Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Натурални продукти билки и подправки Билки, които понижават пулса

Билки, които понижават пулса

Билки, които понижават пулса - изображение

Сърцето е основният орган на сърдечно-съдовата система. Заедно с кръвоносните съдове, то непрекъснато работи, изпомпва кръв и доставя кислород до всички клетки и тъкани на тялото. Освен кислород, кръвта носи и всички хранителни вещества – витамини, минерали, ензими, въглехидрати за енергия, протеини за клетъчен ремонт и много други жизненоважни вещества за всяка клетка в тялото. Кръвта е отговорна и за преноса на отпадъчните продукти от клетките. Ако тя не се движи правилно – равномерно и силно през всички тъкани, в тях се натрупват отпадъчни продукти. Ако кръвта не пренася адекватно "скъпоценния си товар" до всички клетки и не носи отпадъците, които трябва да бъдат елиминирани чрез червата, урината и потта, процесът на стареене се ускорява с повече от 10 пъти.

Сърдечната честота или пулсът представлява броя на сърдечните удари в минута и е пряко свързан количеството кръв, от което тъканите и органите се нуждаят, за да изпълняват функциите си адекватно. Нормалните стойности на пулсовата честота варират от човек на човек, като за средни стойности се приемат тези между 60 и 100 удара в минута. Най-подходящите места за отчитане на пулса са тези, в които има достатъчно голям артериален съд, повърхностно разположен и лежи на костна основа. Най-често това са:

  • китката
  • вътрешната страна на лакътя
  • отстрани на шията

Измерване на пусла на китката и шиятаЗа да измерите пулса си най-точно, поставете показалеца и средния пръст върху мястото, под което преминава артериалният съд и притиснете към подлежащата кост (на китката и лакътя). Избройте пулсациите за 60 секунди. Ако седите, лежите, спокойни сте и не сте болни, сърдечната честота може да варира между 60 и 100 удара в минута.

По-ниската сърдечна честота невинаги означава непременно проблем. Това може да се дължи на прием на медикаменти (бета-блокери), а понякога се наблюдава при хора в много добра физическа форма или спортуващи, тъй като техният сърдечният мускул е в по-добро състояние и не е необходимо да работи толкова усилено, за да изтласква необходимото количество кръв и да поддържа стабилен ритъм.

Други фактори, които повлияват сърдечната честота са:

Температурата на въздуха - при по-висока температура и влажност, сърдечната честота се повишава. Обикновено това е с не повече от 5-10 удара в минута.

Позиция на тялото - релаксиращи, седнали или изправени, обикновено пулсът е един и същ. Понякога обаче, в първите 15-20 минути след изправяне, пулсът Ви може да се покачи леко, но това е преходно и отшумява бързо.

Емоции: Ако сте под стрес, притеснени сте или силно развълнувани и щастливи, пулсът се ускорява.

Телесна маса: големината на тялото обикновено не променя пулса. Но, ако страдате от затлъстяване, може да установите леко повишение на пулса, но не повече от 100 удара в минута.

Употреба на медикаменти: Медикаменти, които блокират адреналина (бета-блокери) имат тенденция да забавят пулса Ви, докато някои от лекарствата за щитовидна жлеза и/или твърде високата им дозировка ще го повишат.

С напредване на възрастта също може да настъпят промени в честотата и ритмичността на сърдечния ритъм.

Ускоряване на сърдечна честота над 100 удара в минута при възрастни се означава с термина тахикардия. Предразположени към тахикардия са:

  • хора, които се изморяват повече физически;
  • хора, които пият големи количества кафе (или кофеинови напитки);
  • хора, които пият алкохол;
  • хора, които пушат;

Някои хора могат да не усетят симптоми, но при някои може да настъпи замайване, усещане за "трептене" в гръдния кош или пулсираща болка, болка в гърдите, усещане за стягане и тежест
недостиг на въздух, умора. При по-сериозни и екстремни случаи може да настъпи загуба на съзнание или сърдечен арест.

Кога да потърсите лекар?

Ако приемате бета-блокери за понижение на сърдечната честота (и кръвното налягане) или, за да контролирате сърдечния ритъм (при аритмия), Вашият лекар може да Ви помоли да измервате редовно и да записвате пулса си, за да определи дали трябва да регулира дозата или да смени лекарствата.

Ако пулсът Ви е твърде бавен или имате чести епизоди на учестен сърдечен ритъм, особено ако това е съчетано с усещане за слабост, замаяност или припадъци, обезателно информирайте за това лекуващия си лекар!

Много често ускоряването на пулса не е свързано с други сериозни смущения и не изисква медицинска терапия. Лечение е нужно, ако епизодите на тахикардия се удължават или се появяват твърде често. В противен случай, може да опитате с някои леки промени в начина на живот и натурални средства. Известни са няколко билки, които биха били изключително полезни за понижение на пулсовата честота при необходимост:

Валериана

Корен валерианаВалериана е многогодишно растение, което е родено в Европа. В медицината се използва коренът на растението. Има успокояващ, релаксиращ нервите, антиспазматичен, антиконвулсивен и хипотензивен ефект. Използва се от векове в терапията на множество здравословни проблеми, включително безсъние, тревожност, нервност, стомашни спазми и определени сърдечно-съдови състояния. Може да е ефективна при нервно дразнене, нервно сърцебиене, ускорен пулс и аритмия.

