Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Алтернативното лечение на язвената болест

Алтернативното лечение на язвената болест

Алтернативното лечение на язвената болест - изображение

Язвената болест известна още като пептична язва се характеризира с наличие на деструктивни изменения в лигавицата на стомаха и проксималната част на дванадесетопръстника. В патогенезата на това заболяване основно място заема дисбалансът между факторите, които имат протектиращо стомашната лигавица действие и тези, които имат уреждащо действие.

Към протективните фактори на лигавицата на стомаха и дуоденума принадлежат:

 • стомашния мукус,
 • добро кръвоснабдяване на лигавицата на стомаха,
 • бикарбонатна секреция,
 • простагландини от групата (Е,А,I2).

Увреждащите фактори са:

 • усилена киселинна секреция,
 • пепсин.

Заболяването по-често протича хронично като се наблюдават светли периоди (симптомите на стомашната язва са временно преустановени) и периоди на обостряне със силна проява на симптомите.

Има много фактори, които могат да предизвикат развитие на стомашна язва:

 • тютюнопушене,
 • злоупотреба с кофеин,
 • алкохол,
 • консумация на храни повишаващи киселинната секреция,
 • стрес,
 • бактерията Helicobacter pylori.

Основните симптоми на стомашна язва са дуоденална язва са: болка, локализирана в областта на епигастриума, която се явява на гладно, тоест след 2-3 часа след приема на храна. Най-характерна е болката през нощта в часовете между 23 и 2 часа. Приемът на храна води до облекчаване на болковата симптоматика. Гаденето и повръщането съпровождат и дуоденалната и стомашната язва. За стомашната язва е характерна болката малко след нахранване.

Повече информация може да прочетете тук:

Алтернативното лечение на язвената болест може да се осъществи със следните методи:

 • спазване на подходящ хранителен режим;
 • билколечение;
 • намаляване на стреса.

По-долу изложените домашно приготвени „рецепти” за лечение на язвена болест са след едни от най-препоръчваните от натуропати.

Чай от лютив червен пипер. Благоприятното действие на лютата чушка се дължи на активната субстанция в тях известна по света като капсаицин. Тази активна субстанция подобрява храносмилателния процес и намалява подуването на стомаха след нахранване и чувството за тежест. Проучвания в Унгария, доказват, че консумацията на капсаицин намалява секрецията на солна киселина в стомаха и в същото време активира пристенните клетки на стомаха да продуцират простагландини с протективно действие. С прости думи, чушките действат като антиацид. Чаят се приготвя като една супена лъжица от чая се постави в топла вода. Този чай се пие 3 пъти дневно преди храна. Наистина тази домашна рецепта звучи неразумно. Първоначално употребяващите този чай съобщават, че първоначално се усещат болки при първоначалната му употреба, затова се препоръчва постепенното му увеличаване до достигане на препоръчаната доза. Приемането на чая може да бъде преди или след храна, но повече се препоръчва приема след хранене. Може да опитате и двата варианта и да прецените кой е подходящия за вас.

Друг прилаган метод е: Ябълков оцет (2 супени лъжици) в 2 чаши вода с 1/4 чаена лъжица сода за хляб, три пъти на ден в началото. Може да се добави 500 mg лют червен пипер в капсула 3 ден 500 mg глутамин отново на капсули 3 пъти на ден.

Примерна диета с лютив червен пипер:

Сок от зеле. Зелето съдържа аминокиселина, която има основна роле в предпазването и обновяването на лигавицата на стомаха. Освен това съдържа и млечна киселина, която има важно значение за поддържане на оптимална концентрация на полезните бактерии. Поради факта, че учените не могат да установят коя е конкретната субстанция, която има лечебно действие те приемат названието на този лечебен фактор като витамин U. Освен това зелето съдържа и витамин С, които е в намалени количества при боледуващи от стомашна язва.

Поради това, че зелето расте в близост до почвата то е естествено богато на полезни млечнокисели бактерии. Ето защо "закваски" при приготвянето на туршии не са необходими, за да ферментира зелето трябва да се добави само сол и вода. Изцеден сок от зеле да се приема по 50 милилитра 2 пъти дневно в продължение на 3 седмици. Има данни, че приемането на сока от зеле подобрява състоянието още на втория ден. Ако пиенето на сок от зеле не ви допада то консумацията зеле също може да окаже благотворно действие върху стомашната ви лигавица.

Алтернативното лечение на язвената болест с помощта на билколечение се основава на приемането на чаеве, извлеци или таблетни форми на следните билки:

Различните билки имат различен механизъм на действие в зависимост от активните химични субстанции в отделните билки.

Билките осъществяват лечебното си действие чрез някой от следните механизми:

 • протекция на стомашната лигавица чрез увеличаване на бионаличността на арахидонова киселина, в резултат на биосинтеза на клетъчнопротективните простагландини в стомаха (основно PGE2);
 • намаляване на освобождаването на левкотриени (медиатори на възпалението), които причиняват увреждане на лигавицата на стомаха и дуоденума и хипоксемия (понижаване на кислородната доставка до стомашната лигавица, което пречи на възстановителните процеси в лигавицата).

Естествената смола от Мастиково дърво (Pistacia lentiscus) подобрява храносмилането, има протективен ефект върху стомашната и дуоденалната лигавица. Освен това се предполага, че има антиоксидантно действие. Pistacia lentiscus е дърво, което се среща основно в Гърция.

Алое вера под формата на сок или под формата на капсули може да подобри вашето състояние. Препоръчва се да вземате алоето няколко пъти дневно при силни болки.

Лайката има противовъзпалително действие и намалява болката в стомаха.

Другите важни хранителни добавки, които се препоръчват са тези съдържащи пробиотици. Има данни от проучвания в Германия, които доказват, че употребата на пробиотици води до намаляване на подуването на стомаха и червата. Освен това се предполага, че пробиотиците имат антихеликобактерна активност, защото увеличават процента на непатогенните („добри”) бактерии, които пречат на адхезията („прикрепването”) на хеликобактер пилори към лигавицата на стомаха и дуоденума.

Цинкът е микроелемент, които трябва да бъде допълнително приеман при болни с язвена болест, защото при това заболяване се нарушава нормалната ми абсорбция (усвояване), поради повишената киселинност в стомаха и другата причина е повишения разход на цинка, които взема участие в редица жизнени процеси в човешкото тяло.

Цинкът може да бъде приеман в дози от 25-50 милиграма дневно. Други проучвания препоръчват прием на цинк да достигне до 100 милиграма дневно, за да бъдат по-бързи възстановителните процеси в стомашната лигавица. Но при предозиране се наблюдават странични ефекти, които са: стомашно разстройство, гадене, повръщане, виене на свят, главоболие, сънливост и халюцинации. Освен това предозиране на цинка може да доведе до намаляване на имунната система, намаляване на микроелемента мед в организма.

За Framar.bg: Нина Карова

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноАлтернативна медицинаБотаникаМедицински изследванияЗдравни съветиХранене при...ДиетиЛеченияСнимкиСпециалистиЗаболявания (МКБ)НовиниИсторияЗдравни проблемиСпортЛайфстайлКлинични пътекиФизиологияХрани и ястия