Начало Медицинска енциклопедия Физиология Физиология на сърдечно-съдовата система

Физиология на сърдечно-съдовата система

Физиология на сърдечно-съдовата система - изображение

Физиологията на сърдечно-съдовата система се занимава с изучаването на процесите на кръвообращение, нормалната дейност на сърцето и кръвоносните съдове.

Кръвообращението в организма се осъществява чрез сърцето - кух мускулест орган, който непрекъснато изпомпва кръв в артериалните съдове, чрез които тя достига всички органи и тъкани, а след това чрез венозните съдове се връща обратно към сърцето. То представлява синхронно работеща двойна помпа, всеки дял на която е свързан с отделна затворена съдова системата. Дясната камера изтласква венозна кръв в белодробната артерия, която достига алвеолите, където отдава въглероден диоксид и поема кислород, след което се влива в лявото предсърдие. Това се означава като белодробно кръвообращение.

Оксигенираната кръв се изпомпва от лявата камера в аортата, откъдето тя навлиза в артериите и стига до капилярите на всички органи и ги снабдява с кислород, хранителни и енергийни източници, след което посредством вените се връща в дясното предсърдие. Този дял на сърдечно-съдовата система е известен като системно кръвообращение.

Основните функции на сърдечно-съдовата система са:

  • Предоставяне на кислород до всички органи и тъкани.
  • Извеждане на всички ненужни и отпадни вещества на метаболизма, до органите които ги излъчват извън организма.
  • Поддържане на нормална хомеостаза - телесна температура, транспорт на нужни енергийни източници, хуморални регулатори и други.
4.0, 7 гласа

ПОДРАЗДЕЛИ НА Физиология на сърдечно-съдовата система

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА