Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Натурални продукти билки и подправки Алтернативно лечение на гастрит

Алтернативно лечение на гастрит

Алтернативно лечение на гастрит - изображение

Гастритът представлява раздразнение или възпаление на лигавицата на стомаха. В зависимост от развоя и клиничното протичане, гастритът може да бъде:

Хроничен гастрит - развива се постепенно (от няколко дни до седмици.) и причинява дълготрайни усложнения. Води до изтъняване на стомашната лигавица и постепенно увеличаване на възпалителните клетки, което може да увеличи риска от развитие на рак на стомаха. Някои хора не изпитват забележими симптоми в продължение на много години, докато не възникнат други проблеми, свързани с възпалението.

Остър гастрит – развива се бързо и е с по-малка продължителност (от един до три дни). Симптомите могат да се появяват и да затихват в зависимост от други фактори на начина на живот, които засягат храносмилателната система.

Атрофичен гастрит - форма на хроничен гастрит, която причинява постепенна загуба на жлезисти клетки в стомаха и заместването им с чревни и влакнести тъкани. Промените в стомашната лигавица значително повишават риска от малабсорбция (недостиг на хранителни вещества) и автоимунно разстройство. Пациентите с хроничен атрофичен гастрит често развиват намалена секреция на стомашни киселини и хипергастринемия (повишен синтез на хормона гастрин), което може да доведе до анемия и туморен растеж.

Някои хора използват термините лошо храносмилане и гастрит взаимозаменяемо, тъй като и двете състояния протичат със сходни оплаквания. Въпреки това, докато е нормално човек да им лошо храносмилане или разстроен стомах от време на време, диагноза гастрит се поставя при наличие на възпаление на стомашната лигавица или персистиращи симптоми на гастрит.

Причини за гастрит

В основата на развитието на гастрит стои отслабване на слузестата обвивката на храносмилателния тракт, която обикновено предпазва лигавицата на стомаха от увреждащото действие на храносмилателните киселини и сокове. Причини за това могат да бъдат:

 • Инфекция на стомашната лигавица от Helicobacter pylori (Н. pylori) - около 50% от населението на света е носител на тази бактерия, въпреки че повечето хора не изпитват никакви симптоми. Тези бактерии увреждат лигавицата на стомаха, причинявайки гастрит и стомашни язви.
 • Дефицит на витамин В12 - настъпва, когато е нарушена правилната му абсорбция в стомашно-чревния тракт, което често се дължи на хронично възпаление. Следователно, състоянията, които водят до гастрит, са същите като тези, които причиняват дефицит на витамин В12: цьолиакия (непоносимост към глутен), болест на Крон, наскоро претърпяна хирургична интервенция на стомаха, скорошна инфекция, лошо хранене, заболяване на щитовидната жлеза или злокачествена анемия.
 • Медикаменти - понякога симптомите на гастрит са свързани с прием на лекарства, които причиняват стомашни проблеми или дори стомашно кървене. Такива са НСПВС (аспирин, ибупрофен или напроксен), кортикостероиди (дексаметазон, преднизолон), лекарства за химиотерапия или други.
 • Неправилно хранене – напитки като кафе, алкохол, сокове с лимонена киселина и пикантни храни като люти чушки могат да причинят обостряне на симптомите на гастрит. Но истинската "причина" на гастрит е редовната консумация на храните - "виновници".
 • Причини, поради които човек може да развие състоянието включват още хроничен стрес или автоимунно заболяване като ХИВ, гъбични инфекции, киселинен рефлукс, тютюнопушенето.

Гастритът засяга всички по различен начин, като случаите варират от леки и остри до хронични и тежки. Някои хора не получават никакви симптоми на гастрит, въпреки че физически преглед и изследвания могат да покажат, наличие на ерозия на стомашната лигавица и отслабена имунната система.

Симптомите на гастрит могат да включват следното:

Конвенционално лечение на гастрит

Конвенционалното лечение на гастрит включва прием на антиациди или други медикаменти, които способстват за намаляване на стомашната киселинност. Редовният прием на антиациди може да прикрие симптомите на гастрит, но няма да доведе до лечението на проблема.  Въпреки че водят до бързо облекчение, хроничната им употреба може да доведе до сериозни проблеми, като остеопороза или състояние, наречено хипхлорхидрия (ниска стомашна киселина).

