Начало Медицинска енциклопедия Физиология Физиология на клетката Мембранен транспорт

Мембранен транспорт

Мембранен транспорт - изображение

Клетъчната мембрана притежава свойството избирателна пропускливост, което е от основно значение за осъществяването на мембранния транспорт. Благодарение на избирателната пропускливост плазмалемата регулира състава на вътрешната среда на клетката. Липидите, които я изграждат, са пропускливи само за липоразтворими вещества и са непропускливи за полярни молекули. Мембранният транспорт се разделя на две групи според това дали се изразходва енергия от АТФ:

  • пасивен транспорт – извършва се по концентрационен градиент;
  • активен транспорт – извършва се с разход на енергия (АТФ).

мембранен транспортПасивен транспорт

Пасивният транспорт се извършва по концентрационен градиент без разход на енергия от АТФ. Той е два вида: дифузия и осмоза. Дифузията е вид пасивен транспорт, при който частиците на разтвореното вещество се движат от място с по-висока към място с по-ниска концентрация. Тя бива проста и улеснена. При улеснената дифузия преносът се осъществява с помощта на транспортни белтъци. Осмозата е вид пасивен транспорт, при който през мембраната преминава разтворителят, най-често вода. Важно условие за извършването на този процес е да има разлика в осмотичните концентрации от двете страни на мембраната.

Активен транспорт

Активният транспорт през мембраната се извършва срещу концентрационния градиент с разход на енергия от АТФ. Той се разделя на първично и вторично активен. При първично активният транспорт се използва енергията на макроергичната връзка на АТФ. Той се осъществява от йонни помпи като натриево-калиева помпа, калциева помпа, протонна помпа. При вторично активния транспорт се използва енергията на концентрационния градиент. Този вид транспорт се дължи на факта, че при пренасянето на дадени вещества с първично активен транспорт се създава концентрационен градиент за други. Вторично активният транспорт бива симпорт (пренасяне в една и съща посока) и антипорт (пренасяне в различни посоки).

Мембранният транспорт е от основно значение за поддържане на състава на интра- и екстрацелуларното пространство и за нормалното протичане на физиологичните процеси в клетката.

3.4, 10 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.biologyreference.com/Ma-Mo/Membrane-Transport.html

http://ib.bioninja.com.au/standard-level/topic-1-cell-biology/14-membrane-transport/types-of-transport.html

https://en.wikipedia.org/wiki/Membrane_transport

Л. Витанова, Р. Гърчев; „Физиология на човека”; издателство АРСО

Arthur C. Guyton, M.D., John E. Hall, Ph.D.; „Text book of Medical Physiologу"

Е. Янков, "Физиология"

ПОДРАЗДЕЛИ НА Мембранен транспорт

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАнатомияФизиологияБотаникаЛайфстайлСнимкиСоциални грижиНовиниЛюбопитноЗдравни съветиХранене при...ИсторияИзследванияНормативни актовеСпортЛеченияСпециалисти