Начало Медицинска енциклопедия Физиология Физиология на сърдечно-съдовата система Рефлексна сърдечно-съдова регулация

Рефлексна сърдечно-съдова регулация

Рефлексна сърдечно-съдова регулация - изображение

Поддържането на хомеостазата на сърдечно-съдовата система се осъществява благодарение на нервни и хуморални механизми, които са подложени на прецизно съгласуване и регулация помежду си. Тези механизми са от особена важност за организма особено необходимо при повишена активност на организма, при намалена кислородна набавка, при кръвозагуба.

Рефлексната сърдечно-съдова регулация има сложен рефлексен характер, като в рефлексните вериги са включени разнообразни хуморални фактори.

Сърдечно-съдов център

сърцеСъгласуването на дейността на сърцето и тонуса на кръвоносните съдове се осъществява от важни регулаторни центрове, разположени в продълговатия мозък. Тези структури са обединени под наименованието сърдечно-съдов център. До него достигат аферентни импулси от различни рефлексогенни зони. Дразненето на едни участъци причинява покачване на кръвното налягане (пресорен отговор), а на други – до понижаването му (депресорен отговор).

Супрамедуларна регулация на сърдечно-съдовата система

Освен регулацията, осъществявана от сърдечно-съдовия център в продълговатия мозък, съществуват и регулация от супрамедуларни центрове. Супрамедуларната регулация на сърдечно-съдовата система се разделя на корова и хипоталамична. Коровата регулация се осъществяват от три основни области: сензомоторна кора, постероорбитална кора и лимбична система. Хипоталамичната регулация се характеризира с възбудни и задръжни влияния върху сърдечно-съдовата система.

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK11075/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1514776/

https://www.hindawi.com/journals/bmri/2015/394183/

Л. Витанова, Р. Гърчев; „Физиология на човека”; издателство АРСО

Arthur C. Guyton, M.D., John E. Hall, Ph.D.; „Text book of Medical Physiology“

ПОДРАЗДЕЛИ НА Рефлексна сърдечно-съдова регулация

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияФизиологияЛюбопитноЛеченияЗдравни съветиНовиниЛайфстайлБотаникаНормативни актовеИсторияХранене при...СнимкиАлт. медицинаИзследванияСпортОрганизацииВидеоКлинични пътекиСпециалистиПсихологияПатология