Леките случаи на остър гастрит често отзвучават в рамките на няколко дни, без нужда от сериозно лечение.

Първата стъпка в лечението на гастрита е диетата.

Диета при гастрит

Тъй като гастритът представлява възпаление на стомашната лигавица, храната, която консумираме е неизменно свързана с лечението и възстановяването. Ключът към трайното лечение на гастрит е консумация на полезни храни и същевременно избягване на "виновниците" за появата му.

Броколи - сокБроколи. В медицинско изследване е доказано, че хранително вещество съдържащо се в броколите, наречено сулфорафан, способства за унищожаване на бактерията H. pylori, като е активно дори срещу резистентни към антибиотици щамове. Младото, растящо растение съдържа 20 до 50 пъти повече сулфорафан от зрялото. Ако не харесвате вкуса на броколи, можете да приемате броколи или сулфорафан добавки.

Тъй като 50% от хората по света са носители на H. pylori, макар и да не го знаят, включването на броколи в менюто няколко пъти седмично или приема на добавки се препоръчва за всички.

Фибри. При лечението на гастрит трябва да се консумират храни, богати на фибри, като ориз, зеленчуци и плодове. Един от най–препоръчваните плодове е бананът!

Кисело млякоПробиотици. Пробиотични микроорганизми като видовете Lactobacillus и Bifidobacterium са полезни бактерии, които колонизират меката обвивка на чревния тракт и по този начин предпазват лигавицата на стомаха от действието на H. Pylori, подобряват храносмилателната дейност и стимулират имунната система. Приемът на пробиотици може да помогне за подобряване на абсорбцията и смилането хранителните вещества.

За хора, които страдат от гастрит и имат недостиг на витамин В12, консумацията на храни с пробиотици (или прием на пробиотични добавки) с витамини от вида B може да бъде изключително полезно. Популярни и достъпни храни съдържащи пробиотици са органичното кисело мляко, кефирът, киселото зеле и квасеният хляб са добър избор.

Когато става въпрос за употребата на мляко за гастрит, важно е, на първо място да се гарантира, че млякото не е причина за проблема. Някои хора с непоносимост към лактоза са склонни да страдат от гастрит поради консумацията на мляко. Но, ако това не е така, може да се използва мляко, за облекчаване на внезапна атака на киселинност. Млякото, особено охладеното, способства за успокояване на стомаха и бързо облекчаване на симптомите на повишена стомашна киселинност. Смята се, че млечните мазнини са отговорни за този ефект.

Важно е да изядете нещо в рамките на няколко минути от консумацията на мляко, тъй като то може да стимулира по-нататъшната киселинна секреция, ако няма храна в стомаха. Ето защо, не забравяйте да ядете нещо в рамките на няколко минути от приема на мляко! Приемайте 1 до 2 чаши кисело мляко на ден. Може да добавяте мед или банан към него за още по-добър ефект.

Антиоксиданти. Препоръчителна е, като част от алтернативно лечение на гастрит, консумацията на храни, съдържащи антиоксиданти. Подходящи са зеленчуци (като тикви и чушки) и плодове (например боровинки и череши).

Вода. Препоръчителен е приемът на 6-8 чаши пречистена вода дневно.

Друго важно правило е консумацията на храни, богати на полифеноли. Това са вещества с антиоксидантни свойства, които намаляват възпалението и повишават регенераторната способност на мукозата. Тези храни, богати на флавоноиди, могат да спрат растежа на H. pylori. Подходящи са целина, ябълка и други. Съдържанието на пектин в комбинация с глицин в ябълките, ги прави ефективен естествен антиацид, подходящ за борба с киселините, които са сред честите оплаквания при гастрит. Освен това, ябълките са богати на калций, желязо, магнезий, азот, фосфор, калий, които подхранват стомаха и тъканите. Достатъчно е да изядете една добре измита или обелена ябълка, когато усетите обостряне на симптомите. 

