Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Натурални продукти билки и подправки Как бързо да намалим пулса по естествен начин

Как бързо да намалим пулса по естествен начин

Как бързо да намалим пулса по естествен начин - изображение

Пулсът, известен още като сърдечна честота представлява броят на сърдечните удари за една минута. Нормалната сърдечна честота за възрастен е между 60 и 90 удара в минута, въпреки че при някои спортисти пулсът може да бъде 40 удара в минута.

Сърдечната честота е важен показател за ритъма на сърцето и притока на кръв. Ускореният пулс (100 и повече удара в минута при възрастен) може да доведе до сърдечно заболяване, сърдечен удар, бъбречни заболявания, както и симптоми като виене на свят, слабост, шум в ушите, студена пот, силна пулсация на артериите изпотяване, гадене и повръщане.

Причини за ускорен пулс може да бъдат: сърдечно заболяване, анемия, смущение на ендокринни нарушения и други. Факторите, допринасящи за ускоряване на пулса включват:

 • стрес и тревожност
 • нервност
 • високо кръвно налягане
 • бременност
 • тютюнопушене
 • наднормено тегло
 • прекомерен прием на кафе и чай
 • заседнал начин на живот
 • диета с ниско съдържание на фибри
 • консумация на твърде много готварска сол

Как да измерим правилно сърдечния пулс?

правилно измерване на пулсЧовек може сам да измери пулса си, като постави показалеца и средния пръст върху артериите в областта на китката или на шията. Пребройте сърдечните удари за 10 секунди и умножете по 6. Не използвайте палеца, тъй като в него има кръвоносен съд, който може да Ви обърка.

Ускореният пулс може да се дължи на много причини, като голяма част от тях са безобидни. Въпреки това, повтарящият се ускорен пулс (тахикардия), трябва да бъде проследяван от лекар, за да се изключат всички потенциално опасни причини и заболявания.

Как бързо да намалим пулса по естествен начин?

Съществуват множество естествени начини, които могат да намалят ускорената сърдечна честота. Преди да се помисли за естествен подход, обаче, обезателно се консултирайте с лекаря си, за да установите точната причина и потенциалните рискове и взаимодействия при прием на някои билки.

Билки за намаляване на пулса

Дяволска уста

дяволско гърлоДяволска уста е билка, която може да се използва за понижение на сърдечната честота. Тя принадлежи към семейството на ментата. С лечебна цел се използват надземните части на растението – листата и цветовете. В традиционната китайска медицина се използват и семената. Основните действия на билката включват диуретично, спазмолитично, невропротективно и еменагогно (стимулира менструацията). Може да се използва при редица условия, включително ефективно средство при сърцебиене, ускорен пулс и високо кръвно налягане, свързани със стрес и напрежение.

 

 

Глог

глогГлог е друга интересна билка, която може да бъде от полза за понижаване на пулса. Представлява бодлив, цъфтящ храст или малко дърво, принадлежащо към семейството на Розата. Глог (известен като Crataegus laevigata) е използван като лечение на сърдечно-съдови заболявания още от далечното минало. Действа диуретично, стягащо, антиоксидантно и кардиопротективно. Глогът подпомага баланса на кръвоносната система и се използва за лечение на множество проблеми с кръвообращението, включително ускорен сърдечен ритъм, застойна сърдечна недостатъчност, хипертония и исхемична болест на сърцето.

Валериана

Корен валерианаВалериана е билка, известна с успокояващото си и понижаващо сърдечната честота действие. Използва се за лечение на множество здравословни проблеми, включително безсъние, тревожност, стрес, стомашно-чревни спазми и някои сърдечно-съдови нарушения (сърцебиене, повишена сърдечна честота, неравномерен пулс). С лечебна цел може да се използва корен или готова тинктура.

За бърз ефект смесете 10 капки тинктура с чаша вода и изпийте. Не приемайте добавка валериана повече от 2-3 седмици. Не се препоръчва за бременни жени!

Канела

канела с медКанелата е ефективен домашен лек за ускорен пулс. Наличието в него на високи концентрации на активни вещества и микроелементи, като манган и калий, обуславят полезните й ефекти върху сърдечната дейност. Тя помага за подобряване на притока на кръв към сърдечния мускул, предотвратява натрупването на липопротеини с ниска плътност (LDL или "лош" холестерол) и понижава високото кръвно налягане.

Изсипете 1 чаена лъжичка канела на прах в чаша топла вода и изпийте. Друг вариант е да смесите 1 чаена лъжичка канела на прах с мед. Правете това веднъж дневно, в продължение на няколко дни.

Кора от липа

липа дървоПепелта от кората на липа е ефективен лек при ускорен пулс, познат от народната медицина. За целта, се нуждаете от изсушена кора от липа, която трябва да изгорите на пепел. Вземете една чаена лъжичка от пепелта и я добавете към чаша вода. Разбъркайте добре и пийте на малки глътки. Правете това три пъти дневно, около месец - месец и половина.

