Начало Медицинска енциклопедия Лечения Избягване на киселинни храни

Избягване на киселинни храни

Избягване на киселинни храни - изображение

Важна част от диетата, която се препоръчва на хора със заболявания от храносмилателната система, които са свързани с повишена киселинност е избягването на киселинни храни.

Типичните заболявания, при които киселинността е повишена са:

  • гастроезофагеален рефлукс
  • гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ)
  • язвената болест - язва на стомаха и на дуоденума

Освен медикаментозното лечение е необходимо да се избягват храни, които са кисели или люти.

Това са храни, които засилват киселинността в стомашно-чревния тракт и не трябва да се консумират в големи количества от хора, които имат подобно заболяване или са предразположени - имат член от семейството, който има подобно заболяване.

Част от тези киселинни храни са аспержи, фасул (сушен), масло, кашу, сирене, миди, раци, сметана, яйца, нишесте, риба, брашно, жабешки бутчета, качамак, хрян, зеле, чушки, пипер, омари, скумрия, гъби, туршия и други.

3.2, 5 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Избягване на киселинни храни

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Здравни съветиЛеченияБотаникаЛюбопитноМедицински изследванияАлтернативна медицинаСнимкиХрани и ястияЛайфстайлДиетиХранене при...СпециалистиТестовеФизиологияНовиниСпортИсторияЗаболявания (МКБ)Здравни проблемиКлинични пътекиРецептиНормативни актовеАнкетиПсихологияИнтервютаОрганизацииЗаведенияСоциални грижиПроизводители