Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Цели медицински системи Лечение с хомеопатия Лечение на гастрит с хомеопатия

Лечение на гастрит с хомеопатия

Лечение на гастрит с хомеопатия - изображение

Хомеопатията е част от алтернативната медицина, която използва много ниски концентрации от натурални вещества, които в по-високи концентрации са вредни и/ или отровни. Хомеопатията се основава на принципа, че подобно се лекува с подобно.

Гастритът е общо понятие обединяващо всички възпалителни изменения в мукозата (лигавицата на стомаха).

Симптомите на гастрит може да включват:

  • гадене,
  • подуване на корема след нахранване,
  • тежест след нахранване,
  • загуба на апетит,
  • повишен апетит,
  • загуба на тегло или напълняване,
  • запек,
  • диария,
  • отпадналост,
  • главоболие.


За да бъде ефективно хомеопатичното лечение, то трябва да бъде съобразено с основните симптоми на първо място, след това с условията, които влошават и подобряват симптомите на гастрита, съпътстващите заболявания и индивидуални характеристики на пациента. Дозите и интервала на приема на хомеопатичния продукт трябва да бъдат назначени от специализиран лекар-хомеопат.

В лечението на гастрита, сред най-често препоръчвание хомеопатични продукти са:

Графитес

Този препарат се препоръчва при следните симптоми: метеоризъм, парене в областта на стомаха, колики, облекчаване на състоянието след нахранване. Болните имат непоносимост към месо. Топлите напитки и похапването на бонбони влошават оплакванията от гастрита.

Калиум бихромикум

Афти в устната кухина с жълто дъно, покрито с мукопурулентна материя. Диспепсия поради непоносимост към бира. Загуба на апетит. Тежест след хранене, метеоризъм. Не могат да усвояват месо.

Ликоподиум

Този продукт е с растителен произход. Растението, от което се произвежда е иглолистния плаун.

Болните много бързо се засищат още след първата хапка, чувство за тежест след нахранване, което не се последва редки изхождания, горчив вкус в устата през нощта, киселини. Болният изпива много голям апетит преди хранене, но след няколко хапки храна болният се чувства много сит и описва корема си като „топка“.

Фосфор

Препоръчва се за лечение на хроничен гастрит. Болният изпитва силна жажда за студени напитки. При консумацията на топли напитки състоянието се влошава. Болните се изпотяват много и имат обилно гъсто слюноотделяне. Много полезно средство за лечение на повръщане.

Арсеникум албум

Симптомите, които определят използването на този продукт са: горчив или кисел вкус в устата, пареща болка в стомаха като огън, оригване на горчиво и парливо, гадене и повръщане като повърнатите материи имат слузоподобна консистенция с кървави жилки. Изпитват облекчение при консумацията на топли храни и напитки.
Болките в стомаха се съпътстват от треперене и студенина на крайниците, потиснато настроение и патологична тревожност.

Вератрум албум

Симптоми, при които се препоръчва употребата на хомеопатичния препарат са: хълцане след топли напитки, принудителни и чести оригвания, ненаситен глад и жажда, коликообразни колики. При повръщане повърната маса пенеста, със слузеста консистенция и кисела миризма.

Карбо вегетабилис

Препоръчва се при лечението на гастрит със силно проявен метеоризъм (подуване на корема вследствие събъране на газове в храносмилателната система), лошо храносмилане с усещане за тежест след нахранване, оригване с гнилостна миризма.

Аргентум нитрикум

Симптомите от храносмилателната система са: силно и дълбоко оригване, след което се получава облекчение на симптомите, много силна болка в областта на корема, метеоризъм, като болните често казват:“Имам усещането, че нещо ми дълбае от стомаха“ Повръщат се несмлени храни, особено месо. Болните изпитват постоянна нужда от сладки храни.

Меркуриус солубилис

Този препарат се използва за хора, които са хиперактивни, много бързо се изпотяват дори при най–малките усилия, като потта им е с неприятна миризма, имат лош дъх. Симптомите от страна на храносмилателната система са: много силни болки в корема, придружени от силна отпадналост, хиперсаливация (повишено слюноотделяне), като тяхната слюнка е с повишен вискозитет (гъстота), метален вкус в устата, силни колики, болезнени тенезми.

Сулфур

Този хомеопатичен препарат се използва за лечение на гастрит, който е следствие от алкохолизъм. Симптомите, обвързани с храносмилателния тракт са: парене в областта на корема и оригване. Оригването е постоянно и продължително с миризма на храната, която е изядена в предишното хранене. Сутрешно повръщане е много често. Болният казва „Постоянно имам киселини“ Много добър ефект има при комбинация с Aconitum napellus.

Калиум карбоникум

Този хомеопатичен препарат се препоръчва при лечението на гастрит, които е резултат от бактериална инфекция. Симптомите от страна на храносмилателния тракт са: оригване с гнилостна миризма, диспепсия (функционално нарушение на мускулите и/или нервите, които инервират стомаха и горната част на тънките черва). Освен това болните се чувстват отпаднали и сънливи, много често губят мисълта си, което е резултат от лошото усвояване на храната. Преди хранене изпитват отмаляване и болезненост в горната част на корема, силно намалена концентрация. Имат предпочитания към сладки храни.

Пулсатила

Този билка е известна в България като котенцето или родопското лале. Тя е подходяща за хора с флегматичен темперамент, които са нерешителни и бавни, с лесно променливо настроение. Обикновено се преписват на жени, които имат сини очи, светло кестенява коса, която лесно се накъсва и е с бледа кожа. Болните сутринта се събуждат с киселини, през нощта имат горчивина в устата. Нетърпимо гадене и позиви за повръщане, колики пости през целия ден. Имат метален вкус в устата. Имат непоносимост към храни с високо съдържание на мазнини и месни продукти и захар и захарни изделия.

Аконитум напелус

Хомеопатичният препарат е на растителна основа. За приготвянето му се използва Самакитка, Омаяк (Aconitum napellus).

Характерните симптоми, които определят използването именно на тази хомеопатична билка са: оригване, което не носи облекчение след това, гадене и повръщане, обилно изпотяване, балониран корем, който е пълен с газове. Пациента се оплаква от силен душевен дискомфорт, патологична тревога и силно проявена паника. Болките в стомаха са непоносими и болният „не може да си намери място“.

3.7, 6 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАлт. медицинаФизиологияБотаникаСпециалистиИзследванияЗдравни съветиЛеченияЛюбопитноЗаболявания (МКБ)Хранене при...ИсторияЛайфстайлНовиниНаправления в медицинатаПатологияДиетиИнтервютаОрганизацииНормативни актовеСпортПроизводителиСнимкиКлинични пътекиЗаведения