Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Натурални продукти билки и подправки Нощно напикаване - лечение с билки и алтернативни методи

Нощно напикаване - лечение с билки и алтернативни методи

Нощно напикаване - лечение с билки и алтернативни методи - изображение

Нощното напикаване е проблем, който се среща често сред малките деца. В медицинската литература се означава с понятието енуреза ноктурна (нощна енуреза). По същество, представлява процес на несъзнателно уриниране по време на сън. Въпреки че е доста неприятно и притеснително, нощното напикаване не е нещо необичайно при деца до 3-4 годишна възраст. Ако Вашето дете продължава да се „изпуска” през нощта, дори и след навършване на 7 години, това може да бъде сериозен проблем и трябва да се потърси причината.

Сред причините за нощно напикаване се включват малък и недоусъвършенстван пикочен мехур, прекомерно образуване на урина, стрес, хроничен запек или хормонален дисбаланс. Някои деца спят много дълбоко и мозъкът им не получава сигнал, че пикочният им мехур е пълен. Нерядко, нощното напикаване е наследствен проблем. Макар и рядко, някои медицински проблеми също могат да са сред причините за нощно напикаване. Такива са диабет, инфекции на пикочните пътища, фекално замърсяване (енкопреза), бъбречна недостатъчност, проблеми със съня (сънна апнея). Повечето от тези условия протичат и с други характерни признаци и се диагностицират лесно!

Други симптоми, които могат да съпътстват нощното напикаване са болка по време на уриниране, запек, промяна в цвета на урината, увеличение на жажда, хъркане, обриви по гениталиите и други.

Възрастта, на която нощното напикаване се приема за проблем, зависи кога детето ще развие напълно способността за контрол на пикочния мехур и гледната точка на родителите:

Родител, който е имал нощно напикаване като дете, може да не се притесни от факта, че неговото 6-годишно дете се „изпуска”, докато друг, който не се е сблъсквал с този проблем, може да е силно притеснен от факта, че неговото 4-годишно дете има такъв проблем.

Кога да се потърси лекарска помощ?

Добре е да се консултирате с лекар, ако:

 • детето Ви уринира необичайно често през деня;
 • има силна жажда;
 • оплаква се от парене при уриниране, подуване на стъпалата или глезените;
 • епизодите на нощно напикаване възникват месеци или седмици след като това не се е случвало;

Това може да са признаци или последствия от други, по сериозни медицински състояния!

Децата често израства нощното напикаване, но то може да бъде твърде неудобно, особено в периода на училищна възраст. В повечето случаи, проблемът става по-осезаем, когато повлияе на общуването на детето с неговите приятели. Добре е да знаете на какво да обърнете внимание, когато решите да се обърнете към лекар. Някои от въпросите, които са от значение за изясняване на причината включват:

 • Изпуска ли се детето през деня?
 • Има ли „сухи” периоди през нощта?
 • Имате ли семейна история на нощно напикаване?
 • Колко често се случва изпускането през нощта?
 • Хърка ли детето?
 • Отразява ли се този проблем върху детето и семейството?
 • Какво лечение сте опитвали?
 • Има ли проблеми в семейството?

Може да е от полза още:

 • Да си отбелязвате в дневник количеството на приетите напитки и това, на отделената урина за 24-часа.
 • Изследване на урина – представлява скринингов тест за налични медицински проблеми. Включва лабораторно изследване на малко количество урина.

Важна част от терапията на нощно напикаване е степента на „узряване” на детето и мотивацията му. Ако детето не е достатъчно готово да положи усилия и да поеме отговорност, то не трябва да бъде насилвано да го прави. Често терапията е продължителна и включва периоди на успех и неуспех. Родителите трябва да разберат, че нощното напикаване е напълно неволево и, че детето никога не трябва да бъде наказвано за това. Шамарите и караниците няма да подобрят способностите на детето да се контролира, а може да задълбочат проблема!

Медикаментозната терапия на нощно напикаване включва дезмопресин! Преди да се прибегне до подобна терапия обаче, може да се опитат редица други методи и техники, с които да се разреши проблема с минимален риск от странични ефекти.

Упражнения за пикочен мехур

Упражненията помагат за разтягане на мускулите, които контролират отделянето на урина от пикочния мехур и увеличават капацитета му.

Насърчавайте детето да задържа за кратко уринирането, преди да отиде до тоалетната. Този метод може да е по-подходящ при случайно изпускане през деня, но може да бъде от полза и за намаляване на честотата на нощното напикаване. Целта на упражнението е пикочният мехур да привиква да задържа по-голямо количество урина. Важно е да се отбележи, че задържането на уринирането не трябва да превишава 2 до 3 минути. В противен случай може да се създадат условия за развитие на бактериална инфекция на пикочния мехур.

Аларми за нощно напикаване

Алармите са подходящ метод при деца над 7 годишна възраст, обикновено, след като никаква друга терапия не е оказала ефект.

