Начало Медицинска енциклопедия Физиология Физиология на дихателната система Устройство на белите дробове

Устройство на белите дробове

Устройство на белите дробове - изображение

Устройството на белите дробове е от функционално значение за осъществяване на газовата обмяна в човешкия организъм. Газовата обмяна се осъществява от белодробния паренхим, който е изграден от алвеоли, с които завършват алвеоларните ходове и от капилярната мрежа, която плътно ги обхваща. Газовата обмяна се извършва през алвеоларно-капилярната бариера, чиято площ е 90 кв.м. (за двата бели дроба).

газова обмянаУ новороденото броят на алвеолите е значително по-малък, отколкото у възрастния човек. Изравняването става около 10-тата година, след което се увеличава предимно размерът им.

В белите дробове има 4 групи еластични влакна, които вземат участие в процеса на дишането. Една част са разположени като чадър около самата алвеола. Когато алвеолата се разширява, еластичните влакна се разтягат, като се стремят да я свият откъм хилуса й. Друга група от еластичните влакна са разположени циркулярно около крайните разклонения на бронхиолите.

Еластични влакна се намират и по медиастиналната повърхност на белите дробове. Тяхната задача е при вдишване да се възпре изместването на белите дробове към сърцето. Поради това, белите дробове се разширяват само встрани, а не към медиастинума, като по този начин не пречат на сърцето да се изпълва с кръв. Четвъртата група еластични влакна са разположени по повърхността на белите дробове. Тяхната функция е да подпомогнат свиването им при издишване.

плевраБелите дробове са покрити от една двуслойна серозна обвивка, наречена плевра. Тя осигурява херметичността на гръдния кош и на интраплевралното пространството и до голяма степен улеснява движението на белите дробове спрямо гръдния кош.

Между двата листа на плеврата се намира малко количество течност. Тази течност представлява трансудат (резултат от филтрация), който преминава през капилярната стена на париеталната плевра и се резорбира от капилярите на висцералната поради по-ниското хидростатично налягане, което съществува в тях. Този равновесен процес на образуване и на реабсорбция зависи от контакта между двете повърхности. Резорбцията на трансудата се затруднява при уплътняване на висцералния лист и тогава в междуплевралната кухина се събира повече течност.

Възможността капилярите на висцералния лист да резорбират непрекъснато течност обуславя в значителна степен и негативното интраплеврално налягане. При нормални условия двата листа на плеврата са долепени една до друг. Заради капилярните сили, които действат между тях (поради наличието на течност), при вдишване париеталната плевра улеснява плъзгането и притеглянето на висцералната към нея и по този начин допринася за разширяването на белите дробове.

3.4, 9 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

Л. Витанова, Р. Гърчев; „Физиология на човека”; издателство АРСО

Arthur C. Guyton, M.D., John E. Hall, Ph.D.; „Text book of Medical Physiology“

ПОДРАЗДЕЛИ НА Устройство на белите дробове

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАнатомияХранене при...НовиниЗдравни съветиПатологияЛюбопитноИзследванияФизиологияСпециалистиОрганизацииЛайфстайлЛеченияБотаникаЗаведенияКлинични пътекиИсторияАлт. медицина