Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Клас Liliopsida (Едносемеделни растения) Клон Комелиниди (Commelinids) Разред Zingiberales Сем. Zingiberaceae (Джинджифилови) Куркума, Турмерик, Индийски шафран

Куркума, Турмерик, Индийски шафран

Сем. Zingiberaceae (Джинджифилови)

Куркума, Турмерик, Индийски шафран - изображение

Куркума, Турмерик, Индийски шафран (Curcuma longa) е многогодишно тревисто растение от семейство Zingiberaceae (Джинджифилови). Познато е още като златна подправка.

куркумаТочният произход на куркумата не е известен, но се смята, че произлиза от Южна Индия и Индонезия. В тези части на света употребата и датира от хиляди години. Растението е било неразделна част от храната и народната медицина. Турмерикът има специално място в индийската традиция и история. Индийският шафран е бил част от ритуали за пречистване и за покланяне на Бога на Слънцето. Приложението му е документирано под различни форми. Използвал се е за красота, като подправка и лекарство. Той се е смятам за билка с невероятни свойства. Намерил е място дори в древната индийска медицинска наука – Аюрведата. Освен това е бил използван от будисти, които са пътували по света. Преди около 1000 години употребата и се е разпространила и в китайската медицина. В Европа се разпространява по-късно. Едно от ключовите доказателства за това са записките на Марко Поло, който казва, че е намерил растение, което притежава всички качества на шафрана, но е корен. Западният билкар е признал ползите на куркумата едва през 20-ти век. След това растението става много популярно. Днес се правят многобройни проучвания и експерименти за идентифициране на лечебните му свойства. Големи фармацевтични компании се мъчат да отрият уникалния му състав. По този начин билката, която е била позната само в една малка част на света, става една от най-търсените подправки днес.

Устройство на куркума:

листа на куркума

 

Индийският шафран достига височина до 1 метър. Корените му са силно разклонени, оранжеви или ярко жълти на цвят. Имат цилиндрична форма и носят приятен аромат. Образуват грудки в краищата си. Дължината им е 2,5-7,5 см и диаметър 1,2 см. Стъблото е с дължина 12-10 см.

 

цвят на куркума

 

Листата са с продълговата форма и заострени върхове. Дължината им е 30-45 сантиметра, а ширината 15-18 см. Куркумата цъфти в края на август, като образува съцветия, съставени от много цветове. Цветовете са бели или зеленикави на цвят. Съцветията имат конусовидна форма. Разположение са върха на стъблото. В горната част притежават структури, които образуват върха на съцветието, на които не се развиват цветове.

 

Използваема част на турмерик

  • корени;
  • листа.

Разпространение на куркума

разпространение на куркумаРодината му е Югоизточна Азия, но се отглежда и в Китай, Виетнам, Индонезия, Япония, Шри Ланка, страните от Карибския басейн, Индия, Хавай. Растението се отглежда на сянка в идеален температурен диапазон от 20 до 35 градуса. Предпочита лека и глинеста почва, богата на органични вещества и вода.

 

Химичен състав на индийски шафран

смляна куркумаТова растение притежава много полезно вещество наречено куркумин, което се съдържа в корените му. Веществото куркумин има химична формула, която изглежда така C21H20O6. Други по-важни вещества открити в корените на куркумата са:

  • гойтрогени;
  • оксилати;
  • пурини;
  • желязо;
  • манган;
  • цинк;
  • кобалт;
  • селен;
  • витамин С;
  • бета-каротен;
  • борнеол;
  • кафеинова киселина;
  • въглехидрати;
  • протеини;
  • мазнини;
  • етерично масло;
  • полифеноли;
  • флавоноиди;
  • цинеол;
  • витамин В6;
  • диетични фибри и калий;
  • вода.

Приложение на куркума

куркумаКуркумата е растение, което намира широко приложение. В индийската Аюрведа е известна като билка за укрепване и затопляне на цялото тяло. Традиционните употреби в Индия включват подобряване на храносмилането, чревната флора, лечение на метеоризъм, пречистване на черния дроб и жлъчния мехур, нормализиране на менструацията, облекчаване на артрит и подуване. За локално приложение се е използвала върху навяхвания, изгаряния, натъртвания, ухапвания от насекоми. Според известен автор, тя се е прилагала и за лечение на възпаление на синусите, отити и язви. Днес намира приложение при широка гама от състояния и заболявания. Освен това индийският шафран се консумира и като храна, както сурова така и сготвена. Коренът е хрупкав и сочен. Когато е свеж притежава сладко-горчив вкус. Друга традиционна употреба на растението е като оцветител и боя. За тази цел е била използвана в религиозни церемонии за пречистване и просперитет. Растението представлява огромен интерес за учените – има над 10 000 публикации относно лечебните му свойства.