Тези аларми работят с помощта на сензор, който се закрепя на бельото на детето и се активира още от първите капки урина. При активиране, може да реагира чрез звук, вибрация или светлина. Добре е при използването на такава аларма, детето да я свързва с поредица от събития, които ще се случат, ако не уринира в тоалетната. Връщайки се в спалнята, детето трябва да подмени бельото си и отново да се прикрепи устройството. Водете дневник на сухите и мокрите нощи. Поощрявайте детето за всяка суха нощ и успешно реагиране на алармата. В началото на тази терапия, детето може да не успява да се събужда и Вие трябва да му помагате, докато, в крайна сметка свикне. Използвайте алармата непрекъснато докато детето не постигне три до 4 седмици последователно сухи нощи. Това обикновено отнема около три до четири месеца, но може да варира между 5 седмици и 6 месеца.

Мануална терапия (Хиропрактика)

Хиропрактиката при нощно напикаване включва манипулации в долната част на гръбнака и таза. Тъй като инервацията на мускулите, които контролират изпразването на пикочния мехур, са свързани с гръбначния мозък, се смята, че въздействието върху  гръбначния стълб ще подобри предаването на сигналите между мозъка и пикочния мехур.

В подкрепа на тази теория е контролирано проучване от 1993 година, представено от National Conference on Chiropractic & Pediatrics, при което са изследвани 46 деца, лекувани чрез хиропрактика в продължение на 14 седмица. Резултатите са сравнявани с 15 контролни субекти. При 17.9 % от децата, подложени на хиропрактика са наблюдавани по-малко инциденти. Все още обаче, тази идея се оспорва от някои педиатри и невролози.

Хипнотерапия

Хипнотерапията е друг вариант за родители, които търсят алтернативни начини за лечение на нощно напикаване. Хипнотизаторът работи на подсъзнателно ниво, за да изгради положителна връзка с осъзнатото и целенасочено посещение на тоалетната през нощта. Вместо да се използват средства, засилващи отрицателната нагласа, като алармена система например, детето се обучава посредством самохипноза и визуални изображения да реагира на физическите симптоми на пълен пикочен мехур, преди „произшествието”.

Акупунктура

Акупунктурата е алтернативна терапия, произхождаща от Китай, но денс, е получила популярност в целия свят. Същността на терапията включва въвеждане на специални игли в тялото, с цел да се възстанови нормалния поток на жизнената енергия Чи. През 2001 година в проучване, включващо 50 деца с първично нощно напикаване подложени на традиционна китайска акупунктура, са отчетени 43 „напълно сухи” деца, в рамките на шест месеца.

Тъй като, идеята за въвеждане на игли в тялото на детето, е неприемлива за немалко от родителите, за щастие, съществуват и други методи с подобна философия. Такива са акупресура, електропунктура, шиатцу масаж и рефлексотерапия. При тези терапии се прилага натиск към достъпни части на тялото, които съответстват на вътрешните органи, за които се смята, че са увредени. При нощно напикаване, обикновено „целевите” органи са бъбреците и пикочния мехур. Понякога терапевтите обучават родителите как сами могат да прилагат терапията и у дома.

Мотивационна терапия

 

Мотивационната терапия включва водене на отчет за постигнатия напредък, като за по-дългите периоди на успех, следват по-големи награди. Вие и детето трябва предварително да се споразумеете за наградата и всеки ден заедно да отбелязвате на календара „сухите нощи”. Този метод е подходящ за приложение при малки деца.

 

 

 

Самостоятелно пробуждане

Самостоятелното пробуждане е терапия, която има за цел да научи детето как да разпознава позивите за уриниране през деня, за да може да разпознае това усещане през нощта. Този метод е по-вероятно да даде резултат при деца над 6 години. За целта, може да помолите детето да си представи, че пикочният мехур му казва „събуди се, преди да е станало твърде късно” и след това детето да отиде до тоалетната.

Когато детето разпознае този „сигнал” през деня, може да му кажете да отиде в спалнята и да се преструва, че спи. След минута-две, детето трябва да се изправи само и да отиде до тоалетната.

Ако самостоятелното пробуждане не работи, може да събуждате детето поне веднъж през нощта. Използвайте съвсем леки стимули, за да събудите детето, като леко усилване на светлината, леко докосване по рамото или лицето или с помощта на лек звук. След като се събуди, детето трябва само да стигне до тоалетната!

Хомеопатия

Хомеопатията е терапия с 200-годишна история. Процесът на „диагностика” в хомеопатия е доста по-различен от този, в конвенционалната медицина. Хомеопатичните лекарства се предписват на пациента строго индивидуално и дори, при хора с едни и същи симптоми, средствата за лечение могат да бъдат напълно различни. Това се дължи на схващането в хомеопатията, че всяко заболяване или нарушение е в тясна връзка с индивидуалните особености на човек, включително темперамент, навици и симптоми по други части на тялото.

Хомеопатичните лекарства са базирани на „правилото на подобието” и съдържат изключително разредени дози, предназначени да стимулират защитните сили на организма. Средства, които често са предписвани при нощно напикаване са:

Каустикум – препоръчва се, когато състоянието се влошава през зимата, а през лятото е по-умерено;

Беладона – препоръчва се при деца с по-мек характер и чувство за справедливост, сини очи, тънка коса и такива, които изпитват безпокойство, че се изпускат по време на сън;

Аргентум нитрикум – когато напикаването е свързано с безпокойство или нервност;

Креосотум – подходящо е за случаите, при които нощното напикаване настъпва, когато детето сънува, че действително е в тоалетната. Това лекарство е показало ефект при много случаи.

