Начало Медицинска енциклопедия Физиология Физиология на сърдечно-съдовата система Ударен и минутен обем на сърцето

Ударен и минутен обем на сърцето

Ударен и минутен обем на сърцето - изображение

Основната функция на сърцето е да осигурява кръв на всички тъкани в количество, необходимо за тяхната нормална дейност. Ударният и минутният обем на сърцето характеризират помпената функция на сърцето. Количеството кръв, което сърцето изпомпва за един по-дълъг период от време, зависи от обема кръв при единичното съкращение и от честотата на контракциите за единица време.

Ударен обем

сърцеУданият обем е обемът от кръв, който се изпомпва при една единична систола. Той е еднакъв за лява и дясна камера и има стойности около 70 милилитра. Важна особеност е, че сърцето никога не изпомпва цялото количество кръв, което се намира в камерите, а в тях остава определено количество кръв, наречено краен систоличен обем.

Минутен обем

Минутният обем на сърцето преставлява количеството кръв, което се изхвърля в големия или в малкия кръг на кръвообращението за една минута. Стойността на този показател се получава при умножаване на сърдечната честота по ударния обем.

МО = СЧ х УО

Съществува един показател, които се използва за стандартизиране на минутния обем. Това е сърдечният индекс. За изчисляването му минутният обем се привежда към единица телесна поръвхност.

Ударният и минутният обем са важни показатели, които дават представа за функционирането на сърдечно-съдовата система.

4.7, 3 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://en.wikipedia.org/wiki/Stroke_volume

https://support.polar.com/en/support/Relationship_between_cardiac_output__stroke_volume_and_heart_rate

https://courses.washington.edu/conj/heart/cardiacoutput.htm

Л. Витанова, Р. Гърчев; „Физиология на човека”; издателство АРСО

Arthur C. Guyton, M.D., John E. Hall, Ph.D.; „Text book of Medical Physiology“

ПОДРАЗДЕЛИ НА Ударен и минутен обем на сърцето

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАнатомияФизиологияИсторияЛюбопитноЗдравни съветиХранене при...ЛеченияСнимкиАлт. медицинаБотаникаИзследванияНовиниСпециалистиКлинични пътекиЗаведенияНаправления в медицинатаОрганизацииЛайфстайлНормативни актовеСпортДиетиВидео