Глог, Червен глог, Бял глог, Глогинка
Глог (Crataegus monogyna) представлява храст или разклонено дърво. Отнася се към семейство Розоцветни (Rosaceae). Растението е познато още с имената: Червен глог, Бял глог, Глогинка. Глогът е медоносно растение.
Глогът е употребяван още по време на Римската империя. Днес лекарите фитотерапевти, подобно на билкарите, го използват за профилактика, превенция и съпътстващо лечение на сърдечно-съдови заболявания.
Устройство на глог
Изображение: Krzysztof Ziarnek, Kenraiz, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons
Глогът е бодливо растение, което израства на височина до 5 метра. Има добре развита коренова система. Клоните са лъскави, оцветени в кафяво-лилаво. Младите клонки са голи, покрити с малко количество власинки. Част от тях са видоизменени в бодли, които имат дължина от 1 до 1,5 см. Листата му са с лъскава, тъмнозелена горна и светлозелена долна повърхност. Те са със силно нарязан листен ръб на от 3 до 7 дяла, островърхи и бодливи.
Има правилни бели цветове, събрани в щитовидни съцветия. Състоят се от пет чашелистчета, пет венчелистчета и множество на брой тичинки. Имат големина от 1 см в диаметър и са умерено ароматни. Цъфти в периода април-юни месец. Плодът е с кръгла форма, червен на цвят, месест, съдържащ една костилка. Добре узрелите плодове се установяват през септември месец.
Разпространение на глог
В световен мащаб глогът се установява по земите на Европа, Северна Африка и Западна Азия. У нас вирее из гори и храсталаци в цялата страна на надморска височина до 1500 метра.
Химичен състав на глог
Плодовете съдържат следните вещества: урсолова, кафеена, хлорогенова, олеинова киселини; хиперозид, сорбит, дъбилни вещесва, ацетилхолин, холин, мазнини, бета-ситостерин, захари, глогова киселина, провитамин А, червено багрило, витамин C, липаза, емулсин, сапонини и др.
В листата са открити плодови киселини, рамнозид-витексин, кверцетин, витексин.
Цветовете съдържат кафеена киселина, хлорогенова киселина, кверцетин, хиперозид, холин, ацетилхолин, триметиламин оксикантин, етерично масло, горчиво вещество, изобутиламин.
Използваема част на глог
Използват се цветовете, листата, корените и плодовете на глога. В началото на зимата, дори при първите паднали снегове, все още може да се открият храсти глог с плодове. Освен, че са особено красива гледка, незамръзнали - опитайте ги и Вие, а иначе служат за храна на горските животни и птици.
Изображение: AnRo0002, CC0, via Wikimedia Commons; AnRo0002, CC0, via Wikimedia Commons
Лечебни свойства и приложение на глог
Свойства на глог
- действа успокояващо на сърцето, като подобрява работата му и регулира сърдечната дейност;
- разширява кръвоносните съдове и подобрява функцията на стените им;
- понижава кръвното налягане;
- успокоява централната нервна система;
- подобрява съня;
- понижава холестерола в кръвта;
- пикочогонно.
Цветовете и плодовете на глога се различават по своето действие върху сърдечно-съдовата система, цветовете действат тонизиращо, а плодовете седативно и успокояващо.
Състояния и заболявания, при които се прилага глог
- сърдечна невроза;
- сърдечна слабост;
- сърдечна аритмия;
- хипертонична болест;
- сърцебиене;
- атеросклероза на коронарните съдове;
- стенокардия;
- бронхиална и кардиална астма;
- безсъние;
- стрес;
- повишена функция на щитовидната жлеза
В народната ни медицина се прилага при задух, увеличена простата, заболявания на отделителната система и като изключително средство за лечение на сърдечни заболявания. Може да се приема седмици, като към него не се привиква. Освен че подобрява кръвоснабдяването на сърцето и мозъка, глогът премахва и неприятните усещания, които са резултат от аритмия и сърцебиене.