Яжте храни, които намаляват щетите от употребата на медикаменти и облекчават симптомите на гастрит. Освен че са полезни за възстановяване на уврежданията на стомаха и червата, те облекчават симптомите на гадене, болки в стомаха, подуване на корема и киселини. Такива са:

 • джинджифил
 • куркума
 • риган
 • сок от червена боровинка
 • ананас (бромелаин)
 • сок от червено цвекло и/или сок от моркови
 • зелен чай

Също така, наблегнете на храни с високо съдържание на витамин А - черен дроб, моркови, спанак, аспержи, сладки картофи, праскови и кайсии. Витамин А е от съществено значение за здравата функция на лигавиците и възстановяването на тъканите.

От какво да се откажем при гастрит?

Избягвайте храни и напитки, които изострят симптомите. Ако не знаете точно кои храни влошават вашият гастрит, тогава трябва да разберете. Лесно ще направите това като си създадете дневник на храненията и две до четири седмици вписвайте в него всичко, което ядете или пиете като отбелязва точната дата и час на хранене. Наред с това отбелязвайте всеки път, когато почувствате симптоми на гастрит. След като хранителният дневник е завършен, забележите връзките между консумацията на храна и симптомите, които настъпват. Например, поява на гадене или киселини един час след ядене на пица или подуване и спазми в деня след хранене с хляб или сладкиши. След като установит това, ще знаете точно кои храни или напитки трябва да избягвате.

Най-честите храни, предизвикващи дразнене на стомаха при гастрит са:

 • шоколад и захарни изделия
 • пикантни храни
 • пържени храни
 • храни с транс-мазнини;
 • тлъсто месо
 • сусам
 • млечни продукти (различни от органично кисело мляко);
 • соя;
 • царевица;
 • зърнени храни;
 • глутен;
 • преработени храни;
 • газирани напитки
 • плодови сокове с лимонена киселина
 • кофеинови напитки
 • енергийни напитки
 • алкохол
 • цигари
 • нестероидни противовъзпалителни лекарства

Направете промените в диетата Ви постоянни, а не краткотрайни. Промяната на начина Ви на живот и хранене, ще доведе до трайно облекчаване и превенция на гастрита!

Освен това, може да опитате някои достъпни средства, заедно с промени в начина на живот и храненето, които често се оказват достатъчни за превенция и контрол на проблема.

Билково лечение на гастрит

Лайка

Лайка чайЛайката е една от най–препоръчваните билки при алтернативно лечение на гастрит. Чаят от лайка е богат на някои етерични масла, които са от полза за храносмилателната система. Лайката притежава противовъзпалително, антибактериално и болкоуспокояващо действие, подобрява храносмилането, като намалява чувството за тежест след нахранване. Лайката е известна и с газогонния си ефект, намалявайки подуването на стомаха. Освен това, може да намали възпалението на стомаха и по този начин да понижи риска от развитие на язви.

Добавете 1 или 2 супени лъжици изсушен цвят от лайка към 1 чаша гореща вода (не варете билката, тъй като нейните активни съставки ще бъдат унищожени). Покрийте и го оставете да се запари за 5 до 10 минути. Прецедете и добавете малко мед. Пийте този чай няколко пъти дневно, в продължение на една седмица.

Кардамон

Кардамонът (Elattaria cardamomum) има успокояващ ефект върху стомашната лигавица. Тази билка е много подходяща за лечението на гастрит, свързан с повишена киселинност в стомаха.

Копър

Семена от копър прецежданеКопърът (Fenneliculum vulgare) е използван за първи път от индианците. След всяко хранене, те дъвчели по няколко семена от копър. Благодарение на техните спазмолитични, противовъзпалителни и антибактериални свойства, семената от копър са полезни за облекчаване на симптоми като лошо храносмилане, подуване на корема, метеоризъм, киселини в стомаха и повръщане.

Добавете 1 чаена лъжичка семена от копър в чаша гореща вода. Покрийте и оставете да се накиснат за 10 минути. Прецедете и добавете малко мед. Пийте три пъти дневно в продължение на една седмица.

