеле подобрява състоянието още на втория ден. Ако пиенето на сок от зеле не ви допада то консумацията на зеле също може да окаже благотворно действие върху стомашната лигавица.

Пчелен мед

Пчелен медМедът далеч не е просто сладък. В зависимост от растението, от което произхожда, медът може да съдържа до 200 елемента, включително полифеноли и други антиоксиданти. Той е мощно естествено антибактериално средство и е доказано, че инхибира растежа на H. pylori.

При нормални нива на кръвната захар, всеки човек може да се наслади на меда, който може да успокои и симптомите на язва.

Червена боровинка

Червена боровинкаВ редица проучвания червената боровинка е показала, че помага за намаляване на инфекциите на пикочните пътища, като предотвратява утаяването на бактериите по стените на пикочния мехур. Екстрактът от червена боровинка, както и плодовете на червена боровинка може да помогнат за борба с H. pylori. Можете да пиете сок от червени боровинки, да ядете боровинки или да приемате добавки от червена боровинка.

Няма специфична дозировка или количество, което да е свързано с облекчение. Твърде много боровинки в каквато и да е форма могат да причинят стомашен и чревен дискомфорт поради високото му съдържание на захар, така че започнете с малки количества и постепенно увеличавайте.

Много от предлаганите в търговската мрежа сокове от червена боровинка са силно подсладени със захар или високо фруктозен царевичен сироп, който също може да добави празни калории. Избягвайте тези сокове, като купувате сок, подсладен само от други плодове.

Лечение на язва с билки

Алтернативното лечение на язвената болест с помощта на билколечение се основава на приемането на чайове, извлеци или таблетни форми на билки:

Различните билки имат различен механизъм на действие в зависимост от активните химични субстанции в отделните билки.

Билките осъществяват лечебното си действие чрез някой от следните механизми:

 • протекция на стомашната лигавица чрез увеличаване на бионаличността на арахидонова киселина, в резултат на биосинтеза на клетъчнопротективните простагландини в стомаха (основно PGE2);
 • намаляване на освобождаването на левкотриени (медиатори на възпалението), които причиняват увреждане на лигавицата на стомаха и дуоденума и хипоксемия (понижаване на кислородната доставка до стомашната лигавица, което пречи на възстановителните процеси в лигавицата).

Смола от мастиково дърво

Естествената смола от Мастиково дърво (Pistacia lentiscus) подобрява храносмилането, има протективен ефект върху стомашната и дуоденалната лигавица. Освен това се предполага, че има антиоксидантно действие. Pistacia lentiscus е дърво, което се среща основно в Гърция.

Алое вера

Алое вера листо и гелАлое вера е растение, широко използвано в козметичната, фармацевтичната и хранителната промишленост. То е широко известно със своите антибактериални и кожни лечебни свойства.

Интересно е, че алое вера може също да се използва и като ефективен естествен лек срещу стомашни язви.

В едно проучване, консумацията на алое вера е довело до значително намаляване на количеството на стомашната киселина, произвеждано при плъхове, страдащи от язви. В друго проучване при плъхове, алое верата е показало ефект в лечението на стомашни язви, сравними с омепразол - често срещано лекарство против язва. Въпреки че все още изследванията направени при хора са малко, в едно от тях, концентрирана напитка от алое вера е използвана успешно за лечение на 12 пациенти с язва на стомаха.

Препоръчва се да вземате алое няколко пъти дневно при силни болки.

Лайката има противовъзпалително действие и намалява болката в стомаха.

Пробиотици

Има данни от проучвания в Германия, които доказват, че употребата на пробиотици води до намаляване на подуването на стомаха и червата. Освен това се предполага, че пробиотиците имат антихеликобактерна активност, защото увеличават процента на непатогенните („добри”) бактерии, които пречат на адхезията („прикрепването”) на бактерията Helikobacter pylori към лигавицата на стомаха и дуоденума.

Цинк

Храни, богати на цинкЦинкът е микроелемент, които трябва да бъде допълнително приеман при болни с язвена болест, защото при това заболяване се нарушава нормалната му абсорбция (усвояване), поради повишената киселинност в стомаха. Другат причина е повишеният разход на цинк, които взема участие в редица жизнени процеси в човешкото тяло.

Цинкът може да бъде приеман в дози от 25-50 милиграма дневно. Други проучвания препоръчват прием на цинк да достигне до 100 милиграма дневно, за да бъдат по-бързи възстановителните процеси в стомашната лигавица. Но при предозиране се наблюдават странични ефекти, които може да включват стомашно разстройство, гадене, повръщане, виене на свят, главоболие, сънливост и халюцинации. Освен това, предозиране на цинка може да доведе до отслабване на имунната система и намаляване на микроелемента мед в организма.

Храни, които трябва да се избягват при язва

Така както някои храни могат да предотвратят образуването на язви или да помогнат за излекуването им, някои имат точно обратния ефект. Хората, които страдат от язва на стомаха или дванадесетопръстника трябва да обмислят намаляване на приема на следните храни:

Мляко: Въпреки че в някои източници се препоръчва като средство, което помага за намаляване на стомашната киселинност и облекчаване на болката, по-нови изследвания показват, че млякото увеличава секрецията на стомашната киселина и трябва да се избягва от хора с язви.

Алкохол: Консумацията на алкохол може да причини увреждане на стомаха и храносмилателния тракт, увеличавайки вероятността от язви.

Кафе и безалкохолни напитки: Кафето и безалкохолните напитки, дори и да са безкофеинови, могат да увеличат производството на стомашна киселина, което може да раздразни стомашната лигавица и да предизвика болка.

Пикантни и мазни храни: Изключително пикантните и мазни храни могат да създадат чувство на стомашно раздразнение при някои хора. Лютите чушки са изключение, свързано с индивидуалната толерантност на организма.

В допълнение към избягването на изброените храни, храненето трябва да става на малки порции в редовно време, да се консумират леки ястия през деня, да се яде бавно и да се сдъвква добре храната. Това може да намали болката и да стимулира заздравяването.

Освен това, избягването на тютюнопушенето и намаляването на стреса са две допълнителни полезни стратегии за борба с язвата.

Още по темата:

5.0, 3 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.healthline.com/health/natural-home-remedies-ulcers
https://www.medicalnewstoday.com/articles/322740.php

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАлт. медицинаЛюбопитноИзследванияЗдравни съветиХранене при...ДиетиЛеченияБотаникаСнимкиСпециалистиПатологияЗаболявания (МКБ)НовиниИсторияЗдравни проблемиСпортЛайфстайлКлинични пътекиФизиологияХрани и ястия