Начало Медицинска енциклопедия Физиология Физиология на сърдечно-съдовата система Налягане в съдовата система Средно артериално налягане Измерване и регистриране на кръвното налягане

Измерване и регистриране на кръвното налягане

Измерване и регистриране на кръвното налягане - изображение

Измерването и регистрирането на кръвното налягане може да бъде осъществено по два начина – кръвен и безкръвен. При хората измерването и регистрирането на кръвното налягане става най-често безкръвно със сфигмоманометъра на Рива-Рочи. Така могат да бъдат определени минималното и максималното налягане.

кръвно наляганеИзмерването и регистрирането на кръвното налягане се прави на мишничната артерия в изправено или легнало положение. От значение е мишницата да се намира на нивото на сърцето. Ако тя е над него ще се регистрират по-високи стойности на кръвното налягане от реалните, а ако е под него – ще се регистрират по-ниски стойности. Измерването на кръвното налягане трябва да се осъществява в спокойна обстановка. Пациентът не трябва да не пил кафе, да е пушил или да се е натоварвал физически 15 минути пред измерването.

Измерването на кръвното налягане започва с палпиране на артерията в лакътната ямка с цел поставяне на гумените макручи над нея. Маншетът се поставя на мишницата, като долният му край трябва да бъде на два сантиметра от лакътната ямка. Следва напомпване на маншета, палпирайки пулса на а. radialis на китката на ръката. След като изчезнат пулсациите на артерията, се напомпва с още 20 mmHg. Отбелязването на нивото, на което пулсациите изчезват, осигурява предварителна оценка на систолното артериално налягане. След като сте напомпали достатъчно поставете главата на стетоскопа в лакътната ямка върху артериалната пулсация. Придържайте я плътно прилепнала към кожата. Започнете бавно да изпускате въздуха от маншона със скорост 3 mmHg в секунда. При появата на първият тон на Коротков се регистрира систолното налягане, а при изчезването на последния диастолното.

Спазването на правилата за измерване на артериалното налягане е от ключово значение за регистриране на реалните му стойности. При следните ситуации се наблюдават грешки в измерването:

апарат за измерване на кръвно налягане

  • мишницата е под нивото на сърцето – измерват се по-високи стойности;
  • мишницата е над нивото на сърцето – измерват се по-ниски стойности;
  • маншетът е поставен прекалено хлабаво – измерват се по-високи стойности;
  • маншетът е поставен над дрехите – неточно отчитане.

Доста често артериалното налягане, измерено в кабинета на лекаря, е по-високо от измереното през останалата част на деня. Това се дължи на така наречената „хипертония на бялата престилка“.

При здрави хора максималната стойност на кръвното налягане варира му 100 и 140 mm Hg, като при жени и по-млади хора тя клони повече към долната граница, докато при мъжете и по-възрастните, тя клони предимно към горната граница.

кръвно наляганеКръвното налягане се повишава при физически усилия и психично напрежение, но повишеното по този начин кръвно налягане бързо се нормализира. Най-често диастолното налягане представлява около 65% от максималното.

В случаи, когато стойностите на систоличното налягане са трайно над 140 mm Hg, а на диастоличното над 90 mm Hg, се говори за повишено кръвно налягане или хипертонична болест. Причините за повишено кръвно налягане могат да бъдат много: хормонален диабаланс, нарушена нервна регулация, смущения в обмяната на веществата и други.

5.0, 3 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.mh.government.bg/bg/informaciya-za-grazhdani/zdravosloven-nachin-na-zhivot/zabolyavaniya/izmervane-na-krvno-nalyagane/pravilno-izmervane/

https://en.wikipedia.org/wiki/Blood_pressure_measurement https://medlineplus.gov/ency/article/007490.htm

http://www.bloodpressureuk.org/BloodPressureandyou/Thebasics/Bloodpressurechart

Л. Витанова, Р. Гърчев; „Физиология на човека”; издателство АРСО

Arthur C. Guyton, M.D., John E. Hall, Ph.D.; „Text book of Medical Physiology“

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАнатомияСнимкиИсторияЗдравни съветиХранене при...Алт. медицинаЛюбопитноФизиологияНовиниИзследванияЛеченияВидеоПроизводителиБотаникаТестовеИнтервютаПатологияДиетиПсихологияЗдравни проблемиОрганизацииКлинични пътекиСпорт