Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Розиди (Rosids) Разред Rosales Сем. Rosaceae (Розоцветни) Глог, Червен глог, Бял глог, Глогинка

Глог, Червен глог, Бял глог, Глогинка

Сем. Rosaceae (Розоцветни)

Глог, Червен глог, Бял глог, Глогинка - изображение

Глог (Crataegus monogyna) представлява храст или разклонено дърво. Отнася се към семейство Розоцветни (Rosaceae). Растението е познато още с имената: Червен глог, Бял глог, Глогинка. Глогът е медоносно растение.

Глогът е употребяван още по време на Римската империя. Днес лекарите фитотерапевти, подобно на билкарите, го използват за профилактика, превенция и съпътстващо лечение на сърдечно-съдови заболявания.

УСТРОЙСТВО:

Глогът е бодливо растение, което израства на височина до 5 метра. Има добре развита коренова система. Клоните са лъскави, оцветени в кафяво-лилаво. Младите клонки са голи, покрити с малко количество власинки. Част от тях са видоизменени в бодли, които имат дължина от 1 до 1,5 см.

Листата му са с лъскава, тъмнозелена горна и светлозелена долна повърхност. Те са със силно нарязан листен ръб на от 3 до 7 дяла, островърхи и бодливи.

 

 

Има правилни бели цветове, събрани в щитовидни съцветия. Състоят се от пет чашелистчета, пет венчелистчета и множество на брой тичинки. Имат големина от 1 см в диаметър и са умерено ароматни. Цъфти в периода април-юни месец.

 

 

 

Плодът е с кръгла форма, червен на цвят, месест, съдържащ една костилка. Добре узрелите плодове се установяват през септември месец.

 

 

 

РАЗПРОСТРАНЕНИЕ:

В световен мащаб глогът се установява по земите на Европа, Северна Африка и Западна Азия. У нас вирее из гори и храсталаци в цялата страна на надморска височина до 1500 метра.

ХИМИЧЕН СЪСТАВ:

Плодовете съдържат следните вещества: урсолова, кафеена, хлорогенова, олеинова киселини; хиперозид, сорбит, дъбилни вещесва, ацетилхолин, холин, мазнини, бета-ситостерин, захари, глогова киселина, провитамин А, червено багрило, витамин C, липаза, емулсин, сапонини и др.

В листата са открити плодови киселини, рамнозид-витексин, кверцетин, витексин.

Цветовете съдържат кафеена киселина, хлорогенова киселина, кверцетин, хиперозид, холин, ацетилхолин, триметиламин оксикантин, етерично масло, горчиво вещество, изобутиламин.

ИЗПОЛЗВАЕМА ЧАСТ:

глог през зимата

 

Използват се цветовете, листата, корените и плодовете на глога. В началото на зимата, дори при първите паднали снегове, все още може да се открият храсти глог с плодове. Освен, че са особено красива гледка, незамръзнали - опитайте ги и Вие, а иначе служат за храна на горските животни и птици.

 

 

ДЕЙСТВИЕ:

 • действа успокояващо на сърцето, като подобрява работата му и регулира сърдечната дейност;
 • разширява кръвоносните съдове и подобрява функцията на стените им;
 • понижава кръвното налягяне;
 • успокоява централната нервна система;
 • подобрява съня;
 • понижава холестерола в кръвта;
 • пикочогонно.

Цветовете и плодовете на глога се различават по своето действие върху сърдечно-съдовата система, цветовете действат тонизиращо, а плодовете седативно и успокояващо.

ПРИЛОЖЕНИЕ:

 • сърдечна невроза;
 • сърдечна слабост;
 • сърдечна аритмия;
 • хипертонична болест;
 • сърцебиене;
 • атеросклероза на коронарните съдове;
 • стенокардия;
 • бронхиална и кардиална астма;
 • безсъние;
 • стрес;
 • повишена функция на щитовидната жлеза

В народната ни медицина се прилага при задух, увеличена простата, заболявания на отделителната система и като изключително средство за лечение на сърдечни заболявания. Може да се приема седмици, като към него не се привиква. Освен че подобрява кръвоснабдяването на сърцето и мозъка, глогът премахва и неприятните усещания, които са резултат от аритмия и сърцебиене.

Употребата на билката от хора страдали от инфаркт, безсъние, нервност, увеличена простата, сърдечна невроза и други близки по клиника до тези заболявания, помага за по-бързото възстановяване.

НАЧИН НА УПОТРЕБА:

 • запарка - в 500 мл. вряла вода се запарват 2 супени лъжици цвят от глог. Кисне около един час, прецежда се и се пие по 1 кафена чаша, три пъти дневно преди хранене.
 • отвара - 1 супена лъжица плодове се варят в 400 милилитра вода в продължение на 10 минути. Получената отвара се приема в доза по 1 винена чаша, 3 пъти на ден, преди хранене.
 • тинктура - предлага се в аптечната мрежа.

Множество са рецептите по които се приготвят за прием отделните лечебни части на глога. Някои билколечители правят отвара от корена на растението. Фармацевтичният пазар ни предоставя различни сърдечни медикаменти, в чийто състав влиза глог. Той много добре се съчетава с мента и валериана.

Младите листенца на билката могат да се влагат в салати, като им придават специфичен вкус и аромат.

ВНИМАНИЕ!

Въпреки безопасността при употребата на билката, нейният прием трябва да се контролира от лекар, когато се извършва от пациент със сърдечно заболяване, приемащ и други лекарства.

Не е изследвана безопасността на прием на глога по време на бременност, кърмене и от малки деца.

Още по темата:

4.2, 13 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияЗдравни съветиБотаникаЛюбопитноЛеченияАлтернативна медицинаНовиниФизиологияЛайфстайлМедицински изследванияИсторияХранене при...СнимкиОрганизацииСпортНормативни актовеСпециалистиКлинични пътекиПсихологияДиетиПатологияТестовеСъставки