Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Розиди (Rosids) Разред Malvales Сем. Malvaceae (Слезови) Купуасу

Купуасу

Сем. Malvaceae (Слезови)

Купуасу - изображение

Описание:
Купуасу е малко вечнозелено дърво с огромни дълги листа. Целогодишно растението е украсено с големи цветове, от корените до короната, които са разположени директно върху клоните и ствола. Плодовете представляват кокосов орех, продълговат като пъпеш, със силен цитрусов аромат, които достигат около 25 см на дължина и около 15 см дебелина. Вътрешността е бяла, мека, сладко-кисела и има от 25 до 50 семена в пет гнезда. Плодовете зреят през цялата година, но най-голяма реколта се събира от февруари до април.

Разпространение:
В бразилската джунгла, на сенчести места.

Използваема част:
купуасу е почти без производствени отпадъци - плодове, семена, кора.

Химичен състав:
- антиоксиданти;
- мастни киселини;
- бяло масло
- фитостероиди.

Действие:
- купусу се бори срещу свободните радикали, които ускоряват многократно процеса на стареене;
- прави кожата красива и еластична;
- премахва възпаленията;
- екземи;
- дерматити;
- защитава сърцето.

Приложение:

Месестата част на плодовете се яде в прясно състояние или на прах. Използва се за производство на сокове, ликьори и сладолед. От бялото масло в семената, по свойства близко до какаовото масло, но с по-висока температура на топене, се изработва шоколад (купулат), който не се топи в ръцете. Освен това екстракт от купуасу активно се използва в козметиката. Той често е включен в грижата за кожата и косата. Това е великолепно успокояващо и подхранващо средство.

Любопитно:
Най-интересното е, че за храна може да се консумира купуасу, което само е паднало от дървото. Плодовете, откъснати директно от клона, никога не узряват напълно и не получават този невероятен вкус и аромат.

Плодовете на купуасуто не подлежат на съхранение и бързо губят вкус, затова месото на плода се замразява и в този вид се изпраща за по-нататъшна обработка.

Растящото в по-ниска надморска височина на тропическите амазонски гори купуасу не обича пряка слънчева светлина – листата изгарят, изсъхват по краищата и опадат. Ето защо, в плантациите, дърветата са засадени в сянката на по-високи дървета или се покриват със специална мрежа.

Още по темата:

4.3, 9 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛеченияЗдравни съветиЛайфстайлАлт. медицинаИсторияБотаникаИзследванияХранене при...СпортСпециалистиФизиологияСнимкиНовиниПсихологияОрганизацииВидеоПатологияМикробиологияНормативни актовеКлинични пътекиЗаболявания (МКБ)ИнтервютаСоциални грижиСъставкиЕ-тата в хранитеХрани и ястияДиетиПроизводителиЗаведения