Начало Медицинска енциклопедия Физиология Кръв и лимфа Функции на кръвта

Функции на кръвта

Функции на кръвта - изображение

Кръвта е специфична течна тъкан. Тя е с мезенхимен произход и се локализира в кръвоносните съдове, кухините на сърцето, органите на кръвотровене и на разрушаване на клетъчните и компоненти. Обемът и съставът на кръвта са относително постоянни, тъй като подлежат на хомеостатична регулация. Кръвта постоянно циркулира в цялото тяло. Тя пренася хранителни вещества, хормони и кислород.

Кръвта е най-важната транспортна среда в човешкото тяло. Нейните функции могат да бъдат кръвгрупирани по следния начин:

  • Защитна функция - в нея се включва участието на кръвта във фагоцитозата и в имунните процеси, като механизми за отстраняване или неутрализиране на чужди, навлезли в организма микроорганизми и вещества. Благодарение на тромбоцитите и голям набор от белтъчни фактори в плазмата, се осъществяват кръвоспирането и кръвосъсирването. Чрез тези два процеса, организмът се предпазва от кръвозагуба, в случаи на нарушаване целостта на съдовата стена.
  • Транспортно-метаболитна функция на кръвта – тя е основно средство за транспорт в организма, което е отговорно за преноса на важни хранителни вещества и материали до и от клетките, които съставляват нашето тяло. Една от най-основните функции на кръвта е транспортът на кислород от белите дробове до периферните тъкани. Освен това тя събира и пренася метаболитни отпадъци и ги отвежда до бъбреците, където те се изхвърлят с урината. Кръвта също така доставя хранителни вещества и глюкоза до тъканите. Тя участва и в ендокринната регулация на жизнените процеси, като пренася хормони от ендокринната жлеза, която ги продуцира, до прицелните клетки.
  • Хомеостатично-регулаторна функция на кръвта - в нея се включва участието на кръвта в осъществяването на хуморалната регулация чрез транспорт на метаболити и хормони, и динамичното поддържане на постоянството на вътрешната течна среда на организма, както по отношение на йонния състав (изойония), осмолалитета (изоосмия), съдържание на органични вещества, рН (изохидрия), и температурата (изотермия), така и по отношение на обема (изоволемия) на самата кръв и телесната течност. По хуморален път кръвта заедно с нервната система, обединяват всички клетки в тялото осигурявайки функционалното единство и адаптационните реакции на организма.

Кръвта е изключително важна за поддържане на физиологичните функции в организма и за цялостното му здраве.

4.8, 4 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.quora.com/What-are-the-functions-of-blood

https://www.medicalnewstoday.com/articles/196001.php

http://mentalfloss.com/article/502277/what-main-function-blood

Л. Витанова, Р. Гърчев; „Физиология на човека”; издателство АРСО

Arthur C. Guyton, M.D., John E. Hall, Ph.D.; „Text book of Medical Physiology“

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияФизиологияЗдравни съветиСнимкиСоциални грижиЛайфстайлНовиниЛюбопитноПатологияБотаникаИсторияХранене при...Клинични пътекиИзследванияНаправления в медицинатаАлт. медицинаОрганизацииНормативни актовеЛеченияДиетиСпортСпециалистиЗаведенияПсихологияИнтервюта