 

Отпуснете се

Отпуснете сеСтресът, както физически, така и емоционален, предизвиква ускоряване на сърдечната честота. Гневът и страхът предизвикат освобождаване на хормони, които увеличават сърдечната честота, за да човек да бъде подготвен да се изправи срещу конкретната причина.

Стресът в съвременния свят най-често е психически. За да го избегнем, е нужно да предприемем някои промени в начина на живот. Планирайте деня си така, че да успявате да достигнете до желаните резултати и дестинации. За целта си поставяйте реалистични цели. Отделете няколко минути дневно, за упражнения и хоби. Балансираното хранене също е важно за намаляване на физическите реакции към стрес, като бърз сърдечен ритъм.

Използвайте рефлекса на гмуркане при учестен пулс

Потапяне на лицето в студена водаХората и другите бозайници притежават набор от рефлекси, които се активират, когато лицето ни се охлади (както при гмуркане) или, ако задържим дъха си за кратко. Рефлексът за гмуркането е умен, физиологичен механизъм, който дава възможност на организма да понася по-лесно ниските нива на кислород. В организма настъпват три основни промени:

 • Стесняване на периферните кръвоносни съдове (периферна вазоконстрикция), с цел осигуряване на достатъчно кислород на мозъка и сърцето, които са силно чувствителни към недостига му.
 • Голямото количество кръв, което се натрупва в кръвоносните съдове на белите дробове действа и като защитна мярка, тъй като течностите (за разлика от тъканите и костите) не могат да бъдат компресирани. По този начин, кръвта предпазва белите дробове от разрушаване под високото налягане в дълбочината.
 • Брадикардия – забавяне на сърдечната честота с 30 % до 50 %.

Забавянето на сърдечната дейност настъпва сравнително бързо при контакт със студена вода. Тригеминалният нерв (5-ти черепно-мозъчен нерв) предава информацията към мозъка, който инервира блуждаещия нерв (10-ти черепно-мозъчен) и предизвиква брадикардия и периферна вазоконстрикция. Колкото по-студена е водата, толкова по-бърза е реакцията. Температури над 20ºС не предизвикват подобни реакции. Намаляването на притока на кръв към крайниците настъпва по-бавно и постепенно, като рефлексът се активира преди нивата на кислород да паднат критично ниско. В допълнение, понижението на сърдечната честота също спомага за намаляване на консумацията на кислород, тъй като, сърдечният мускул работи на по-ниска интензивност.

Този рефлекс може да се използва и за отпускане при силно напрежение – покрийте лицето си със студена кърпа, особено челото и около носа и рефлексът на гмуркането ще се активира. В отговор, пулсът Ви ще се забави и тялото ще се отпусне. По този начин може бързо да отпуснете нервите си преди интервю, изпит, представление или друго притеснителна ситуация или събитие.

Почивка

Спете достатъчноУмората ускорява сърдечната честота. Когато човек не получава достатъчно почивка, сърдечната му честота се увеличава, за да покрие на завишените нужди от енергия. Осигуряване на достатъчно сън през нощта и кратки почивки през деня са лесен начин за облекчаване и превенция на ускорения пулс.

 

Откажете се от кофеина

Отакжете кофеинаКофеинът е стимулант и, въпреки че се счита за безвреден от повечето хора, може да предизвика значително ускорение на пулса. Премахването на кофеина, шоколада, енергийните и газирани напитки от ежедневното меню допринася за нормализиране на пулса и предотвратяване на ускоряването му. Някои храни, като банани и стафиди могат да намалят сърдечната честота.

 

 

Проверете лекарствата си

капки за очиНякои медикаменти предназначени за накапване в очите или носа, както и противоалергични средства, могат да съдържат вещества със стимулантен ефект като фенилефедрин хидрохлорид. Употребата на такива средства може да бъде причина за повишение на пулса.

 

 

Вода

Чаша водаДехидратацията е друга възможна причина за повишения пулс. Пийте поне 8 чаши вода на ден, за да предотвратите това. Когато усетите ускоряване на пулса…първо опитайте ефекта от една чаша вода. Понякога това се оказва достатъчно.

 

 

Притискане на очните ябълки

Това е бърз, лесен и същевременно ефективен начин за намаляване на пулса. Нужно е само да затворите очи и с пръсти да притиснете очните ябълки. Задръжте така, докато усетите понижаване на пулса.

Източници:
http://www.livestrong.com
http://ventriculartachycardiatreatment.com
https://www.breatheology.com
http://www.naturalnews.com
http://www.top10homeremedies.com

Още по темата:

3.2, 9 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАлт. медицинаХранене при...ЛеченияНовиниСнимкиЗдравни съветиЗдравни проблемиФизиологияЛюбопитноИсторияИнтервютаТестовеИзследванияБотаника