Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Надотдел Семенни растения (Spermatophyta) ОТДЕЛ MAGNOLIOPHYTA (SPERMATOPHYTA, СЕМЕННИ РАСТЕНИЯ) Група Покритосеменни (Magnoliophytina, Angiosperms) Клас Magnoliopsida (Двусемеделни растения) Калифорнийски мак

Калифорнийски мак

Клас Magnoliopsida (Двусемеделни растения)

Калифорнийски мак - изображение

Калифорнийски мак е едногодишно растение, което достига височина до 55 см. Има изправено стебло и сиво-зелени листа покрити с восъчен налеп. Цветовете на това растение са с чашковидна форма и диаметър 5-8 см. Цъфтят в оранжево, червено, кремаво и бяло. Периодът на цъфтене продължава до появата на първите застудявания. Любопитен факт е, че цветовете се отварят сутрин в 10 часа и се затварят вечер в 18 часа и при мрачно и лошо време не се разтварят. В България това растение е известно като Ешолция.

Разпространение на калифорнийски мак

Растението калифорнийски мак е разпространено в САЩ, Мексико и страни от Европа. Калифорнийският мак вирее и при суша и влага, като можем да го срещнем на всякакъв вид почви. Това е топлолюбиво растения, но издържа и при минусови температури до - 5 градуса.

Използваема част на калифорнийски мак

Използват се семената, цветовете и цялото растение за направата на запарки и тинктури.

Химичен съставна калифорнийски мак

Това растение съдържа: алокриптопин, криптопин, коптизин, берберин, хелеритин, флавоноиди и други.

Приложение на калифорнийски мак

Калифорнийският мак има успокояващо, болкоуспокояващо, анестезиращо, противовъзпалително, антиаритмично, хипотензивно действие. На деца се прилага при нощно напикаване. Ешолцията се използва при повишена нервна възбудимост и нарушения на съня.

При нервни проблеми, нощно напикаване и нарушения на съня се приготвя по следния начин:

Тинктура – нарязват се 100 грама от изсушения калифорнийския мак и се поставя в неметален съд пълен с 1 литър 40-70% спирт за 14 дни. Всеки ден съдът се разклаща. След 14 дни тинктурата се прецежда и е готова за употреба. Приемат се по 20-30 капки преди сън разтворени във вода или чай.

Запарка – 50 грама изсушени цветове или цяла билка се заливат с 200 мл вряла вода. Престояват 2-3 минути, прецеждат се и получената течност се пие преди лягане.

3.2, 5 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаЗдравни съветиЛайфстайлЛюбопитноХранене при...Алтернативна медицинаХрани и ястияСнимкиРецептиНовиниИсторияОрганизацииКлинични пътекиСоциални грижиСпециалистиЛеченияСпортНормативни актовеМедицински изследванияЗаведенияПсихологияДиети