Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Клас Liliopsida (Едносемеделни растения) Клон Комелиниди (Commelinids) Разред Arecales Сем. Arecaceae (Palmaceae, Палми) Кокосова палма

Кокосова палма

Сем. Arecaceae (Palmaceae, Палми)

Кокосова палма - изображение

Кокосовата палма (Cocos nucifera) е високо и стройно дърво. Плодът и се нарича кокосов орех. Принадлежи към семейство Arecaceae (Палмови).

кокосова палмаПроизходът на кокосовата палма все още е предмет на дебат. Обикновено се приема, че дървото произлиза от района на Индонезия. Друг съвременен изследовател смята, че Cocos nucifera произхожда от Северна и Южна Америка. Като преносим източник на храна, вода, гориво и строителни материали, кокосовият орех играе основна роля в човешките миграции и развитието на цивилизацията във влажните тропици. Древните индонезийци са слагали няколко кокосови ореха на борда преди да отплават. Кокосовата палма е позната като „Дърво на живота”. В продължение на хиляди години тихоокеански острови са я използвали като основен източник на храна и лекарства и населението там е било много здраво и дълголетно. Кокосови палми са били употребявани още от древността като източник на влакна, горива, вода и подслон, и много от тези приложения все още са важни днес. Кокосово масло е едно от първите, ако не и първото растително масло, което се е използвало от човека. Днес кокосовата палма се култивира и с всеки изминал ден става все по-популярна.

Устройство на кокосова палма:

листа на кокосова палмаКокосовата палма е високо стройно дърво, достигащо от 5 до 30 метра височина. Кореновата система е добре развита. Корените са с диаметър около 30-40 сантиметра, сиво-кафяви на цвят. Основните корени са разположени хоризонтално и се намират в горната част на почвата. Някои от корените нямат камбий. Изградени са от две части- едната е растящата част, а другата е абсорбиращата област. Стъблото се развива от единствената терминална пъпка наречена „зеле”, която е единствената точка на растеж на палмата. То е с диаметър до 0,8 метра. Стъблото няма камбий, което означава, че то не може да регенерира увредени тъкани. Покрито е от влакна като дълги коси. Листата достигат дължина до 6 метра, броят им е около 40, имат мечовидна форма. Кокосовата палма цъфти през цялата година и ражда зелени плодове с костилка, които съдържат по 5-6 кокосови ореха.

цветове на кокосова палмаЦветовете са групирани в съцветия, съставени от мъжки и женски цветове, които са обвити в двойна обвивка. Мъжките цветове за по-многобройни от женските. След опрашване от около 40% от женските цветове се развиват кокосови орехи. Плодът расте на гроздове и представлява средно голям зелен плод, в който има голям орех с три трапчинки. Те са покрити с дебела ципеста обвивка. Под обвивката се намира тънка кафява черупка, която е много твърда и съдържа белтъчините - бяла млечна течност, наречена кокосова вода, която се втвърдява по време на зреенето на плода. Семената са тъмно-кафяви. Фенотипно, кокосовите орехи се различават значително. Класическите анализи в морфологията на кокосовите плодове разкриват два преобладаващи вида: „Нуи кафа” и „Нуи вай”. „Нуи кафа” са с продълговато триъгълна форма и с дебела влакнеста обвивка. „Нуи вай” са закръглени и ярко оцветени плодове с голямо количество сок.

Използваема част на кокосова палма

  • семена;
  • кокосово мляко;
  • съцветия;
  • корени;
  • стъбло;
  • плодовете.

Разпространение на кокосова палма

разпространение на кокосова палма

C. nucifera не се среща в диво състояние. Отглежда се в тропичните и субтропичните райони. Растението предпочита горещ и влажен климат, изобилие от слънчева светлина и глинеста почва. Кокосовата палма расте във Филипините, Индия, Шри Ланка, Малайзия. Рядко се среща в България.

Химичен състав на кокосова палма

отворен кокосов орех

  • макро- и микроелементи- Ca, Fe, Mg, P, K, Na, Zn, Cu, Mn, Se, Cl, Al, B;
  • витамин C, B1, B2, B3, B5, B6;
  • ниацин;
  • биотин;
  • фолиева киселина;
  • аминокиселини;
  • диетични фибри;
  • феноли;
  • танини;
  • флавоноиди;
  • алкалоиди;
  • сапонини;
  • етанол.