Джинджифил

Динджифил чайДжинджифилът (Zingiber Officinale) намира приложение в лечението на гастрит поради неговите противовъзпалителни и антибактериални свойства. Той може да намали възпалението и да се бори с инфекцията, както и да облекчи симптомите като болки в стомаха, газове, лошо храносмилане, гадене и подуване на корема.

Добавете 1 чаена лъжичка прясно нарязан корен на джинджифил към 1 чаша вряла вода. Покрийте и оставете да се накисне за 10 минути. Прецедете и добавете мед. Пийте 2 или 3 пъти на ден, в продължение на седмица.

Алтернативен вариант е да смесите по половин супена лъжица сок от джинджифил и мед. Приемайте преди два пъти дневно, преди хранене в продължение на една седмица.
Можете дори да дъвчете малко парче пресен корен на джинджифил или да вземете джинджифилови капсули за лечение на гастрит.

Джинджифилът може да повлияе на лекарствата за разреждане на кръвта и високото кръвно налягане!

Женско биле

Женско биле на прахПопулярно аюрведа лекарство за гастрит е женско биле. Коренът от Женско биле (Glycyrrhiza glabra), приготвен под формата на отвара намалява възпалителните процеси в лигавицата на стомаха, облекчава симптоми като киселини, чувство за парене в стомаха, лошо храносмилане и други. Друг интересен факт, който се предполага, но все още не е доказан е, че женското биле намалява размножаването на бактерията Helicobacter Pylori.

Добавете 1 чаена лъжичка женско биле на прах към чаша гореща вода. Покрийте, накиснете за 10 минути. Пийте този чай 2 или 3 пъти на ден в продължение на една седмица.

Също така можете да приемате 250 до 500 мг стандартизиран деглициризиран екстракт, 3 пъти на ден. Ако приемате други лекарства, първо се консултирайте с Вашия лекар!

Ягоди

Чай ягодиЯгодите могат да помогнат за лечението на гастрит поради своите антиоксидантни свойства и високо съдържание на фенолни съединения. Това допринася за предотвратяване на възпаление на стомашната лигавица. В проучване от 2011 година европейските изследователи заключили, че редовната консумация на ягоди може да помогне за намаляване на вредата, която алкохолът причинява на стомашната лигавица.
Добавете 1 супена лъжица сушени ягодови листа към чаша гореща вода. Оставете де се накиснат за 5 минути, след това прецедете. Пийте от отварата 2 или 3 пъти дневно, докато симптомите на гастрит отслабнат.
Изяждането на няколко ягоди дневно помага за предотвратяването на гастрит.

Ревен

Ревенът (Rheum emodi) е с много деликатно въздействие, затова е подходящ при алтернативно лечение на гастрит при децата. Билката намалява киселинността в стомаха.

Босилек

Листа босилек във водаБосилекът също е ефективен за лечение на остър гастрит. Неговите противовъзпалителни и антибактериални свойства допринасят за намаляване на възпалението и потискане на инфекцията, причинена от Н. pylori. Може да е от полза за лечение на симптоми като болки в стомаха, нарушено храносмилане, повръщане и гадене.

За лечение на болката в стомаха, дъвчете 4 до 5 листа пресен босилек бавно. Правете това ежедневно, в продължение на поне няколко седмици. Друг вариант е да приготвите смес от 1 чаена лъжичка сок от босилек и сок от джинджифил. Пийте 2 или 3 пъти на ден тази смес, в продължение на една седмица.

Подходящо е и да използвате чай от босилек подсладен с малко мед 3 пъти на ден в продължение на няколко седмици. За да приготвите чая, накиснете 1 чаена лъжичка пресни листа от босилек в чаша гореща вода за около 5 минути и след това прецедете.

Сандалово дърво

Сандаловото дърво помага при гастрит, тъй като има охлаждащи свойства, с което намалява болката и има успокояващ ефект.

