Начало Медицинска енциклопедия Физиология Физиология на сърдечно-съдовата система Налягане в съдовата система Средно артериално налягане Пряко измерване на средното артериално налягане

Пряко измерване на средното артериално налягане

Пряко измерване на средното артериално налягане - изображение

Прякото измерване на средното артериално налягане се осъществява по кръвен път. През 1733 г. Hales (английски физиолог) за първи път прави подобно измерване върху животно (кон). Опитът се състоял в свързването на бедрената артерия на коня с тясна двуметрова стъклена тръба. Hales установил, че кръвта се издига до определено ниво и показва колебания.

През средата на 18 век, немският физиолог Ludwig предлага един прост манометричен метод за измерване и регистриране на кръвното налягане, който намира приложение и в наши дни. Ludwig използва една стъклена тръба с форма на буква "U", напълнена с живак до определено ниво. В едното рамо на тръбата се въвежда плувец с прикрепена към него тънка стоманена игла, завършваща с писец. Иглата се движи свободно съобразно нивото на живака в тръбата.

кръвно наляганеПротивоположният край на тръбата се свързва посредством система от гумени тръби, които са напълнени с антикоагулантна течност, с артериалния кръвоносен съд, в който се вкарва игла или канюлка. На регистрираната крива получена при прякото измерване на средното артериално налягане върху барабана на кимограф се наблюдават два вида вълни - големи и малки. Големите вълни са по-бавни, а малките са по-чести. Последните съвпадат по време с изхвърлянето на кръвта в аортата. Те са следователно синхронни на сърдечната дейност и се дължат на увеличения обем кръв, постъпващ в артериалната част на съдовата система по време на систолата. В резултат на дишането се получават бавните вълни. Низходящата им част се регистрира по време на вдишване, а възходящата по време на издишване. През времето на издишването се създават условия за по-голям приток на кръв към лявата камера, така че минутният обем кръв по време на издишване се увеличава. Ако животното преустанови дишането си, тези колебания не се наблюдават.

В кривата на средното артериално налягане се установяват и трети вид вълни. Те са много бавни и са свързани с периодичните промени в тонуса на нервните центрове, регулиращи кръвообращението.

Пряко измерване на средното артериално налягане при хора може да се извърши при определени здравословни показания, и то само в клинична обстановка. Този метод е наречен електроманометричен. За провеждането му се използват специални преобразователи (трансдюсери), които превръщат механичния натиск на кръвта в електричен импулс. Електричният импулс, се въвежда в електрорегистриращ апарат, по чиято скала може директно да се отчете налягането измервано в кРа.

Електроманометричният метод се използва в клиничната практика при сърдечно-съдови заболявания, тъй като чрез вкарването на подходящи за целта катетри позволява динамичното проследяване на кръвното налягане в различни части на сърдечно-съдовата система.

5.0, 3 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.biomed.cas.cz/physiolres/pdf/59/59_691.pdf

https://www.nursingcenter.com/ncblog/december-2011/calculating-the-map

https://en.wikipedia.org/wiki/Mean_arterial_pressure

Л. Витанова, Р. Гърчев; „Физиология на човека”; издателство АРСО

Arthur C. Guyton, M.D., John E. Hall, Ph.D.; „Text book of Medical Physiology“

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАнатомияЛюбопитноЗдравни съветиФизиологияХранене при...Алт. медицинаСнимкиНовиниИзследванияЛеченияБотаникаИсторияВидеоПроизводителиЛайфстайлСпортОрганизацииНормативни актовеКлинични пътекиСпециалистиТестовеПатологияИнтервютаДиетиПсихологияЗдравни проблеми