Приложение на кокосова палма

Кокосовата палма е широко разпространено растение, което има важни фармакологични ефекти с ниска токсичност. Билката се използва широко в хранително-вкусовата промишленост, в козметиката, в строителството. Предвид, високото съдържание на активни метаболити, дървото има многобройни лечебни свойства. От плодовете и се извлича кокосово масло, вода, мляко, захар, които имат безброй приложения.

Свойства на кокосова палма:

цвят на кокосова палма

  • аналгетично - изследвания със суровия екстракт от влакната, покриващи стъблото, установяват антиноцицептивната им активност. Резултатите от тях показват, че кокосовата палма е мощен аналгетик. Cocos nucifera дава нов път за производство на иновативни евтини обезболяващи лекарства.;
  • понижава кръвното налягане;
  • бактерицидно - този ефект се дължи на съдържанието на етанол. В едно изследване сухи дестилирани и водни екстракти от кокосовата кора се сравняват с гентамицин и ципрофлоксацин за тяхната антибактериална активност срещу резистентни на метицилин Staphylococcus aureus, чувствителни към метицилин S. aureus, Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli , Klebsiella pneumonie, Acinetobacter baumannii, Citrobacter freundii, Enterococcus, Streptococcus pyrogens, Bacillus subtilis и Micrococcus luteus. Ендокарпските екстракти (от кората) показват силна антимикробна активност срещу B. subtilis, P. aeruginosa, S. aureus и M. luteus, но нямат ефект върху Е. coli.;
  • антиоксидантно - със всеки изминал ден интересът към лечението с правилно хранене нараства. Доказателствата сочат, че диети богати на фенолни съединения значително подобряват човешкото здраве. Проучвания на маслото от кокосов орех показват, че то съдържа огромен брой фенолни съединения, които са мощни антиоксиданти. Микронутриентите, като неорганични йони и витамини, присъстващи в кокосовата вода, играят жизненоважни роли в подпомагането на антиоксидантната защитна система на човешкото тяло;
  • подобрява съня;
  • предпазва сърдечно-съдовата система - в много изследвания е установено, че приемът на кокосова вода, предпазва от инфаркт на миокарда. В допълнение употребата и намалява количеството на общия холестерол и на липопротеините с ниска плътност (LDL);
  • подобрява костния метаболизъм;
  • антидиабетогенно;
  • противогъбично;
  • нефропротективно;
  • антималарийно;
  • противовирусно;
  • противотуморно;
  • диуретик;
  • тонизира организма;
  • подобряват зрението;
  • ускорява метаболизма.

Заболявания, при които се прилага кокосова палма:

зелени кокосови орехи

  • артрит;
  • дисменорея;
  • кожни заболявания;
  • остеопороза;
  • рак;
  • заболявания на сърдечно-съдовата система;
  • болести на пикочо-половата система;
  • когнитивни проблеми;
  • аменорея;
  • затлъстяване;
  • диабет;
  • бактериални, вирусни и гъбични инфекции;
  • повишени нива на холестерол;
  • дислипидемия;
  • стрес;
  • инсомния (безсъние);
  • проблеми със зрението;
  • бронхити;
  • астма;
  • настинки и грип.

Начин на употреба:

кокосова вода

  • запарка от кокосово съцветие;
  • запарка от кората;
  • запарка от бялото покритие от вътрешната страна на кокосовия орех;
  • кокосова вода;
  • кокосово мляко- прави се от бялата ядка и от стърготините;
  • кокосова масло;
  • кокосова захар;
  • в кулинарията, строителството и декорация.

декорация с кокосова палмаОт кокосовата палма се използват почти всички части. Семената се използват сурови или сварени. Добавят се към широка гама ястия- като ароматизатори на сладкиши и др. От семената може да се извлече хранително масло, което се използва широко за заместване на маргарин и други мазнини. То традиционно се ектрахира чрез настъргване на ядката, накисване във вода и по следващо варене. Съцветията се варят и се консумират като зеленчук. Корените се пекат и се използват като заместител на кафе. Дръжките и листата на кокосовото дърво се използват в строителството. Листата се употребяват за направата на чанти, топки, шишчета за барбекю, кошници, метли, декорации, шапки, хартия, слънчобрани, играчки и други.