Невен

Невенът има много положителен ефект при лечението на гастрита. Освен своите болкоуспокояващи свойства, притежава и антибактериално действие, като се предполага, че ефективно се бори с Хеликобактер пилори. Препоръчва се да се приема под формата на чай, по 2 лъжички преди всяко хранене.

Мента

Чай ментаМентата е друга известна билка за лечение на гастрит поради противовъзпалителното, антибактериалното и спазмолитичното действие, които притежава. Успокояващите свойства на ментата потискат възпалението на лигавицата и облекчават симптомите, като гадене, лошо храносмилане, киселини в стомаха. Може да приемате ментата като чай, да дъвчете пресни листа или под формата на хранителна добавка. Можете също да дъвчете пресни листа от мента или да ги добавите към вашите супи, салати, сладкиши и шейкове.

Ехинацея

Ехинацеята е билка, която не е пряко обвързана с лечението на гастрит, но пиенето на чай от ехинацея повишава имунитета на организма и улеснява отстраняването на кислородните радикали, като по този начин намалява увреждащото им действие върху мукозата (лигавицата) на стомаха.

Сок от картофи

Сок от картофиСуровият картофен сок притежава антиацидни и лечебни свойства. Алкалното рН на картофите спомага за намаляване на подуването на корема, спазмите, излишъкът на газове и други симптоми на гастрит.

Обелете 1 до 2 сурови картофи и ги настържете. Поставете настърганите картофи в марля или цедка и натискайте с лъжица, за да извлечете сока от тях. Разредете 1/2 чаша сок от картофи с малко топла вода. Пийте 3 пъти на ден, 30 минути преди всяко хранене, за поне 1 до 2 седмици.

Много важно за лечението на гастрита е добавка на микроелементите: цинк, магнезий и витамините А и С! Те повишават възстановителните способности на лигавицата на стомаха.

Друг алтернативен метод за лечение на гастрит е посредством хомеопатия! Повече за него може да прочетете в темата:

Лечение на гастрит с хомеопатия

Народна медицина за лечение на гастрит

• Смесете 1 супена лъжица прах от билката женско биле с една супена лъжица мед и масло. Приемате тази смес всяка сутрин на гладно.

• Изстискайте сок от портокал и добавете няколко семена от кимион и сол в него. Намалява киселинността и облекчава симптомите на гастрит.
• Когато сте консумирали тежка храна, която трудно се храносмила, гастритът може да се обостри. За да се предотврати това, се препоръчва следната домашна рецепта: след храната се консумира една чаша с мляко, смесена с 2 лъжици сушен живовляк.
• Когато имате силни болки, причинени от гастрит, и искате незабавно да изчезнат, вземете две или три цветчета от карамфил и ги сдъвчете.
• Следващият метод за лечение на гастрит е консумацията на ябълков сок, прясно изцеден с една лъжица мед.

Как да предотвратим обостряне на гастрит?

1. Никога не преяждайте. Винаги спирайте да се храните, когато усетите, че стомахът ви е вече пълен. Когато преядете, храната много трудно може да бъде усвоена поради невъзможност на мускулатурата на стомаха да смеси добре храносмилателния сок с голямото количество храна. Несмляната храна води до образуване на газове в стомаха и червата и затруднява усвояването на смляната храна.
2. Никога не си лягате веднага след вечеря! Трябва да мине поне един час, преди да си легнете.
3. Забравете за мазните храни!
4. Не консумирайте презрели плодове и зеленчуци. Те съдържат бактерии, които водят до процеси на ферментация в стомаха, което е едно от условията за развитие на гастрит.

Още по темата:

4.2, 24 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://universityhealthnews.com
https://draxe.com
http://www.home-remedies-for-you.com
www.diethealthclub.com
https://en.biomanantial.com
www.top10homeremedies.com
http://mediterraneandiet.org.uk

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАлт. медицинаИзследванияФизиологияБотаникаСпециалистиЛеченияЗдравни съветиЛюбопитноЗаболявания (МКБ)Хранене при...МикробиологияИсторияЛайфстайлНовиниНаправления в медицинатаПатологияДиетиИнтервютаНормативни актовеОрганизацииСпортПроизводителиКлинични пътекиСнимкиЗаведения