Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на храносмилателната система Болести на хранопровода, стомаха и дванадесетопръстника Язва на дванадесетопръстника

Язва на дванадесетопръстника МКБ K26

Язва на дванадесетопръстника МКБ K26 - изображение

Язва на дванадесетопръстника е остро или хронично рецидивиращо заболяване, чийто основен белег е формирането на дефект в дуоденалната лигавица. Има смисъл язва на стомаха и язва на дванадесетопръстника да се разглеждат заедно, защото естеството на техния произход, патологични процеси, които са в основата на развитието на тези болести, са еднакви. Разликата се наблюдава само в локализацията и степента на възпаление.

Язвената болест представлява изключително сериозен медико-социален проблем за нашето общество. През живота си приблизително 6-18% от хората боледуват поне веднъж от пептична язва. Язва на дванадесетопръстника се среща 4 пъти по-често, като засяга предимно мъжкия пол, докато язва на стомаха се наблюдава еднакво често и в двата пола и зачестява у жените в менопауза период, но никога не преобладава над дуоденалната. В последните години, както и при всички хронични заболявания, се наблюдава подмладяване на патологията, засягат се все по-млади творчески активни възрастови групи.

При възникване на язва на дванадесетопръстника значение имат следните два фактора:
Генетичните фактори са основни при язвена болест на дуоденума. Тези данни се подкрепят с високия процент на болните, отчитано до трета степен родство. Статистическите данни сочат, че според степента на родство кръвните родственици на болните боледуват 5,5-12 пъти по-често от тези на здравите. Учените са доказали, че хора с кръвна група 0 боледуват 2,5-3 пъти по-често от пептична язва. Това се обяснява с намалена секреторна активност на кръвногрупови антигени.
Фактори на външната среда - тютюнопушене, употреба на нестероидни противовъзпалителни стресови ситуации, злоупотреба с алкохол.

Механизмите на възникване: можем да обединим, като увеличение на агресивните фактори и намалени защитни. Изследвания сочат, че при язва на дуоденума количество пристенни клетки, продуциращи пепсин са увеличени. И така вместо нормално да секретират солна киселина, болните с язва на дуоденума продуцират средно 2 пъти повече. Следователно, нарушава се регулацията на солно - киселата секреция. Това е един от най-важните агресивни фактори във формирането на заболяването.

Друг важен фактор във формирането на язва на дванадесетопръстника е инвазия с бактерия Helicobacter pylori. Смята се, че този микроорганизъм формира дефекта в дуоденалната лигавица, като предизвиква гастрит и дуоденит, увреждайки клетките на стомашната и дуоденалната лигавица. Ако възпалителния процес засяга само лигавицата на стомаха, то става дума за хроничен гастрит, ако патология е локализирана в дуоденума - хроничен дуоденит и хроничен гастродуоденит при възпаление и в двата органа. Helicobacter pylori произвежда субстанции токсични за лигавица на гастроинтестиналния тракт.
При болни с язвена болест в 65-95% случаи се изолира този микроорганизъм. Неговата роля във формирането на заболяването е несъмнена, но трябва да се отбележи, че Helicobacter pylori е патогенен само при индивиди с нарушени имунни механизми. Това се доказва с изолирането на бактерия при напълно здрави хора. Както и при много заболявания решаваща е комбинация от факторите.

Клинична картина на язва на дванадесетопръстника
Най-честият симптом при болните с язва на дуоденума е пареща, "гладна", болка в епигастриума или дискомфорт. Болката има денонощен ритъм. Тя се влияе от вида на храната и настъпва 2-3 часа след нахранването. Късната, нощната и болката рано сутрин са характерни за язвата на дванадесетопръстника.

Болката се локализира на 2-3 см нагоре и надясно от пъпа, но може да бъде и по-високо, разпространява се към дясно подребрие или към плешките. Прави впечатление периодичност на болката. Тя трае с дни и седмици, после стихва, за да се появи отново след месеци или години. Изострянията на болестта са през пролетта и есента. Понякога се наблюдава гадене и повръщане. Дуоденалните язви по-трудно се повлияват от консервативно лечение и по-често се усложняват - кръвотечения, стеноза и пенетрация към панкреаса. Злокачествено преобразуване е рядкост при язви на дуоденума.

Диагноза на язва на дванадесетопръстника
Диагнозата се предполага още от клиничната картина, и анамнезата за тютюнопушене, злоупотреба с алкохол и използване на НСПВС. Потвърждаването на диагнозата се прави с ендоскопско изследване или рентгеново изследване с бариева каша.

Лечение на язва на дванадесетопръстника
1. Диета.
2. Медикаментозно лечение - прилагат се антиацидни лекарства инхибитори на протонната помпа и антаганонисти на Н2 рецепторите.
3. Оперативно лечение се налага при перфорация на язвата, невъзможност за консервативно овладяване на кръвотечение, стеноза и малигнизация.

2.8, 12 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Язва на дванадесетопръстника МКБ K26

ВСИЧКИ

ЛЕЧЕНИЕ НА Язва на дванадесетопръстника МКБ K26

ВСИЧКИ

ИЗСЛЕДВАНИЯ И ТЕСТОВЕ ПРИ Язва на дванадесетопръстника МКБ K26

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Здравни проблемиАнатомияКлинични пътеки