Начало Медицинска енциклопедия Физиология Физиология на сърдечно-съдовата система Налягане в съдовата система

Налягане в съдовата система

Налягане в съдовата система - изображение

Кръвта се намира под налягане в съдовата система, поради това, че сърцето периодично изпомпва определено количество кръв в една затворена тръбеста система, чийто артериален дял има определена вместимост, при което кръвта се придвижва в нея, изпитвайки триене. Друга причина за наличието на налягане в съдовата система е и фактът, че при движението си в артериалните съдове, кръвта среща противодействие от триенето по стените им. Както по време на систолата, така и по време на диастолата, кръвта в съдовата система се намира под непрекъснат натиск.

сърдечно-съдова системаОсвен сърцето, като помпа продължават да действат еластичните стени на аортата и големите артерии. Когато кръвта се изпомпва в аортата, стените й се разширяват, поради това че 70 мл кръв трябва да се вместят за кратък период от време в началната й част. Когато аортата се разшири, налягането в нея става около 16,7 кРа, като възбудените еластични сили на аортната стена, се стремят да възвърнат изходното й положение.

Според закона на Паскал натискът се разпространява равномерно във всички посоки, но поради затварянето на полулунните клапи кръвта може да се придвижи само напред. Разтегленият участък на аортата възстановява изходното си положение, а се разширява дистално разположеният сегмент, след което се разширява съседния участък. По този начин се създават условия за непрекъснат натиск и съответно придвижване на кръвта в съдовата система.

За преодоляване съпротивлението в съдовата система е необходима енергия, която след това се превръща в кинетична енергия за придвижване на кръвта. Кръвният ток придобива ускорение по време на систолата, но остава непрекъснат и по време на диастолата, поради описаните по-горе явления.

Артериално налягане

Артериалното налягане представлява налягането, което кръвта оказва върху кръвоносните съдове. По време на систола се регистрира максималното артериално налягане, наречено систолно, а по време на диастола - минималното, наречено диастолно налягане. Разликата между систолното и диастолното налягане се означава като пулсово налягане.

артериално налягане

Фактори, които определят артериалното налягане

кръвоносни съдовеФакторите, от които зависи големината на артериалното налягане, са два минутен обем на сърцето и общо съдово съпротивление. Всички останали фактори, които променят минутния обем повлияват и артериалното налягане.

Измерване и регистриране на кръвно налягане

Измерването и регистрирането на кръвното налягане се осъществява с две групи методи инвазивни и неинвазивни. При инвазивните методи се въвежда катетър в съда и налягането се регистрира с помощта на преобразувател. Най-често се използват неинвазивните методи и в частност безкръвното измерване със сфигмоманометъра на Рива-Рочи. Измерването на кръвното налягане най-често се прави на мишничната артерия в изправено или в легнало положение. Оптималните стойности на кръвното налягане са 120/80 mmHg.

Средно артериално налягане

Средното артериално налягане може да се определи като интеграл от моментните стойности на налягането от началото на камерната систола края на диастолата. Разликите в средното артериално налягане осигуряват придвижването на кръвта по посока на венозната система.

5.0, 3 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://courses.lumenlearning.com/suny-ap2/chapter/blood-flow-blood-pressure-and-resistance-no-content/

https://hypertextbook.com/facts/1999/IrinaVinar.shtml

https://www3.nd.edu/~nsl/Lectures/mphysics/Medical%20Physics/Part%20I.%20Physics%20of%20the%20Body/Chapter%203.%20Pressure%20System%20of%20the%20Body/3.2%20Physics%20of%20the%20cardiovascular%20system/Physics%20of%20the%20cardiovascular%20system.pdf

Л. Витанова, Р. Гърчев; „Физиология на човека”; издателство АРСО

Arthur C. Guyton, M.D., John E. Hall, Ph.D.; „Text book of Medical Physiology“

ПОДРАЗДЕЛИ НА Налягане в съдовата система

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАнатомияФизиологияНовиниЗдравни съветиИсторияСпортЛюбопитноЛеченияХранене при...СнимкиАлт. медицинаВидеоПроизводителиИзследванияБотаникаДиетиПатологияНормативни актовеСпециалистиСоциални грижиОрганизацииИнтервютаКлинични пътекиЗаведения