Свойства на куркума:

  • антиоксидантно действие срещу свободните радикали;
  • противовъзпалителен ефект;
  • противотуморно действие;
  • очистващо (пуригативно) свойство;
  • подобрява метаболизма;
  • антидепресант;
  • подобрява здравето на кожата;
  • антидиабетогенен ефект – понижава нивата на кръвната захар и лекува инсулиновата резистентност;
  • спомага за намаляване на теглото;
  • аналгетичен ефект.

Заболявания и състояния, при които се прилага куркума:

куркума

  • катаракта;
  • рак;
  • респираторни заболявания – бронхит, фарингит, кашлица, катар на горните дихателни пътища;
  • заболявания на ставите – ревматоиден артрит;
  • синини, натъртвания, травми, лишеи, екземи;
  • псориазис;
  • хронична болка;
  • болест на Алцхаймер;
  • фиброза;
  • инфекциозни заболявания на храносмилателната система;
  • хиперхолестеролемия;
  • сърдечно-съдови заболявания;
  • диабет;
  • заболявания на черния дроб и жлъчния мехур;
  • атеросклероза;
  • хипертония;
  • инфаркт;
  • инсулт;
  • инсулинова резистентност;
  • болест на Крон;
  • глаукома;
  • безсъние;
  • депресия;
  • тахикардия;
  • косопад;
  • проблеми с бъбреците;
  • заболявания на щитовидната жлеза и др.

Начин на приложение:

запарка от куркума

  • запарка от куркума;
  • тинктура от куркума;
  • таблетъчна форма;
  • етерично масло от куркума;
  • при респираторни заболявания, простуди и за пречистване на кръвта се препоръчва 3 пъти дневно прием на половин чаена лъжица куркума разтворена в 150 мл или половин чаена чаша вряща вода, добавя се мед една чаена лъжица, оставя се да престой за 5 мин и след това може да се пие;
  • при кашлица, бронхит, катар на горните дихателни пътища е достатъчно да се вдишва дим от куркума загрята на котлон - в сух съд се поставя една чаена лъжица билка и при запичането й се отделя дим, който се вдишва;
  • при фарингит смесете една чаена лъжица мед с половин чаена лъжица куркума и получената смес задръжте в устата си до пълното разтапяне на сместа. Приема се няколко пъти на ден след ядене;
  • при синини, травми, лишеи, екземи, заболявания на кожата причинени от паразити намажете засегнатото място с каша от куркума, която се приготвя по следния начин – половин чаена лъжица куркума и щипка сол се смесват с вряща вода до получаването на гъста, хомогенна каша. След нанасяне на кашата поставете марля над нея и изчакайте да изсъхне след това премахнете марлята заедно с кашата;
  • при заболявания на ставите – пийте сутрин на гладно чаша топло мляко с половин чаена лъжичка куркума в него;
  • паста от куркума или златна паста – може да се използва по много начини, например да се приема 2-3 пъти на ден в малко количество, да се смеси с мед, да се добави към мляко, салати, десерти.

Удивителните ползи за здравето на комбинацията от куркума и черен пипер

комбинация на куркума с черен пиперЧерният пипер и куркумата са две изключителни подправки, които когато се приемат заедно имат вълшебен ефект върху здравето на организма. Ползите за здравето на тези две билки зависят от техните активни съставки. Пиперинът е ключовото съединение в черния пипер, а куркуминът в индийския шафран. И двата вида съединения са изследвани и са доказани многобройните им ползи за здравословното състояние на организма. Употребата на черен пипер с куркума, подобрява действието на последната. Това се дължи на факта, че пиперинът удължава времето на полуживот на куркуминът в организма. Ако куркумата се използва самостоятелно голяма част от активното и съединение се метаболизира от организма, преди да прояви ефекта си. Вероятно действието на пиперът се осъществява по механизма на потискане на определени чревни ензими. Едно проучване е установило, че когато се приемат 2 грама куркумин, серумните му нива са много ниски, но ако се добавят 20 милиграма пиперин, нивата на първото съединение се увеличават с 200%. Употребата на индийски шафран и черен пипер едновременно ефективно облекчава болката и симптомите на ревматоиден артрит. Полифенолите пиперин и куркумин са показали ефекта си за превенция на рак на гърдата. Изследване на Университета в Мичиган потвърждава, че тези съединения спират развитието на злокачествените образувания на млечната жлеза. В допълнение те могат да се използват за борба с високите нива на холестерол, със затлъстяването и с диабета.