Боракс – когато напикаването се дължи на страх;

Рус токсикодендрон – препоръчва се при често капково изпускане на урината в резултат на слабост на пикочния мехур;

Може да се използват още еквесетум хиемале, пулсатила, ликоподиум клаватум и други.

Въпреки че, хомеопатията е безвредна и не предизвиква странични ефекти, лечението трябва да бъде препоръчано и направлявано от лицензиран хомеопат!

Съществуват някои билки, които могат да помогнат в известна степен за справяне с проблема, повлиявайки функцията на пикочния мехур и отделителната система, като цяло:

Канела

 

Смята се, че тази подправка поддържа тялото топло и може да се използва като средство срещу нощно напикаване. Може да дадете на детето да дъвче пръчка канела, веднъж на ден. Друг вариант е да смесите захар и канел на прах и след това да поръсите сместа върху препечен хляб с масло. Предложете го на детето за закуска.

 

Индийско цариградско грозде

Индийско цариградско грозде, известно още като Амла, е отличен лек за нощно напикаване според Аюрведа. Отстранете семената от плода и го смачкайте (може вместо плод, да се използва плод или екстракт). Добавете една супена лъжица мед и щипка куркума. Давайте по една супена лъжица от тази смес на детето.

 

Зехтин

 

Лесен начин да се лекува нощно напикаване е с помощта на масаж със зехтин. Загрейте леко малко количество зехтин и го нанесете върху долната част на корема, след което масажирайте леко областта в продължение на няколко минути. Повтаряйте всеки ден.

Червена боровинка

Сок от червена боровинка е изключително полезно средство в борбата с нощното напикаване. Макар че, е добре да се избягва приема на течности преди лягане, може да дадете на детето една чаша пресен сок от червени боровинки, един час преди лягане. Повтаряйте всеки ден, в продължение на няколко седмици. Ако нощното напикаване е свързано с инфекция на пикочните пътища, може да давате по половин чаша сок, три пъти на ден.

Орехи и стафиди

Орехите и стафидите могат да се използвате за намаляване на честотата на нощното напикаване. Много деца се радват на тази вкусна закуска. Давайте на детето си по два ореха и пет стафиди преди лягане. Повтаряйте в продължение на няколко седмици или докато не забележите положителни резултати.

 

 

Мед

Медът е друго популярно средство за борба с нощното напикаване. Сладкият му вкус го прави лесен за приемане от детето. Давайте на детето по една чаена лъжичка мед преди лягане. Може да добавят и лъжичка мед към млякото, сутрин за закуска.

Синапено семе или горчица на прах

 

Семената от синап са подходящо средство при нощно напикаване, свързано с инфекция на пикочните пътища. Добавете половин чаена лъжичка синапено семе на прах към чаша топло мляко и дайте тази напитка на детето вечер, един час преди лягане.

 

Допълнителни съвети

Тревожност и стрес са фактори, които могат да влошат проблема с нощното напикаване. Затова, вместо да обвинявате или наказвате детето, го подкрепяйте и поощрявайте.

Насърчавайте детето да уринира вечер, непосредствено преди лягане.

Напомняйте на детето да използва тоалетната през нощта, когато трябва да уринира. Ако е нужно, оставете осветлението до тоалетната включено, за да не се страхува да отиде през нощта или дръжте наблизо преносимо гърне.

Поощрявайте детето с награда след всяка суха нощ.

Насърчавайте детето да приема повече течности през деня, но ограничете количествата след 18 часа.

Избягвайте шоколад и шоколадови напитки, тъй като действат стимулиращо на пикочния мехур.

Лекувайте своевременно запека. Контрола на уринирането и изпражненията е свързано с едни и същи мускули. При наличие на хроничен запек, тези мускули отслабват и допринасят за нощното напикаване.

Спрете да използвате памперси или всякакъв вид подобни „обучителни”  гащички, тъй като това може да пречи на мотивацията на детето да стане от леглото.

След подмокряне, насърчете детето да отиде до тоалетната отново, преди да го преоблечете в суха пижама.

Не позволявайте на братята или сестрите на детето да му се подиграват или дразнят, заради това, че се изпуска.

Нощното напикаване не е проблем, който може да се реши за ден или два. Бъдете търпеливи и осигурете време на приложените средства и методи да покажат ефект!

Не забравяйте, че не всички от изброените методи могат да се окажат ефективни при вашето дете! Понякога може да е нужно комбинирането на един или повече методи!

Източници:

http://www.top10homeremedies.com
https://www.goodnites.com
http://www.homeremedyshop.com
http://www.uptodate.com

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАлт. медицинаХранене при...ЛеченияЗдравни съветиЛюбопитноБотаникаИсторияЛайфстайлСнимкиНовиниФизиологияИзследванияКлинични пътекиЗдравни проблеми