Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Розиди (Rosids) Разред Myrtales Сем. Myrtaceae (Миртови) Чаено дърво

Чаено дърво

Сем. Myrtaceae (Миртови)

Чаено дърво - изображение

Чаено дърво (Melaleuca alternifoliа, Tea-tree, Cajuput) представлява диворастящ вид храст или дърво, което принадлежи към семейство Миртови (Myrtaceae). Негови синонимни имена на латиница са: Narrow-leaved Paperbark, Narrow-leaved Tea-tree, Cajuput, Narrow-leaved Ti-treе или Snow-in-summer. Поради антимикробните му свойства, маслото получено от чаено дърво се включва като активна съставка в много медикаменти и козметични средства за локално приложение, използвани за лечение на кожни инфекции. Широко достъпно е в Австралия, Европа и Северна Америка и се предлага на пазара като средство за различни заболявания.

Устройство на чаено дърво

цвят на чаено дърво




Видът се развива под формата на храст или дърво. Листата му са ланцетовидни, дълги от 10 до 35 мм и широки около 1 мм. Цветовете на чаеното дърво са бели, образуващи съцветия шипове, с дължина от 3 до 5 см.

 

 

 

плодове на чаено дърво


Плодовете  на растението представляват малки, вдървесени, чашкообразни кутийки, с големина от 2 до 3 мм в диаметър. 

 

 

Разпространение на чаено дърво

Обитава Австралия и околните острови. Среща се в Югоизточен Куинсланд и северното крайбрежие и прилежащите диапазони на Нов Южен Уелс. Расте по потоци и заблатени места, като често е доминиращ вид на местообитанието си.

Използваема част на чаено дърво

Употребяемата част на вида е маслото, което се получава чрез дестилация на листата с водна пара.

Химичен състав на чаено дърво

Растението съдържа:

  • етерично масло;
  • терпинен-4;
  • цинеол;
  • терпинолен;
  • цимеен;
  • пинен;
  • терпинеол;
  • аромадендрен;
  • кадинен;
  • лимонен;
  • сабинен;
  • глобулол;
  • виридифлорол.

Маслото от чаено дърво съдържа терпенови въглеводороди, главно монотерпени, сескитерпени и свързаните с тях алкохоли. Терпените са летливи, ароматни въглеводороди и могат да се считат за полимери на изопрена. Вещества, които също са съставни единици на масления продукт са: терпинени, цинеол, терпинолен, цимеен, пинен, терпинеол, аромадендрен, кадинен, лимонен. Маслото има относителна плътност от 0.885 до 0.906 (89) и е умерено разтворимо във вода, като се смесва с неполярни разтворители.

Съставът на маслото може да се променя значително по време на съхранение, като нивата на ρ-цимен се увеличават, а тези на α- и γ-терпинен намаляват. Светлина, топлина, излагане на въздух и влага нарушават стабилността му. Трябва да се съхранява на тъмно, прохладно и сухо място, за предпочитане в съд, който съдържа малко въздух.

Лечебни свойства и приложение на чаено дърво

Лечебни свойства на чаено дърво:

  • има широк диапазон антибактериални свойства;
  • антисептични и проникващи свойства;
  • намира приложение за профилактика на заболявания на кожата, дихателните пътища и урогениталната система;
  • едно от най-силните средства против бактерии и вируси;
  • намира приложение при всякакви видове инфекции, грип, простуда;
  • успешно се бори с различни видове гъбички по краката и главата, половите органи;
  • повлиява успешно различни кожни раздразнения и акне;
  • лекува брадавици и кокоши трън;
  • има успокоително действие при състояния на шок, истерични кризи и силна изнервеност;
  • стимулира имунната система.