Етерично масло от куркума

етерично масло от куркумаЕтеричното масло от куркума има огромен спектър от ползи за здравето. То намалява възпалението, оптимизира храносмилането, детоксикира организма, предотвратява рака и косопада, стимулира кръвообращението, подобрява здравето на кожата, подсилва имунната система, защитава сърцето, благоприятства когнитивните способности. Маслото се произвежда от корена на растението чрез процеси на хидродестилация или парна дестилация. Съдържа стотици активни вещества, включително борнеол, куркумин и валерианова киселина. Това етерично масло може да се прилага локално, да се консумира заедно с храната или да се вдишва. То се абсорбира много лесно от кожата. Етерично масло от куркума се етерично масло от куркумакомбинира добре с масло от джинджифил, канела, грейпфрут, ванилия и кардамон. Ползи за здравето:

  • противовъзпалителен ефект – дължи се на алфа куркуменът. Маслото успокоява възпалението свързано с артрит, подагра, главоболие, мускулни болки и ставни заболявания;
  • предотвратява рака – спира размножавано на раковите клетки и причинява апоптоза (програмирана клетъчна смърт);
  • стимулира кръвообращението – намалява тромбоцитната агрегация в артериите и кръвоносните съдове;
  • детоксикация на тялото – повишава потоотделянето и диурезата;
  • стимулира имунната система;
  • здравословно състояние на кожата – локалното приложение на маслото, заедно с базово масло (бадемово или кокосово), ще помогне на косата ви да изглежда по-млада и блестяща. В допълнение ще подобри еластичността и, ще предотврати появата на бръчки и ще я предпази от инфекции;
  • намалява тежестта на алергичните реакции;
  • подобрява когнитивните способности и предпазва от невродегеративни заболявания като деменция и болест на Алцхаймер;
  • понижава кръвното налягане.
  • Както и другите етерични масла маслото от куркума може да доведе до някои нежелани странични ефекти. Те включват дразнене на кожата, стомашно разстройство, гадене, хипотония.

Куркума – златната подправка

куркума в кулинариятаИндийският шафран е една от основните съставки в много азиатски ястия. Тя се използва в пикантни ястия, но също така и в десерти. През Средновековието билката е била заместител на изключително скъпия шафран в Европа. Листата от куркума се използват за обвиване на различни храни, за да добавят аромат и вкус към тях. Растението се употребява и като боядисващ агент, който предава златисто жълт цвят на ястията. Използва се в консервирани напитки, печени продукти, млечни продукти, сладолед, торти, портокалов сок, бисквити, цвят на пуканки и др. Обикновено в кулинарията се добавя изсушена прахообразна форма, но се употребява и в прясно състояние, подобно на корена от джинджифил. Може би приложението и към различни ястия е най-разпространено в Южна Азия и Близкия Изток. В Иран, тя е неразделна част от традиционна гозба, приготвена от карамелизиран в масло лук и куркума. В Мароко тя е част от микс местни подправки. В Южна Африка се добавя към ястия с ориз, за да се получи жълт ориз, които в традиционно ястие. Във Виетнамската кухня прахообразната подправка се употребява за оцветяване и за подсилване на аромати в различни местни гозби. В България тя също се прилага към широка гама от ястия.

Внимание!

Пациенти с хипогликемия не бива да използват куркума в големи количества, дори като подправка в храната си.

Куркума може да причини нежелани ефекти като гадене, диария, повишен риск от кървене, хипотония (понижено кръвно налягане), маточни контракции, повишен менструален поток.

Ако сте бременна, консултирайте се с вашия лекар преди да използвате куркума!

Още по темата:

4.4, 9 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.turmericforhealth.com/

http://www.herballegacy.com/

http://eol.org/

https://en.wikipedia.org

https://www.organicfacts.net

https://draxe.com/

www.webmd.com

http://www.botanical-online.com

https://www.ncbi.nlm.nih.gov

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаЗдравни съветиЛюбопитноИсторияЛеченияСнимкиРецептиДиетиЛайфстайлНовиниАлтернативна медицинаАнкетиМедицински изследванияНормативни актовеКлинични пътекиПатологияСпортХранене при...ПсихологияТестовеФизиологияПроизводителиИнтервютаХрани и ястияОрганизацииЗаведенияСпециалисти