Начало Медицинска енциклопедия Физиология Физиология на сърдечно-съдовата система Особености на циркулацията в някои съдови области

Особености на циркулацията в някои съдови области

Особености на циркулацията в някои съдови области - изображение

Сърдечно-съдовата система осигурява преноса на кислород и хранителни вещества до тъканите и органите. Оптималното и функциониране е от ключово значение за нормалната физиология на организма. Различите тъкани и органи имат различна нужда от кислород и хранителни вещества. По тази причина кръвоснабдяването в някои съдови области има характерни особености.

Особености в коронарното кръвоснабдяване

сърцеФункциите на сърцето да се съкращава и да се отпуска ритмично и да снабдява периферните тъкани с кръв (кислород и хранителни вещества) обуславя голямата му кислородна консумация. При покой коронарния кръвен дебит е около 250 мл/мин. Наблюдават се промени в коронарното кръвоснабдяване в зависимост от това в коя фаза на сърдечния цикъл се намира миокарда. По време на систола, то рязко спада, след което се нормализира и дори се повишава във фазата на диастола.

Нормалния коронарен кръвоток е от ключово значение за функцията на сърцето. По тази причина той е подложен на прецизна регулация. Например при нарастване на силата на мускулно съкращение, кислородна консумация и миокардния кръвоток се повишават. Миокардното кръвоснабдяване подлежи на нервна и хуморална регулация. Нервната се обуславя от ефектите на симпатикуса и парасимпатикуса. Симпатиковата стимулация води до умерена вазодилатация. Парасимпатиковата инервация на коронарните съдове е почти незначителна. Хуморалните механизми на регулация на миокардното кръвоснабдяване се опосредстват от нивата на адреналин в кръвта. При повишение на нивата на този хормон, отделян от надбъбречната сърцевина, значително се повишава кислородната консумация на миокарда. Това предизвиква коронарна вазодилатация.

Патологичните промени в коронарното кръвообращение водят до тежки заболявания като исхемична болест на сърцето (ИБС), стенокардия, инфаркт на миокарда.

Особености в мозъчното кръвообращение

мозъкМозъкът е централният орган на нервната система. Той осигурява регулацията на голяма част от физиологичните процеси, протичащи в организма. Този орган не е ангажиран само с едно действие, а с много функции. Неговата кислородна потребност сравнена с тази на другите органи е най-голяма. Мозъкът използва 20% от кислорода, който си набавя организма. Ако кислородният приток към мозъка се прекрати, само за няколко секунди настъпва загуба на съзнание. Кръвоснабдяването на мозъка се регулира от местни фактори.

Особености в белодробното кръвообращение

бял дробОсновната задача на белодробното кръвообращение е са осигури оптимални условия за газова обмяна между алвеолите и белодробните капиляри. По тази причина белодробните съдове са широки, къси и разтегливи. Белодробното кръвообращение се регулира от различни фактори, като основно значение имат парциалните налягания на кислорода и въглеродния диоксид. То е подложено на авторегулация.

Особености в кръвоснабдяването на стомашно-чревния тракт

стомашно-чревен трактСъдовете, които кръвоснабдяват стомашно-чревния тракт формират множество анастомози, които формират широка дъговидна мрежа, която предпазва органите на исхемия. Нормално през тънкото и дебелото черво преминават около 30% от минутния обем на сърцето. Кръвоснабдяването на стомашно-чревния тракт подлежи на хуморална и нервна регулация.

Оптималното кръвоснабдяване на всички органи е от ключово значение за тяхната функция. Регулаторните механизми, на които подлежи кръвоснабдяването в различните съдови области, осигуряват адаптиране на циркулацията към функцията и условията на средата.

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.aviva.co.uk/health-insurance/home-of-health/medical-centre/medical-encyclopedia/entry/function-blood-flow-through-the-heart/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0072434/

https://en.wikipedia.org/wiki/Circulatory_system

Л. Витанова, Р. Гърчев; „Физиология на човека”; издателство АРСО

Arthur C. Guyton, M.D., John E. Hall, Ph.D.; „Text book of Medical Physiology“

ПОДРАЗДЕЛИ НА Особености на циркулацията в някои съдови области

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияФизиологияЗдравни съветиИзследванияПатологияНовиниБотаникаЛюбопитноЛайфстайлИсторияХранене при...Клинични пътекиАлт. медицинаНаправления в медицинатаСнимкиНормативни актовеОрганизацииЛеченияСпортСпециалистиДиетиЗаведения