Употреба на кокосовата палма по света

кокосВ Бразилия, екстракт от обвивката на C. nucifera се използва за лечение на диария. В Папуа-Нова Гвинея листата и корените на младите растения се дъвчат при стомашни болки. Във Фиджи кокосово масло се използва за предотвратяване на косопада, а кокосовата вода се употребява за облекчаване на бъбречни заболявания. В Гватемала екстрактът от космени влакна се използва като антипиретик (средство за понижаване на телесната температура), за смекчаване на възпалението на бъбреците и като съставка на мехлем за дерматит, абсцеси и наранявания. В Хаити, отвара от сухата кора на плода се прилага за перорално лечение на аменорея (липса на менструация). В Индонезия кокосовото мляко се използва като перорален контрацептив, а треската и диарията се третират с екстракт от корени. В Мозамбик плодовете се консумират от мъжете като афродизиак. В Мексико кокосовият крем се използва за лечение на различни нарушения, свързани с инфекция на урогениталния тракт от Trichomonas vaginalis. В Кения плодовете се използват за облекчаване на кожен обрив, причинен от ХИВ инфекция.

Кокосова вода

кокосова водаКокосовата вода е стерилна и чиста течност, която се съдържа в младия кокос. Тя е религиозен символ на много места. В Азия и особено в Индия, незрелите кокосови орехи са се подарявали на сватби и служели като пречистващи средства. Днес кокосовата вода от незрели плодове се консумира като освежаваща напитка и като лекарство. В индийската аюверда, тя е описана като течност подобряваща храносмилането и детоксикацията. При спешни случаи кокосовата вода се е използвала интравенозно за краткосрочна хидратация. Изследвания показват, че тя играе ролята на биокатализатор, поддържа синтезата на протеини.

Детоксикация с кокосова вода

Нашите тела имат невероятна естествена способност да очистват и детоксикатират сами, ако са осигурени правилните хранителни вещества, които хидратират, като кокосовата вода. Недостатъчната хидратация води до натрупване на токсини в тялото ни, тъй като черният дроб и бъбреците (детоксикиращите органи) не могат да функционират правилно без наличие на течности. Дехидратацията, в резултат на загуба на вода и електролити, води до умора, раздразнителност и объркване. Тези симптоми са резултат от невъзможността на бъбреците изхвърлят токсините навън. Кокосовата вода съдържа подобен електролитен профил на човешката кръв, което я прави идеална напитка, която да замести водата и да помогне за отстраняване на токсините от тялото. Съдържанието на калий може да помогне да се противодейства на някои от негативните ефекти на високото натриевата диета.

Кокосова вода и мляко

Много хора бъркат кокосовата вода и кокосовото мляко. Млякото е различно от водата, то се извлича от плътта на кокосовото орехче и съдържа повече мазнини и калории. Кокосово мляко има много ползи за здравето, тъй като е богат източник на калий, манган, магнезий, фолиева киселина, калций и селен. Чаша кокосово мляко съдържа около 552 калории в сравнение с чаша кокосова вода, която има около 46 калории.

Кокосово масло

кокосов маслоКокосово масло е една от малкото храни, които могат да бъдат класифицирани като "суперхрана". Ползите от нея включват загуба на тегло, по-добра мозъчна функция, здраве на кожата и много други. Освен ползите за здравето, кокосовото масло се използва и в бита. В Далечния Изток много спортисти го смесват със сутрешното си кафе, за да увеличат производителността и енергията си. Кокосово масло, подобно на други растителни масла, не съдържа холестерол. То съдържа две уникални мастни киселини, които отговарят за различните му ползи за здравето: лауринова и капринова киселина. Това са някои от най-редките вещества в природата и по тази причината маслото е толкова полезно. В допълнение, то съдържа линолова киселина, олеинова киселина, фенолна киселина, миристинова киселина, витамин Е, витамин К и желязо.

Кокосово масло и здраве на кожата:

кокосово масло

  • хидратира кожата - след душ можете да намажете цялото си тяло с кокосово масло. Освен, че хидратира то има естествен защитен фактор, който предпазва кожата от увреждане от слънцето.;
  • предпазва от появата на бръчки и забавя стареенето - намажете лицето си с маслото и оставете да подейства около 1 час, след това измийте с топла вода.;
  • естествен разтвор за дегримиране - предимството на кокосовото масло пред другите ратвори е това, че то не дразни очите, а напротив добре хидратира около тях;
  • пробиотична паста за зъби с кокосово масло;
  • балсам за устни за естествен блясък - комбинирайте 2 супени лъжици кокосово масло с 2 супени лъжици пчелен восък и 1 супена лъжица масло от шеа в нестандартна тенджера. Загрейте бавно, докато се разтопи. Използвайте малка лъжичка за зареждане на кутийките за балсам за устни. Изчакайте 6 часа и използвайте.;
  • употреба като лубрикант- подпомага запазването на здравето на бактериалната флора;
  • естествен дезедорант;
  • нежно измиване на лицето с кокосово масло, лавандула, чаено дърво и мед;
  • благоприятен ефект при обриви, изгаряния и открити рани;
  • успокояващ крем за бръснене;
  • масажно масло;
  • антигъбичен крем;
  • репелент за насекоми - смесете супен лъжица от кокосово масло с няколко капки мента, розмарин и масло от чаено дърво, за да отблъснете мухите, комарите и пчелите.;
  • слънцезащитен крем;
  • подпомага заздравяването на напукани пети;
  • подпомага растежа на здрава коса;
  • домашен шампоан без сулфат - кокосовото масло може да почисти косата, ако се използва с оцет и ябълково вино. Може да се използва и като естествен балсам за косата;
  • използва се за лечение и предотвратяване на пърхут;
  • почистване на лице и тяло - смесете кокосовото масло със смляно кафе и нанесете върху кожата. Повтаряйте процедурата два пъти седмично за да се предпазите от акне и черни точки.;
  • премахва стрии.

Кокосово масло и битови нужди:

домашен крем с кокосово масло

  • ароматизатор за свещи;
  • смазване на закачен цип или верига на велосипед - нанесете кокосово масло върху вериги, които са закачени. Възстановете стария велосипед или любим чифт дънки!;
  • премахване на дъвка от косата или от мебелите;
  • предпазва от натрупването на прах по мебелите;
  • перилен препарат - комбинирайте кокосово масло с луга, вода и етерични масла по ваш избор, за да създадете нетоксична сапунена течност, която е идеална за почистване на дрехите. Формулата няма да дразни кожата ви или няма да окаже отрицателно въздействие върху тъканта, както много от детергентите, закупени от магазините. Това е чудесно решение за чувствителната кожа и тези склонни към алергии.;
  • редуктор на ръжда - разтрийте малко масло върху износено сребро или метални мебели на открито, след това измийте и веднага ще забележите разликата;
  • домашен сапун за ръце.

кокосово маслоМедицинска употреба на кокосовото масло:

  • борба с възпалението;
  • стимулира имунната система;
  • предотвратява риска от развитие на остеопороза;
  • защитава здравето на мозъка;
  • подпомага добрия сън;
  • противотуморен ефект;
  • противогъбичен ефект;
  • стимулира изгарянето на мазнини;
  • поддържа хормонален баланс;
  • стабилизира нивата на кръвната захар.

Кокосова захар

кокосова захарКокосова захар е друг продукт от това чудно дърво. Тя се е използвала преди хиляди години в Южна Азия и Тихия океан. Захарта е известна още като палмова захар и има огромно търсене на западния пазар. Кокосова захар се създава от сока на кокосовата палма. Основното предимство на кокосова захар в сравнение с други видове захар с ниското съдържание на фруктоза. Другият основен приоритет е, че това консумация и е позволена за хората, които страдат от диабет.

Внимание!

декорация с кокосов орехХората, които страдат от алергии, особено към дървесни ядки, трябва да консумират с кокосовия орех повишено внимание! Храните, които съдържат кокосов орех, обикновено имат предупреждение, че могат да предизвикат алергии. Повишената чувствителност към кокосово масло е рядко срещана, но може да бъде живото застрашаваща!

Прекомерната консумация на кокосов орех може да довете до натрупване на мазнини. В малки количества плодът подобрява метаболизма, но в по-големи количества води до затлъстяване.

Още по темата:

3.5, 12 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.sciencedaily.com

http://www.coconutsecret.com

http://eol.org

http://www.fruit-crops.com

https://www.loc.gov

https://www.ncbi.nlm.nih.gov

http://www.worldagroforestry.org

https://www.bioversityinternational.org

http://tropical.theferns.info/

http://www.mdpi.com

http://www.scielo.br/

https://wellnessmama.com

https://draxe.com

https://fruits.edpsciences.org/

https://authoritynutrition.com/

https://hybridrastamama.com/

http://undergroundhealthreporter.com

https://www.coconutresearchcenter.org/

http://www.wikihow.com

http://www.suttiphan.com

http://www.seedguides.info

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаСнимкиЛайфстайлЛюбопитноМедицински изследванияХрани и ястияЗдравни съветиРецептиДиетиПроизводителиНормативни актовеЛеченияХранене при...НовиниТестовеИсторияАлтернативна медицинаОрганизацииСпециалистиЗаведенияИнтервютаАнкетиСпортКлинични пътекиЕ-тата в храните