Начало Медицинска енциклопедия Физиология Физиология на сърдечно-съдовата система Движение на кръвта във вените Венозен пулс

Венозен пулс

Венозен пулс - изображение

Вените не пулсират за разлика от артериите, поради това, че са бедни на еластични влакна и налягането на кръвта е постоянно.

Венозен пулс може да бъде установен само в големите вени намиращи се в непосредствена близост до сърцето. Наблюдаващото се в областта на югуларната вена пулсовото колебание, се дължи на промененото в нея налягане поради работата на сърцето.

Всяка една промяна в притока на кръв към сърцето причинена от неговата дейност, се отразява на налягането в близко разположените вени. Кривата, която се регистрира се нарича флебограма. Тя може да бъде от съществено значение за клиничната практика.

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАнатомияФизиологияИсторияМедицински изследванияНовиниЛеченияОрганизацииАлтернативна медицинаЛюбопитноЗдравни съветиХранене при...СпециалистиКлинични пътекиЗаведенияЛайфстайлБотаникаСнимкиНаправления в медицинатаНормативни актовеСпортДиетиИнтервютаСоциални грижи