Начало Медицинска енциклопедия Физиология Физиология на сърдечно-съдовата система Системно кръвообращение

Системно кръвообращение

Системно кръвообращение - изображение

Системното кръвообращение, също познато като голям кръг на кръвообращението, е дял от съдовата система, в който кръвта напуска сърцето, достига всички органи, тъкани и клетки и се връща обратно към сърцето. Функцията на системното кръвообращение е да осигури транспорт на кислород и хранителни вещества до всички тъкани, да изнася отпадни продукти от обмяната на веществата, да транспортира хормони от една част на тялото до друга, да поддържа една благоприятстваща среда във всички телесни течности за оптимално функциониране на клетките.

Съдовата система се състои от артерии, артериоли, метаартериоли, капиляри, венули и вени. Артериите пренасят кръв под голямо налягане до тъканите. Те имат дебела съдова стена и кръвния поток в тях е с висока скорост. Артериолите са последния клон на артериалната система и чрез тях кръвта преминава в капилярите. Функцията на капилярите в системното кръвообращение е обмен на флуиди (течности и газове), хранителни вещества, хормони, електролити и други вещества между кръвта и интерстициалната течност (междуклетъчна течност) на организма. Поради това капилярите имат много тънка клетъчна стена с множество малки капилярни пори, които са пропускливи на вода и други малки молекули. Венулите събират кръв от капилярите и постепенно се обединяват във все по-големи вени. Вените пренасят кръв от венулите обратно към сърцето, също така те служат като основен резервоар на допълнително количество кръв.

Всички артерии, с изключение на белодробната артерия, и техните разклонения разнасят оксигенирана кръв (наситена с кислород), докато вените - изключение правят белодробните вени, и техните клончета (венули) изнасят деоксигенирана кръв (бедна на кислород и богата на въглероден диоксид).

кръвоносни съдове

Според функцията си съдовете на системното кръвообращение се разделят на:

кръвообращение

  • Модериращи (амортизиращи) съдове - намаляват големите колебания в налягането и създават едно стабилно трансмисионно (предвижващо) артериално налягане. Те съответстват на артериите.
  • Резистентни (съпротивителни) съдове - оказват голямо и бързо променящо се съпротивление на кръвния ток във всяка съдова област. По такъв начин регулират местното кръвоснабдяване и допринасят за поддържането на диастоличното артериално налягане. Те са представени от артериолите.
  • Обменни съдове - те включват капилярите и тънкостенните венули, които осигуряват двупосочна обмяна на вода, соли и други съставки на плазмата и тъканните течности.
  • Обемни (капацитивни) съдове - като променят своя диаметър, те могат да предизвикат изменения в обема и разпределението на кръвта в съдовата система и количеството кръв, което постъпва в сърцето. Съдове от този тип са вените.

Съдовата система се дели на два дяла: система на ниско кръвно налягане (големите и малките вени, дясното предсърдие, дясната камера, белодробната артерия, лявото предсърдие и лявата камера по време на диастола) и система на високо кръвно налягане (лява камера по време на систола, големите, средните и малките артерии). Системното кръвообращение се намира между лявото и дясното сърце, а между дясното и лявото сърце - белодробното кръвообращение.

Разпределението на кръвта, която се изтласква в аортата, за различните органи се осъществява по следния начин:

  • През мозъка преминават 15%,
  • През мускулите - 15%
  • През сърцето - 5%
  • През вътрешните органи (спланхниковата област) - 35%
  • През бъбреците - 20%
  • През кожата - 10%

Най-много кръв получават мозъка, бъбреците, вътрешните органи и мускулите. Ако изчислим на грам - маса количество кръв, което преминава през даден орган ще установим, че бъбреците, мозъка и сърцето са най-добре кръвоснабдени. Освен, че получават най-голямо количество кръв, отнесено към 100 g маса, но и най-голямо количество кислород, тъй като тяхната работа изисква оплитмално кислородно снабдяване.

3.4, 20 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.ivyroses.com/HumanBody/Blood/Systemic_Circulation.php

https://www.britannica.com/science/systemic-circulation

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMHT0023062/

Л. Витанова, Р. Гърчев; „Физиология на човека”; издателство АРСО

Arthur C. Guyton, M.D., John E. Hall, Ph.D.; „Text book of Medical Physiology“

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАнатомияФизиологияНормативни актовеСпециалистиИсторияЛеченияЗдравни съветиАлт. медицинаЛюбопитноКлинични пътекиБотаникаИзследванияСнимкиНовиниЛайфстайлХранене при...ПатологияСоциални грижиСпортНаправления в медицинатаОрганизацииДиетиЗаведенияВидео