Начало Медицинска енциклопедия Физиология Физиология на сърдечно-съдовата система Налягане в съдовата система Артериален пулс

Артериален пулс

Артериален пулс - изображение

По време на съкращението си лявата камера изпомпва определен обем кръв в аортата, като се задържа в началната нейна част. Там това количество кръв предизвиква повишение на налягането, вследствие на което еластичните стени на аортата се разтягат.

Подобно на една центробежна вълна, участъкът с повишено налягане започва да се придвижва по хода на артериалната система, като последователно разтегля периферните участъци на артериалния ствол.
Това движение, пораждащо колебание на артериалната стена, което е синхронно със сърдечната дейност е известно като артериален пулс.

Най-лесният начин за изследване характеристиките на пулса, а именно неговите - ритъм, честота и напълненост е чрез палпиране (опипване) на лъчевата артерия, тъй като тя е разположена над костна подложка.

4.0, 2 гласа

ПОДРАЗДЕЛИ НА Артериален пулс

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАнатомияФизиологияЛюбопитноМедицински изследванияИсторияЛеченияНовиниОрганизацииЗдравни съветиСпортКлинични пътекиСнимкиБотаникаАлтернативна медицинаХранене при...Направления в медицинатаНормативни актовеЛайфстайлДиетиСпециалистиЗаведенияИнтервютаСоциални грижи