Начало Медицинска енциклопедия Физиология Кръв и лимфа Кръвна плазма

Кръвна плазма

Кръвна плазма - изображение

Кръвта е специфична течност, която циркулира в организма по хода на кръвоносните съдове. Тя е изградена от две части: кръвни клетки (еритроцити, тромбоцити и левкоцити) и кръвна плазма.

кръвна плазмаКръвната плазма представлява течната част на кръвта. Тя изпълнява важни функции, като осигурява на кръвните клетки среда, по която те да се придвижват до всички части на тялото. Основната функция на плазмата е да транспортира хранителни вещества, хормони и протеини до части на тялото, които се нуждаят от тях. Освен това тя участва и в изхвърлянето на отпадните продукти от обмяната на клетките.

Нормалният обем на плазмата е около 5% от телесната маса или 55% от обема на цялата кръв. Когато е изолирана, тя представлява бледожълтеникава течност. Тя се състои от 8-10% органични вещества (главно белтъци), 90-92% вода и 0,9-1% неорганични соли. В състава и влизат: електролити, глюкоза, микроелементи, липиди, белтъци, витамини, хормони, ензими, пигменти, разтворени газове и други. Плазмата е част от екстрацелуларната течност и обемът и съставът и са обект на сложна нервно-хуморална регулация. След съсирване на кръвта кръвната плазма се превръща в кръвен серум, защото фибриногена се трансформира в неразтворим фибрин.

Цвят на кръвната плазма

кръвна плазмаКръвната плазма е опалесцираща, жълтеникаво оцветена течност. Съдържанието на билирубин определя цвета й, докато опалесценцията й зависи предимно от концентрацията на плазмените липиди, като при тяхното увеличение става твърде интензивна.

Осмолалитет на кръвната плазма

Осмолалитетът на кръвната плазма е около 290 mosm/kg, което отговаря на осмотично налягане около 660 кРа. Осмолалитетът се определя от концентрацията на осмотично активните частици, които са разтворени в кръвната плазма, като в това отношение главна роля се пада на NaCl, чийто осмолалитет е около 250 mosm/kg.

кръвна плазмаЗа нормалното протичане на процесите на филтрация, през стената на капилярите, макар и незначително, значение има и участието на големите, и слабо дисоциирани белтъчни молекули в общото осмотично налягане на плазмата. Като онкотично или колоидно-осмотично налягане, се означава осмотичното налягане, което се дължи на плазмените белтъци, като неговата стойност е средно 3,24 кРа.

Кръвната плазма играе ключова роля в лечението на голяма част от заболяванията. Заедно с водата, солите и ензимите, тя съдържа и други важни компоненти, като имуноглобулини, фактори на кръвосъсирването и фибриноген. При кръводаряване тези важни продукти могат да бъдат изолирани и използвани като част от лечението. Протеините и антителата в плазмата се използват в терапията на автоимунни заболявания и хемофилия. По тези причини някои здравни организации по света наричат кръвната плазма „дарът на живота“.

4.2, 5 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.redcrossblood.org/learn-about-blood/blood-components/plasma

https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?ContentTypeID=160&ContentID=37

https://en.wikipedia.org/wiki/Blood_plasma

Л. Витанова, Р. Гърчев; „Физиология на човека”; издателство АРСО

Arthur C. Guyton, M.D., John E. Hall, Ph.D.; „Text book of Medical Physiology“

ПОДРАЗДЕЛИ НА Кръвна плазма

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияФизиологияЛюбопитноЛеченияНовиниСпортХранене при...Здравни съветиСнимкиАлт. медицинаНаправления в медицинатаИзследванияЛайфстайлОрганизацииИсторияНормативни актовеБотаникаДиетиСпециалистиЗаведенияКлинични пътеки