Масло от чаено дърво:

Производството на масло от чаено дърво намаля след Втората световна война, тъй като търсенето му се ограничава, което вероятно се дължи на синтеза на ефективни антибиотици и съответно намаляващата употреба на природни продукти. Интересът към маслото се връща през 1970 г. като част от общото възраждане на интереса към природни продукти. Създадени са насаждения с търговска цел, а днес има плантации в Западна Австралия, Куинсланд и Нов Южен Уелс. Разсадът за тях се засажда и отглежда в оранжерии, преди да бъде пренесен на открито. Времето за получаване на първата реколта варира от 1 до 3 години, взависимост от климатичните условия и скоростта на растеж на растенията. Прибирането на реколтата се състои в отрязване на фиданките на ниво близо до земята.

Маслото се произвежда чрез парна дестилация на листа и крайни разклонения на M. alternifolia. Добивът е обикновено 1-2% от 1 килограм мокър растителен материал. Алтернативни методи за екстракция, като например използването на микровълнова технология са разгледани, но не са били използвани в търговски мащаб.

масло от чаено дърво

Като алтернативно лекарство маслото от чаеното дърво, стават много популярно през последните десетилетия. Използва се почти 100 години в Австралия, но сега е на разположение по света и като чисто масло и като активен компонент в гама от продукти. Основните приложения на масло от чаено дърво в миналото са се определяли от неговите антисептични и противовъзпалителни свойства. Първите публикувани доклади за антимикробната му активност са събрани в поредица от статии в периода 1920-те - 1930-те години. Установени са следните негови свойства:

  • антибактериални;
  • противогъбични;
  • противовирусни;
  • антипротозойни.

Маслото от чаено дърво е било използвано като допълнителна терапия при операции, изгаряния и стоматологични патологии.

Хората обикновено са го прилагали за лечение на малки порязвания, изгаряния, акне, микоза, леки гъбични инфекции на ноктите, кожни алергични реакции, дентални проблеми, вагинални инфекции, както и при проблеми с белите дробове (добавено към ваната или изпарител).

Заболявания и състояния, при които се прилага маслото от чаено дърво:

  • кожни инфекции;
  • зъбобол;
  • подсичане;
  • жълти нокти на краката;
  • малки кожни образувания;
  • като дезодориращо средство;
  • малки наранявания;
  • за успокояване на сух скалп;
  • като ефективно средство срещу MRSA (метицилин-резистентен Staphylococcus aureus).

Многобройни козметични продукти съдържат масло от чаено дърво - сапуни, шампоани, пасти за зъби, балсами за устни, балсами за тяло, комбинирано с други етерични масла.

Коренното население на Източна Австралия използва маслата отделени от смачкана листна маса за вдишване при лечение на кашлица и простуда. Прилагат ги като лапи върху рани. Накисват ги и под формата на инфузии ги използват за лечение на болки в гърлото или кожни заболявания. Австралийските аборигени разказва за лечебни езера, представляващи лагуни, в които падат листата на чаеното дърво и изгниват с течение на времето.



Чаеното дърво притежава и декоративна стойност, поради красотата му по време на цъфтеж, както и развитието му в две форми - дърво и храст. Тези негови характеристики позволяват включването му в интересни флорални решения. То е податливо на отглеждане и под формата на дърво - бонсай.

 

 

Внимание !

Маслото може да предизвика дразнене на кожата, ако се използва локално във високи концентрации - 100% чиста форма. Ако се притеснявате, че може да развиете обрив, нанесете маслото първо на малък участък от кожата. Можете също така да го разредите с растително, маслиново или бадемово масло, преди да го използвате локално.

Маслото от чаено дърво е токсично ако бъде поето в големи количества през устата. Не се смята за безопасно за прием по този начин - има съобщени случаи на интоксикация. 

Не се препоръчва за употреба в ушите, защото това може да доведе до увреждане на вътрешното ухо.

Още по темата:

3.5, 16 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияЗдравни съветиБотаникаЛюбопитноЛеченияЛайфстайлСпортАлтернативна медицинаНовиниСнимкиПатологияИсторияЗаболявания (МКБ)ПсихологияМедицински изследванияКлинични пътекиФизиологияХранене при...ДиетиПроизводителиЕ-тата в хранитеНаправления в медицинатаСоциални грижиСпециалистиОрганизацииНормативни актовеЗаведения