Глог

ГлогГлог е билка, която може да е от полза за понижаване на сърдечната честота. Представлява бодлив, цъфтящ храст или малко дърво, което принадлежи към семейството на розата. Използва се за лечение на сърдечносъдови проблеми още от 1-ви век. Родината на глога е Северна Европа, но днес расте в целия свят. Според д-р Шарол Тилгнер, натуропатичен лекар и автор на книгата "Natural Medicine From the Heart of the Earth" е диуретик, адстрингентно средство, кардиотоник и кардиопротектор.

Глогът отдава се счита за предпочитана билка за укрепване и защита на сърдечно-съдовата система, особено на сърцето. В края на 18-ти век европейски лекари започнали да експериментират с него клинично за сърдечно-съдови заболявания и от тогава репутацията му нараства непрекъснато. Също така е адаптоген – вещество, което помага за поддържане на подходящия баланс – за кръвоносната система и се използва за лечение на множество проблеми на кръвообращението, включително ускорен сърдечен ритъм, застойна сърдечна недостатъчност, хипертония и коронарна артериална болест. Днес многобройни лабораторни тестове и редица клинични изпитвания подкрепят употребата му, като показват, че листата, цветовете и плодовете съдържат химически съединения, които увеличават притока на кръв към сърдечния мускул и повлияват положително и други аспекти на сърдечното здраве. В съвременната европейска медицина препаратите от глог се използват широко за хронични или леки случаи на сърдечно-съдови заболявания.

Глогът е безопасен за дългосрочна употреба и трябва да бъде използван за период от няколко месеца, за да се постигне резултат.

Чесън

Чесънът има много богата история на употреба като лечебно растение. Известно е, че още работници от каменната ера, както и египтяните са го консумирали, за да запазят издръжливостта и силата си. И днес има обширни изследвания на чесъна, потвърждаващи здравословното му въздействие върху червата, кръвта и сърдечно-съдовата система.

Според някои източници, чесънът е второто най-продавано натурално лекарство в Германия, където се използва главно за артериосклероза и високо кръвно налягане. Изследователи твърдят, че съдържащите сяра съединения в него са отговорни за медицинските му ползи. Клинични проучвания са показали, че чесънът намалява холестерола и инхибира (потиска) агрегацията на тромбоцитите (Ernst et al, 1985). Установено е, че предизвиква леко понижаване на кръвното налягане, особено при пациенти с хипертония (Auer et al, 1990).

Въпреки че пресният чесън е най-добър, поради острата му миризма, много хора предпочитат да го употребяват в по-високи дози, за да се компенсира намаляване на ефикасността, спрямо пресния чесън. Необходимо е да се приема всеки ден, в продължение на няколко месеца, за да се постигнат оптимални резултати:

Прах: 400-1200 мг дневно

Пресен чесън: 2-5 г дневно

Масло: 2-5 мг

Дяволска уста

Дявослка устаДяволска уста е билка, която може да Ви помогне да намалите сърдечната си честота, ако тя е леко повишена. Според някои източници, произлиза от централна Евразия, но днес расте във всички райони на света с умерен климат.

Дяволската уста е член на семейството на ментата. В медицината намират приложение предимно листата и цветовете. В традиционната китайска медицина се използват и семената. Д-р Шарол Тилгнер, твърди, че тази билка действа диуретично, антиспазматично и стимулиращо менструацията. Използва се при редица здравословни състояния, но може да е особено ефективна при ускорен пулс и високо кръвно налягане, свързани със стрес.

Като сърдечен тоник, дяволската уста се използва при сърцебиене, леки нередности в сърдечната дейност, хипертония и за укрепване на сърдечния мускул. За оптимални резултати трябва да се приема няколко месеца (Weiss, 1988). Може да се приема като инфузия, като за приготвянето й са нужни 2 супени лъжици от билката за 1 чаша вода. Пие се по една чаша сутрин и вечер.

Преди да използвате билки, за да намалите сърдечната честота, говорете с Вашия лекар за възможни нежелани реакции и правилна дозировка, особено, ако приемате някакви лекарства!

Поради огромното си значение за организма, сърцето заслужава много внимание и грижи. Това, от което се нуждае то е диета с високо съдържание на калий, високо съдържание на фибри и ниско съдържание на натрий, базирана основно върху пресни зеленчуци, пълнозърнести храни и бобови растения. Всички видове упражнения са полезни за сърцето, стига да не са твърде натоварващи и изморителни. Достатъчни са различни форми на аеробни упражнения, 30 минути, по 3-4 пъти седмично. Разходки, плуване, танци, каране на ски и всякакъв вид движение са отлична застраховка за здраво сърце. Пълноценният освежаващ нощен сън е важен, защото това е времето, когато сърцето може да извърши “големи ремонти”, да изчисти отпадъчните продукти и да се подготви за натоварения ден. Сърцето не обича тежки, мазни храни, като бекон или понички. Стимулантите, съдържащи кофеин, като кола, кафе, чай и шоколад също затрудняват сърдечната дейност.

Още по темата:

4.0, 4 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.livestrong.com
http://www.christopherhobbs.com
http://www.heart.org

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАлт. медицинаХранене при...ЛеченияНовиниСнимкиЛюбопитноФизиологияЗдравни съветиИзследвания