Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Астериди (Asterids) Разред Gentianales Сем. Apocynaceae (Зимзеленови) Зокум, Лян, Олеандър

Зокум, Лян, Олеандър

Сем. Apocynaceae (Зимзеленови)

Зокум, Лян, Олеандър - изображение

Зокум (Nerium oleander) представлява вечнозелен храст, който е част от семейство Зимзеленови (Apocynaceae). Растението може да се срещне още с имената: Лян и Олеандър.

Устройство на зокум

лян Листата са разположени срещуположно или прешленовидно по три. Те са прости, тъмнозелени и кожести, от долната си страна са  сивкавозеленикави. Цветовете са разположени в съцветия по върховете на клонките. Цветовете силно ароматни и едри. Чашката и венчето са петлистни. В пазвата на венчето има израстъци, които правят цвета полукичест. Багрите им варират от червени, розови, жълти до бели. Плодовете представляват издължена и тясна капсула с дължина от 5 до 23 сантиментра. След узряването се отделят множество мъхести семенца.

Разпространение на зокум

Олеандърът произхожда Мароко и Португалия, на изток през Средиземноморския район и Сахара. Среща се още на Арабския полуостров, южна Азия и някои части на южен Китай. Вирее край реки и потоци. Отглежда се в райони със субтропичен и тропичен климат. Използва се за флорална декорация в паркове и градини. Често служи за преграда между различни платна или бариера между пътищата и жилищните зони. Вечнозеленият храст издържа на суша и студ до -10°C. Широката му употреба в ландшафната архитектура се дължи на лесната му поддръжка и издръжливостта му при сурови условия.

Използваема част на зокум

Използват се най-вече листата, които се берат през ранна пролет и късна есен и се сушат на сянка. Рядко се използват семената и корените.

Химичен състав на зокум

лянВ химичния състав на това растение взимат участие голямо количество съpдeчни гликoзиди. Ocнoвeн техен представител е гликoзида oлeaндpин - пpoизвoднo нa oлeaндpигeнинa cъc зaxapтa oлeaндpoзa. B cъcтaвa нa зoкyмa ca ycтaнoвeни още и гликoзиди нa aгликoнитe - гитoкcигeнин, дигитокcигeнин, aдинepигeнин. От флaвoнoидите се съдържат-pyтин (квepцeтин-3-paмнoглюкoзид) и кeмпфepoл-3-paмнoглюкoзид. Химикалите, намиращи се в листата на ляна са ceypзoлoвa киceлинa и сапонини.

Лечебни свойства и приложение на зокум

Интересен факт за лян е, че цветето е официален символ на града Хирошима, тъй като е първото цвете, цъфнало след падането на атомната бомба през 1945 година.

В книгата си „Изследване на Растенията“ от около 300 г. пр. Хр. Теофраст е описал (между растенията, които влияят на ума) храст, който нарича onotheras, който съвременните редактори превеждат като олеандър. „Коренът на олеандъра потопен във вино“, твърди той, „смекчава разположението на характера и развеселява“.

Лечебни свойства на зокум:

  • подпомага работата на сърцето;
  • повлиява благоприятно храносмилателния тракт;
  • седативно;
  • аналгетично.

Заболявания и състояния, при които се прилага зокум:

  • хронична сърдечна недостатъчност;
  • при диария;
  • безсъние;
  • кожни раздразнения;
  • астма;
  • нервно изтощение.

Начин на употреба:

В 400 мл. вода се запарва 1 чаена лъжица зокум. Оставя се да кисне един час. Пие се три пъти дневно по 1 чаша, преди хранене.

Внимание!

Още по темата:

4.5, 8 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаЗдравни съветиЛюбопитноФизиологияКлинични пътекиИсторияЛайфстайлСпециалистиЛеченияАлт. медицинаОрганизацииХранене при...СпортСнимкиИзследванияНормативни актовеСимптомиЗаболявания (МКБ)НовиниЗдравни проблемиПатологияВидеоПсихология