Употребата на билката от хора страдали от инфаркт, безсъние, нервност, увеличена простата, сърдечна невроза и други близки по клиника до тези заболявания, помага за по-бързото възстановяване.
Изображение: Agnieszka Kwiecie?, Nova, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons
Начин на употреба
- запарка - в 500 мл. вряла вода се запарват 2 супени лъжици цвят от глог. Кисне около един час, прецежда се и се пие по 1 кафена чаша, три пъти дневно преди хранене.
- отвара - 1 супена лъжица плодове се варят в 400 милилитра вода в продължение на 10 минути. Получената отвара се приема в доза по 1 винена чаша, 3 пъти на ден, преди хранене.
- тинктура - предлага се в аптечната мрежа.
Множество са рецептите по които се приготвят за прием отделните лечебни части на глога. Някои билколечители правят отвара от корена на растението. Фармацевтичният пазар ни предоставя различни сърдечни медикаменти, в чийто състав влиза глог. Той много добре се съчетава с мента и валериана.
Младите листенца на билката могат да се влагат в салати, като им придават специфичен вкус и аромат.
Внимание!
Въпреки безопасността при употребата на билката, нейният прием трябва да се контролира от лекар, когато се извършва от пациент със сърдечно заболяване, приемащ и други лекарства.
Не е изследвана безопасността на прием на глога по време на бременност, кърмене и от малки деца.
Заглавно изображение: Agnieszka Kwiecie?, Nova, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons
Продукти свързани с РАСТЕНИЕТО
ЧАЙ ФИЛТЪР ДЕМИР БОЗАН * 90
ВИГРИКС ТУРБО капсули * 60
ХОЛЕСТЕНОРМ 50 мл
КАЛИВИТА МУЛТИВИТАМИНИ ВИТАЛ ЗА КРЪВНА ГРУПА А таблетки * 90
МЕНТАЛ КОМФОРТ сироп 250 мл
ЦЕРЕБРОСТИМ таблетки * 120 ТОШКОВ
РЕЛАКСИТЕРА капсули * 30
СОЛГАР ГЛОГ ПЛОД капсули * 100
БИОХЕРБА БИЛКОВ ЧАЙ ДЕМИР БОЗАН ФИЛТЪР * 100
СУПЕР ФОРМУЛА ЗА СЪРЦЕ И КРЪВОНОСНИ СЪДОВЕ 500 мл ДР. БИОМАСТЕР
МЕНТА, ГЛОГ И ВАЛЕРИАНА таблетки * 120 ТОШКОВ
СЕРЕНАМЕНТЕ капки 40 мл
РАСТЕНИЕТО е свързано към
- Група Еудикоти (Eudicots)
- Клон Розиди (Rosids)
- Разред Rosales
- Сем. Rosaceae (Розоцветни)
- Рецепти от народната медицина за лечение на бронхит
- Как бързо да намалим пулса по естествен начин
- Как да свалим холестерола и триглицеридите без лекарства
- Висок холестерол
- Домашни сиропи срещу кашлица при деца
- Сърдечни аритмии
- Бронхит
- Защо се будите по едно и също време всяка вечер
- Натурални средства срещу парализа на лицевия нерв
- Електрокардиограма (ЕКГ)
Коментари към Глог, Червен глог, Бял глог, Глогинка
Невена Босилкова
Моя е втората снимка на цъфнал глог.
Здравейте! До всяка от снимките в нашите статии са посочени източниците, от които са взети.
Моя е втората снимка на цъфнал глог.
Невена Босилкова
Използвали сте мои снимки на червен глог с плодове и беше редно да го напишете.
Здравейте! Използването на ваша снимка в статията не е преднамерено. Посочете за коя снимка става дума! След това бихме могли да я замени или да ви упоменем като автор на снимката. Вие може да решите.
Използвали сте мои снимки на червен глог с плодове и беше редно да го напишете.